Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Buna Ziua Iasi : De necrezut.

Buna Ziua Iasi : De necrezut.

105
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Detalii uluitoare despre o afacere de sute de milioane de lei din Iasi, comandata de la Centru! Informatiile sunt pretioase! Raport incendiar!

Iasi

• Un raport incendiar arata modul cum au fost cheltuite si decontate o serie de fonduri pentru mai multe investitii care au fost derulate in ultimii ani in judetul Iasi, dar si in alte regiuni ale tarii • Iasul a avut parte de sume consistente pe proiecte ce tin de drumuri, scoli sau dispensare, insa a fost lasat deoparte in ceea ce priveste constructiile de locuinte • In tot acest timp, in alte zone ale tarii, investitiile au continuat fara prea mari probleme

Sute de milioane de lei s-au invartit in ultimii ani sub diferite guvernari in judetul Iasi, pentru reabilitarea unor proiecte locale sau judetene. Desi este cel mai mare judet din tara, Iasul nu a beneficiat mereu de cele mai mari sume legate de reabilitarea scolilor, a drumurilor sau a retelei de apa si canalizare.

O analiza a proiectelor realizate prin mai multe programe derulate de Guvern in ultimii ani arata ca situatia nu a fost una chiar atat de buna, iar marile proiecte ale judetului inca se lasa asteptate.

De exemplu, in ceea ce priveste alocarile pentru Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), sumele alocate Iasului au crescut substantial in ultimii ani.

In 2013, in Iasi au ajuns 14,2 milioane lei prin PNDL, sume mai mari la vremea respectiva primind judetele Botosani si Vaslui. In anul urmator, Iasul a ajuns sa primeasca de patru ori mai mult, peste celelalte judete din Regiunea de Nord- Est. Judetul Iasi avea sa primeasca in 2014 circa 68 milioane lei, bani pentru demararea investitiilor din cadrul PNDL 1. Judetul Iasi a beneficiat intre 2016 si 2019 de circa 82 milioane lei pe partea de infrastructura in cadrul PNDL, cea mai mare alocare dintre toate judetele regiunii Moldovei. Judetul Iasi nu a fost la fel de norocos si in ceea ce priveste alocarile pentru investitiile in scoli in perioada 2016-2019. In localitatile iesene au ajuns circa 94 milioane lei in aceasta perioada, in vreme ce la Suceava au ajuns peste 103 milioane lei pentru reabilitarea unitatilor de invatamant.

Pentru PNDL 2, judetul Iasi a beneficiat de sume mult mai consistente, insa grosul a fost luat de alte judete din zona Moldovei. Daca la Iasi, in aceasta perioada, ar urma sa ajunga 831 milioane lei pentru diferite investitii in infrastructura, la Suceava sumele alocate ajung la 928 milioane lei, in timp ce la Botosani sunt de 847 milioane lei, iar la Vaslui de 881 milioane lei. Si judetul Bacau a primit circa 827 milioane lei, suma apropiata de cea a Iasului.

Iasul a fost uitat la capitolul cladiri sociale

Judetele din Regiunea de Nord- Est arata insa ca alocarile financiare pentru aceste capitole au fost mult mai bune fata de alte zone ale tarii. Pentru perioada 2017-2020, in zona de Sud- Est, cei mai multi bani au fost directionati spre Valcea, suma alocata fiind de 797 milioane lei, dar si spre Tulcea, cu 760 milioane lei. In aceasta zona a tarii, cei mai putini bani prin PNDL au ajuns la Braila, circa 641 milioane lei. In Regiunea Sud- Muntenia, in perioada 2017-2020, cei mai multi bani s-au alocat judetului Teleorman, unde au ajuns 872 milioane lei, la Ialomita- 813 milioane lei, la Giurgiu- 777 milioane lei sau la Prahova- 765 milioane lei. Pentru judetele din zona Sud- Vest, Oltenia, alocarile financiare au fost aproximativ egale cu cele din zona de Nord- Est. Cele mai multe fonduri au ajuns la Mehedinti– 847 milioane lei, Olt- 822 milioane lei, dar si Dolj- 810 milioane lei.

Judetul Iasi a ajuns insa sa fie sarit in ceea ce priveste programul de constructii locuinte conform legii 114/1996, lege care prevede alocari de la bugetul de stat pentru constructii de locuinte sociale si convenabile. In acest caz, in Regiunea de Nord- Est, din 2012 pana in 2018 au primit fonduri doar judetele Bacau, Botosani si Neamt. Cei mai multi bani au ajuns la Botosani, aproape 7 milioane lei.

In alte zone ale tarii, alocarile financiare pe acest capitol au fost ceva mai numeroase. In Regiunea Sud- Est cei mai multi bani au ajuns la Constanta si la Vrancea. Guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria din 2012 si pana in 2018 au fost mai generoase cu zona Sud- Muntenia, pentru constructiile de locuinte. In acest caz, alocari consistente au ajuns la Arges, Calarasi, Ialomita, Giurgiu sau Prahova. Pentru zona Sud- Vest, Oltenia, fonduri consistente au ajuns la Gorj, Olt si Valcea, fondurile fiind de cateva milioane lei.

Citeste si: Aceasta este cea mai importanta lista din Consiliul Judetean. Valoreaza jumatate de miliard de lei

Mai putini bani pentru reabilitare termica

O alta serie de date de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au aratat cum Iasul a primit doar cateva fonduri pentru reabilitarea termica a locuintelor. Pe zona de Nord- Est, judetul Iasi a beneficiat de circa 3 milioane lei in ultimii ani pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.

In Regiunea de Sud- Est, Constanta a beneficiat de aproape 4 milioane lei, Vrancea de circa 7 milioane lei in ultimii ani. Cele mai multe fonduri pe acest sector au ajuns insa in zona Regiunii  Sud- Muntenia. De exemplu, judetul Dambovita a beneficiat de circa 15 milioane lei in ultimii ani, iar judetul Prahova a avut parte de alocari de aproape 7 milioane lei.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here