Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : DE NECREZUT! Lovitura sub centura, incasata de locuitorii...

Buna Ziua Iasi : DE NECREZUT! Lovitura sub centura, incasata de locuitorii Iasului.

85
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Taxele si impozitele au explodat intr-o clipa. Iesenii trebuie sa puna deja bani deoparte

Oameni pe strada

• Iesenii vor avea parte de o masura fara precedent • Locuitorii orasului vor scoate mai multi bani din propriile buzunare pentru a-si plati darile catre bugetul local • Totul va intra in vigoare inca din prima zi a anului 2020 • Masura va viza toate categoriile din oras, de la cladiri si terenuri, la masini sau activitati economice • Nimeni nu va putea scapa de aceste majorari care au venit ca un bumerang peste locuitorii orasului

In perioada urmatoare, iesenii vor avea parte de o surpriza totala din partea administratiei locale. Administratia ieseana a pus bazele unui proiect prin care iesenii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata taxelor si impozitelor locale. Lucrurile sunt cat se poate de clare, totul urmand a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020. Municipalitatea a initiat aceasta procedura pentru a fi in raport cu rata inflatiei de 4,6 la suta, cu aceasta valoare urmand a fi indexate toate taxele si impozitele locale. In plus, in calcul au fost luate si alte taxe ce vor fi platite de proprietarii de terenuri si cladiri in functie de gradul de ingrijire a acestora.

“Valoarea impozabila pentru anul 2020, rezultata din indexare, este rotunjita in minus, in sensul ca fractiunile sub 0.5 lei se neglijeaza, iar cele care depasesc 0.5 lei se intregesc la un leu, prin adaos. Pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,08 la suta asupra valorii impozabile a cladirii. Valoarea impozabila a cladirii se reduce în functie de anul terminarii acesteia, cu 50 la suta pentru cladirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, cu 30 la suta pentru cladirea care are o vechime cuprinsa între 50 de ani si 100 de ani inclusiv, si cu 10 la suta pentru cladirea care are o vechime cuprinsa între 30 de ani si 50 de ani inclusiv”, se arata in documentatia inaintata de Executivul municipalitatii.

Impozitul pe teren pentru persoane juridice situat in intravilan la categoria “curti constructii” va ajunge la 18.219 lei pentru fiecare hectar in zona A, la 13.773 lei pentru zona B, 9.424 lei pentru zona C si 4.478 lei pentru zona D. Persoanele fizice vor plati pentru terenul intravilan situat la categoria “curti constructii” 9.823 lei pentru zona A, 7.322 lei pentru zona B, 5.021 lei pentru zona C si 2.406 lei pentru zona D. Pentru terenul intravilan, altul decat categoria “curti constructii”, impozitul variaza de la zona A la zona D, insa sumele sunt destul de mici.

Impozitul pe cladiri rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice va ajunge la 1.060 lei pentru o cladire cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic si/sau chimic. Este vorba insa de cladirile dotate cu instalatii de apa, canalizare, electrice si incalzire, pentru cele fara astfel de dotari plata impozitului este de 636 lei. Pentru o cladire cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci care au parte de instalatii de apa, canalizare, impozitul va fi de 318 lei. Pentru cele construite din aceste materiale care nu au insa dotarile necesare, impozitul va fi de 212 lei.

Taxe speciale

O alta serie de taxe ce vor fi modificate sunt si cele speciale. Se majoreaza de exemplu cu un leu taxa de folosinta a terenului pentru amplasarea de totemuri, steaguri/panouri publicitare, sageti indicatoare, de la 22 lei /mp/luna la 23 lei mp/luna. Taxa de folosinta a terenului pentru cai de acces sufera usoare modificari in ceea ce priveste activitatea economica, ce ajunge la 12 lei pe luna, in timp ce taxa de folosinta pentru terenul destinat ca organizare de santier ramane la fel, la 6 lei mp/luna. Si asta nu este tot. Municipalitatea a initiat si un regulament privind taxa de salubritate. Noul proiect prevede ca taxa speciala de salubrizare pentru utilizatorii persoane fizice asociate sa fie de 12 lei pe luna de persoana. Taxa pentru persoanele fizice din gospodariile individuale ar urma sa fie de 19 lei pe luna de persoana, iar taxa speciala de salubrizare pentru utilizatorii persoane juridice/persoane fizice autorizate este de 117 lei/mc.

Citeste si: Iata cati bani a incasat Primaria din taxe si impozite

Lovitura pentru intreprinzatori

In plus, taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice pe care sunt amplasate module, chioscuri etc. se va majora treptat. Pentru zona A, un comerciant va plati de la anul 61 lei mp/luna in loc de 58 lei ca pana acum. Pentru zona B, plata va fi de 29 lei mp/luna fata de 28 lei, iar pentru zona C, plata va fi de 22 lei mp/luna fata de 21 lei. Pentru zona D, un agent economic va achita 16 lei mp/luna fata de 15 lei ca pana acum. Si taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice cu destinatie de agrement sau spectacole va creste de la 32 lei la 33 lei pentru un mp pe luna.

O alta situatie tine de taxa pentru eliberarea autorizatiilor sanitare de functionare ce va ajunge la 21 lei. Taxa pentru eliberarea/ vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica va suferi o serie de modificari. Taxa poate varia intre 1.831 lei si 4.238 lei, in functie de activitatea prestata. Si taxa pentru acordul privind organizarea si desfasurarea jocurilor de artificii in municipiul Iasi va creste la 556 lei pentru 10 minute.
Si taxele la Serviciul de Stare Civila vor fi majorate. Taxa pentru oficierea casatoriei in ziua de sambata va creste de la 98 la 103 lei, in timp ce taxa pentru oficierea casatoriei in ziua de duminica va creste de la 258 lei la 270 lei. Taxa pentru oficierea casatoriei în afara sediului Serviciului de Stare Civila va creste de la 1.013 lei la 1.060 lei, iar pentru cei sub 30 ani aflati la prima casatorie va creste de la 507 lei la 530 lei. Si taxa pentru incheierea divortului pe cale administrativa va creste la 530 lei.

Citeste si: Decizie radicala luata de primarie pentru taxe si impozite. Anunt important pentru toti iesenii

Soferii vor scoate mai multi bani din buzunare

Noile taxe vizeaza chiar si conducatorii auto din municipiu. Taxa se va aplica in special celor care conduc autocamioane. Astfel, taxa de acces autovehicule pe strazile unde circulatia este interzisa în ambele sensuri, cu masa tehnic admisibila pâna în 3,5 tone va fi de 16 lei pe zi si de 387 lei pe luna. Taxa acces autovehicule pe strazile unde circulatia este interzisa în ambele sensuri, cu masa tehnic admisibila între 12 tone si 20 tone inclusiv va fi de 50 lei pe zi si 1.200 lei pe luna. Taxa de autorizatie speciala de transport agabaritic va fi de 1.537 lei atunci cand este vorba de un convoi.
Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de taxi creste de la 81 lei la 85 lei, in timp ce taxa pentru vizarea anuala a autorizatiei taxi creste de la 41 lei la 43 lei. Taxa pentru eliberarea autorizatiei pentru activitatea de dispecerat taxi va creste de la 61 lei la 64 lei.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here