Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : Cosmar ! Inca o lovitura pentru judetul Iasi...

Buna Ziua Iasi : Cosmar ! Inca o lovitura pentru judetul Iasi !

185
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Va fi un dezastru de proportii ! O mare investitie a fost blocata intentionat

strada trei fantani

• Un dezastru fara precedent se prefigureaza asupra unei mari investitii a Iasului • Ani la rand, proiectul a batut pasul pe loc, iar guvernantii au aruncat tot felul de fumigene • Lucrurile s-au complicat insa si mai mult, iar ultimul raspuns oficial arata cat se poate de clar ca investitia mult asteptata de ieseni nu se va face prea curand • Autoritatea care ar trebui sa duca planul la capat arunca vina in curtea Primariei • Un parlamentar iesean a ajuns sa faca lumina in acest scandal urias

Dupa ani la rand in care lucrurile s-au invartit in jurul cozii, s-a facut lumina asupra unui proiect major de infrastructura de care ar trebui sa beneficieze iesenii. Lucrarile la varianta de trafic greu a soselei de centura a municipiului Iasi tind sa devina un vis tot mai indepartat, in timp ce actuala conducere a Ministerului Transporturilor nu da doi bani pe ceea ce se intampla in judet.

Situatia a plecat practic de la reabilitarea strazii Trei Fantani, artera cunoscuta ca si Drumul Hotilor. Ruta este una extrem de importanta si a fost inclusa in proiectul soselei de centura. Insa strada arata ca dupa razboi, iar niciuna din autoritati nu se implica in reabilitarea acesteia, ci dimpotriva.

Un parlamentar iesean, deputatul PMP Petru Movila, a cerut lamuriri cu privire la acest drum si cine ar trebui sa se ocupe de asfaltarea arterei care a ajuns sa fie din ce in ce mai circulata. Insa actualul ministru al Transporturilor, bacauanul Lucian Sova, a sustinut ca strada Trei Fantani nu poate fi refacuta fara a fi inclus si bulevardul Poitiers, o alta strada inclusa in varianta soselei de centura.

“Cu privire la preluarea prin protocol de predare-primire in administrarea Ministerului Transporturilor a sectorului de drum respectiv, mentionam ca Hotararea de Guvern nr. 203/17.03.2010 se refera nu numai la preluarea strazii Trei Fantani, ci si a b-dului Poitiers, doar in vederea realizarii de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a obiectivului de investitie privind soseaua de centura”, sustine Lucian Sova in raspunsul adresat lui Petru Movila.

Citeste si: Caz unic la Iasi! Aceasta masura ar putea rezolva problema a mii de soferi! Totul tine de cel mai circulat punct la intrarea in municipiu

Ministrul da vina pe Primarie

Ca sa se poata spala si mai bine pe maini, Sova sustine ca vinovata de starea actuala a drumului este municipalitatea ieseana. “Preluarea strazilor respective ar fi condus numai la o schimbare de administrator, ceea ce ar fi generat cheltuieli importante de intretinere (vara – iarna), pana la obtinerea finantarii si demararea executiei lucrarilor, avand in vedere starea precara a strazii Trei Fantani, aspect dovedit in practica si de faptul ca in cei 8 ani care au trecut Primaria nu si-a indeplinit obligatiile care-i revin in calitate de administrator. Anterior preluarii si executiei lucrarilor variantei de ocolire, Primaria Iasi are obligatia de a executa reabilitarea sistemului de utilitati existente, canalizare si ridicarea la cota a tuturor caminelor existente pe b-dul Poitiers. Sub Bulevardul Poitiers exista utilitati (conducte magistrale de canalizare si termoficare etc.) subdimensionate, care trebuie reabilitate deoarece au durata de viata depasita. Pana in prezent detinatorii de utilitati nu au executat lucrarile respective. Pe strada Trei Fantani nu au fost executate lucrarile de relocare a stalpilor care nu asigura un gabarit de minima trecere. Sub strada Trei Fantani exista o conducta magistrala de termoficare cu durata de viata depasita care trebuie relocate in afara amprizei strazii, lucrare care nu a fost executata pana in prezent, dar si preluarea si executia lucrarilor de modernizare/reabilitare ar trebui sa survina ulterior executiei utilitatilor, avand in vedere ca de la data emiterii H.G. si pana in prezent, in zona limitrofa strazii s-au realizat constructii in ritm accelerat, autorizate de Primaria Iasi”, a mai mentionat ministrul Transporturilor.

Culmea, Sova arata ca preluarea strazii nu este oportuna si din cauza ca Primaria a permis aparitia unor constructii in zona. “Pe strada Trei Fantani, care nu are un sistem de canalizare, Primaria Iasi a eliberat autorizatii de constructie obiective economice, ale caror distante de amplasament fata de axa strazii nu permit executia lucrarilor de reabilitare si a sistemului de colectare si evacuare a apelor pluviale de pe strada. In consecinta, de la data respectiva s-a considerat ca nu este oportuna preluarea celor doua strazi pana la asigurarea finantarii si contractarea executiei lucrarilor. CNAIR S.A., companie aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, are obligativitatea respectarii prevederilor Master Planului General de Transport, document strategic de referinta in dezvoltarea sectorului de transport adoptat prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 666/14.09.2016, tinand cont de prioritatile stabilite in implementarea programelor asumate prin strategia fiscal-bugetara si de limitele bugetare anuale comunicate de Ministerul Finantelor Publice pentru activitatea de investitii“, se mai arata in adresa semnata de Lucian Sova.

Citeste si: Imagini infioratoare la marginea Iasului. Pe aceasta strada se poate intampla oricand o tragedie

Petru Movila: PSD nu doreste acest proiect

In tot acest timp, deputatul Petru Movila sustine ca lucrurile sunt cat se poate de clare si ca Guvernul PSD refuza sa faca aceasta investitie. In plus, Petru Movila arata cu degetul si spre conducerea PSD Iasi aflata intr-un conflict deschis cu municipalitatea ieseana.

“Este foarte clar faptul ca ministrul Transporturilor nu vrea sa ajute Iasul si iesenii. Preluarea celor doua tronsoane, bulevardul Poitiers si strada Trei Fantani, se poate face etapizat. Urgenta pentru Iasi este preluarea strazii Trei Fantani, dar nu are vointa. Ori din acest punct de vedere, presedintele PSD Iasi, Maricel Popa, ar trebui sa se duca cu raspunsul la Sova si sa-l convinga sa dea o Hotarare de Guvern si sa preia acest tronson. Primaria Iasi este administrator si a modernizat cat de cat drumul. Pe de alta parte, Primaria are si dreptate cand spune ca Drumul Hotilor este inclus in proiectul soselei de centura de care raspunde Ministerul Transporturilor. Lipsa de dialog si lipsa de vointa politica a Guvernului PSD au facut ca drumul sa fie facut ping-pong intre institutii. Cei de la Ministerul Transporturilor sunt mincinosi. Primul tronson al centurii a fost facut intre 2009 – 2012 in plina criza. De atunci, cu toata cresterea economica, PSD nu a facut nimic. Mai rusinos este faptul ca liderul PSD Iasi, Maricel Popa, nu se implica sa sustina proiectele municipiului Iasi, ci le saboteaza pentru ca pe el il intereseaza lupta cu primarul Iasului”, a mentionat deputatul PMP Petru Movila.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

maricel_popa_2


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here