Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Decizie naucitoare in sistemul medical iesean.

Buna Ziua Iasi : Decizie naucitoare in sistemul medical iesean.

257
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

 Unul dintre spitale se desfiinteaza. Panica in randul cadrelor medicale

hol spital

• Maternitatea “Elena Doamna” din Iasi va fi desfiintata • Angajatii se pregatesc de proteste • La spitalele de Pneumoftiziologie, de Boli Infectioase si “Prof. Dr. Nicolae Oblu” va fi redus numarul de paturi • Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi va avea alta destinatie

Agitatie mare la Maternitatea Elena Doamna” din Iasi, dupa ce s-a aflat ca unitatea medicala ar putea fi desfiintata. Speriati ca vor ramane fara loc de munca, asistenta-sefa de la Clinica de obstetrica s-a transferat la Maternitatea “Cuza Voda” din Iasi, iar alti colegi cauta posturi in alte spitale.

Mai mult, luni, 18 februarie 2019, unele paciente au fost informate la consultatie, de catre personalul medical, ca unitatea medicala urmeaza sa fie inchisa. Totul a pornit de la Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est, intocmit din 2015, unde se specifica faptul ca Maternitatea “Elena Doamna” din Iasi va fi desfiintata, urmand a fi transformata intr-o unitate sanitara de ingrijiri paliative pe termen lung sau centru pentru femei/copii abuzati. In acelasi masterplan este mentionata si reducerea numarului de paturi la spitalele de Pneumoftiziologie, de Boli Infectioase si “Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Masterplanul vizeaza si desfiintarea unor spitale si reducerea numarului de paturi la unitati medicale aflate in regiunea de Nord-Est.

In sedinta de saptamana trecuta, care a avut loc la Consiliul Judetean Iasi, s-a discutat despre acest Masterplan de Sanatate care ar trebui pus in aplicare cat mai repede pentru a se obtine bani de la Uniunea Europeana. In legatura cu desfiintarea Maternitatii “Elena Doamna”, presedintele CJ Iasi, Maricel Popa, a afirmat ca va construi un centru de fertilizare in vitro cu fonduri europene si personalul va lucra in cadrul centrului.

Decizia definitiva privind soarta Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi ar putea fi luata luni, 25 februarie 2019, cand va avea loc o intalnire unde se va discuta despre Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est. Intalnirea va avea loc la Prefectura si vor participa toti managerii de spitale, reprezentantii directiilor de sanatate publica din judetele regiunii respective, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

Citeste si: Atentie! ALERTA in Iasi! Lehuza transferata de la Maternitatea “Elena Doamna”, cu simptome de gripa. Sunt deja 5 morti din cauza acestui virus

Angajatii vor protesta in strada

Ieri, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi a informat prefectul judetului Iasi ca luni, 25 februarie 2019, angajatii din sistemul medical vor picheta sediul Prefecturii pe toata durata discutiilor, revoltati de masurile stabilite in masterplanul de sanatate. “Exista nemultumiri si neliniste in randul angajatilor de la maternitate. In Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est, propus inca din 2015, Maternitatea «Elena Doamna» este desfiintata si se reduce numarul de paturi la 3 spitale din Iasi, iar Spitalul «Sf. Spiridon» este transformat intr-o unitate sociala. Se doreste sa se puna in aplicare cat mai repede acest masterplan, pentru obtinerea de fonduri europene, dar vreau sa atrag atentia ca lucrurile sunt destul de sensibile. Treaba este foarte serioasa si nu se pot lua decizii la intamplare. L-am informat pe domnul prefect ca vom solicita o autorizatie pentru pichetarea Prefecturii pe 25 februarie 2019. Imi pare rau ca la sedinta de luni nu au fost invitati si colegii mei, liderii Sanitas din Regiunea Nord-Est. Sa vedem ce se decide dupa sedinta de luni, cand se vor face ultimele modificari la masterplanul de sanatate pentru ca pe 19 martie 2019 trebuie aprobat”, a declarat Iulian Cozianu, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi.

Citeste si: Un medic oftalmolog a preluat conducerea Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi

“Maternitatea trebuie sa ramana ca spital universitar si maternitate”

In randul personalului exista o nesiguranta foarte mare si toti asteapta sa vada ce hotarare se va lua. “Nu stim nimic concret. Deocamdata este vorba despre o propunere si am inteles ca luni (25 februarie 2019 – n.r.) se va discuta aceasta situatie. Cred ca Spitalul «Elena Doamna» trebuie sa ramana ca spital universitar si maternitate, si impreuna cu Maternitatea «Cuza Voda», sa asiguram o gestionare in conditii bune, corecta si de securitate a pacientelor”, a declarat prof. dr. Razvan Socolov, fostul director medical al Maternitatii “Elena Doamna” din Iasi.

Citeste si: Noul manager de la Maternitatea Elena Doamna din Iasi, in direct la BZI LIVE. Medicul Razvan Socolov va face un anunt foarte important pentru paciente 

Retrocedarea, o alta problema pentru inchiderea unitatii medicale

Propunerea pentru desfiintarea unitatii medicale nu este o noutate. In urma cu mai bine de zece ani s-a discutat despre transformarea unitatii medicale in sectie a Maternitatii “Cuza Voda” din Iasi, care sa functioneze intr-o cladire noua ce urma sa fie construita in curtea unitatii medicale mentionate. Asta dupa ce, in anul 2003, Fundatia “Caritatea”, care se ocupa de revendicarea proprietatilor comunitatii evreiesti din România a facut o notificare de revendicare catre Consiliul Judetean Iasi prin care mentiona faptul ca în actualul sediu al Spitalului “Elena Doamna” a functionat, pâna în anul 1948, Spitalul Israelit. Fundatia “Caritatea” a fost fondata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din România, împreuna cu Organizatia Mondiala Evreiasca, pentru restituirea bunurilor, ca o institutie permanenta de conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din România. La vremea respectiva, liderii comunitatii evreiesti din Iasi au precizat ca doresc sa se recunoasca dreptul de proprietate asupra cladirii si sunt de acord ca maternitatea sa functioneze in continuare in spatiul in care se afla.

“Maternitatea mai are o problema cu retrocedarea. Procesul din instanta inca nu s-a finalizat si dureaza de ani buni. Povestea cu retrocedarea s-a suprapus intamplator cu masterplanul. Din punctul meu de vedere, retrocedarea maternitatii e un pericol mai mare decat masterplanul. Asta tine de un act de justitie care va trebui pus in aplicare. Acest masterplan este important pentru toate unitatile medicale si de aceea deciziile nu trebuie luate fara a lua in calcul toti factorii. Azi este Maternitatea «Elena Doamna», maine s-ar putea sa fie o problema pe viitor si pentru alte unitati. Exista o neliniste si o nemultumire pentru personalul din maternitate in ceea ce priveste nesiguranta locului de munca”, a precizat Iulian Cozianu.

Citeste si: Planul CJ Iasi: Cladire noua in curtea Maternitatii “Elena Doamna”

Maternitatea ar putea ramane doar cu 178 mp

Inca din anul 2012, presedintele Consiliului Judetean din perioada 2012-2015 a spus clar ca unitatea medicala nu isi va mai desfasura activitatea in spatiul actual si aceasta va fi mutata la Maternitatea “Cuza Voda” sau viitorul Spital Regional de Urgente care urmeaza sa se construiasca in Moara de Vant. De asemenea, in acelasi an, fostul manager, dr. Emil Anton, a obtinut intabularea cladirii si terenurile, dar specialistii în drept sustin însa ca intabularea terenurilor nu schimba cu mult situatia juridica incerta, comunitatea evreiasca putând ataca în instanta acest document. Maternitatea

“Elena Doamna” din Iasi are în dotare 8.517 mp din care 3.200 mp suprafata construita. Singura cladire care nu ar putea fi revendicata este Centrul de Planning Familial, cu o suprafata de 178 mp.
Situatia juridica neclara a unitatii sanitare nu a permis sefilor Consiliului Judetean sa faca investitii majore de consolidare a cladirilor, iar cererea de retrocedare din 2003 a blocat investitiile la acest spital si accesul la orice fel de fonduri structurale.


Raspandeste cu incredere
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here