Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : Asta este cea mai tare investitie din istoria...

Buna Ziua Iasi : Asta este cea mai tare investitie din istoria municipiului Iasi!

164
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 In ultimii trei ani, valoarea proiectelor imobiliare a fost de 300 de milioane de euro

construire

• Primaria Iasi isi trage partea din fiecare proiect imobiliar prezentat la autorizare • Taxa de 1 la suta din valoarea totala a unui proiect este considerata foarte mare de catre specialisti • In ultimii trei ani, au fost autorizate proiecte de 300 milioane de euro in municipiul Iasi, calcul facut in functie de taxele platite • “Sunt cateva milioane bune incasate de primarie din aceste autorizatii. Ar fi si mai mult daca nu ar fi blocaje la Urbanism. Oamenii se gandesc la confort si nu la rezultate. Intr-adevar, exista si un disconfort din partea dezvoltatorilor imobiliari. Un dezvoltator vrea sa construiasca, vecinii vin si pun presiune la Urbanism, iar proiectul sta blocat”, spun arhitectii • Pe de alta parte, specialistii de la FEEA se intreaba unde se duc acesti bani generati de taxe • “Pe mine m-ar interesa cu totul altceva, nu ce au facut dezvoltatorii. Ce a facut Primaria din aceste taxe pe autorizatiile de construire? Din cele aproape 3 milioane de euro s-ar fi putut face infrastructura in zonele unde s-a construit. Se facea, pe rand, cate ceva. Se circula prin noroaie cand mergi spre periferie, iar constructiile sunt haotice”, precizeaza prodecanul de la FEEA • Primarul Mihai Chirica sustine ca acesti bani s-au investit in reparatii strazi si trotuare

Inca de la jumatatea anului trecut se vorbea de o criza in domeniul imobiliar, mai ales in ceea ce priveste construirea locuintelor noi. Insa, datele oferite de municipalitate ar putea arata cel mult un ritm constant de la inceputul lui 2016 pana la finalul lui 2018. A fost luata in calcul situatia autorizatiilor de construire emise in perioada 2016-2018, adica cat a platit un beneficiar pentru o locuinta colectiva sau una individuala. Astfel, in cei trei ani mentionati, au fost eliberate 3.988 autorizatii de construire.

Cele mai multe au fost emise anul trecut, cu una in plus fata de 2016. De aici, Primaria Iasi are numai de castigat. In perioada amintita, a taxat beneficiarii care au solicitat autorizatii cu suma de 14.207.286 lei, adica putin peste 3 milioane de euro. Aceasta suma indica si valoarea proiectelor initiate de dezvoltatori.

Taxa perceputa este de maximum 1 la suta din valoarea totala a proiectului. In consecinta, putem spune ca in ultimii trei ani, s-au realizat proiecte de peste 300 milioane de euro.

“Alin.5 – Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire rezidentiala sau cladire-anexa este egala cu 0,5 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii. Alin.6  – Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru alte constructii decât cele mentionate la alin. (5) este egala cu 1 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie, inclusiv valoarea instalatiilor aferente”, se arata in Legea 227/2015 – Cod Fiscal, art.474. Pentru dezvoltatori, pe langa realizarea propriu-zisa a constructiei si plata autorizatiei, se mai adauga costuri importante cu proiectarea locuintelor sau birourilor.

Arhitect: “Ar fi si mai mult daca nu ar fi blocaje la Urbanism”

Specialistii in domeniu explica faptul ca municipalitatea ar putea sa incaseze sume mult mai mari de la beneficiari, daca nu ar bloca autorizatiile in sertarele din Palatul Roznovanu. Acestia recomanda ca intravilanul Iasului sa fie dezvoltat de investitori si nicidecum periferia, cel putin pana la un moment dat, cand va fi pusa la punct o infrastructura viabila.

“In primul rand, vreau sa spun ca dezvoltarea imobiliara trebuie facuta in municipiu. Sunt rezerve suficiente, cum ar fi si Zona Industriala, unde sunt destule proiecte. Si nu este singurul exemplu. Orasul poate sa se dezvolte in interior. Nu trebuie sa atacam periferiile, care nu sunt dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii, nu exista canalizare, nu sunt parcari. In acest moment, suntem ingroziti de acest haos. Sunt cateva milioane bune incasate de primarie din aceste autorizatii. S-ar incasa si mai mult daca nu ar fi blocaje la Urbanism. Oamenii se gandesc la confort si nu la rezultate. Intr-adevar, exista si un disconfort din partea dezvoltatorilor imobiliari. Un dezvoltator vrea sa construiasca, vecinii vin si pun presiune la Urbanism, iar proiectul sta blocat”, a declarat arhitectul Marian Jan Chirita.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: “Ma luati la intrebari pe mine?” – FOTO, VIDEO

Profesor: “Unde se duc banii?”

Reporterii BZI s-au consultat si cu un cadru didactic de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA), din cadrul Universitatii “Al. I. Cuza”. Acesta a precizat ca suma de 300 milioane de euro poate fi “mincinoasa”, deoarece proiectele imobiliare pot fi subevaluate, pentru a contracara taxa de 1 la suta, considerata destul de mare.

Citeste si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

“Pot sa spun ca este vorba de statistica, o cifra seaca. Nu cred ca reflecta realitatea. Sunt proiecte subevaluate, tocmai din cauza acestei taxe de 1 la suta, care este destul de mare, in opinia mea. Mai mult, nu inseamna neaparat ca s-a si construit. Autorizatiile au un anumit termen de valabilitate. Pe mine m-ar interesa cu totul altceva, nu ce au facut dezvoltatorii. Ce a facut Primaria din aceste taxe pe autorizatiile de construire? Din cele aproape 3 milioane de euro s-ar fi putut face infrastructura in zonele unde s-a construit. Se facea pe rand cate ceva. Se circula prin noroaie cand mergi spre periferie, iar constructiile sunt haotice. Taxa de 1 la suta inseamna mult, ar trebui sa vedem ceva. Unde se duc banii?”, a spus Constantin Popescu, prodecan la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEEA).

Reprezentantii Primariei sustin ca banii din taxe au ajuns tot in infrastructura. “Banii din aceste taxe au fost alocati pentru lucrari de infrastructura, modernizare trotuare si strazi”, a declarat primarul Mihai Chirica.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here