Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Decizie soc intr-o afacere de zeci...

Buna Ziua Iasi : Decizie soc intr-o afacere de zeci de milioane euro din centrul orasului. Nu se stie cum se va sfarsi totul

422
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

• Desi societatea comerciala a edificat un mall pe care l-a vandut cu circa 35 de milioane euro, acum nu mai are prea multi bani in cont • Partenerii de afaceri sunt revoltatiCel care controleaza din spate toate aceste afaceri a incercat din rasputeri sa impiedice acest deznodamant. Inevitabil insa, sentinta data zilele trecute de magistratii ieseni este definitiva. Societatea Moldova Universal SRL al carui nume este legat de edificarea unuia din mall-urile din centrul orasului a intrat in insolventa in urma presiunilor facute de creditori. Situatia in care a ajuns societatea comerciala este surprinzatoare avand in vedere ca in anul 2006 societatea comerciala a vandut Moldova Mall catre un grup de investitii si a incasat 34,5 milioane euro. La inceputul lunii mai, anul trecut, administratorii Moldova Universal SRL (fosta Moldova Universal SA) solicitasera instantei deschiderea procedurii generale a insolventei.

Citeste si: Cele mai tari hoteluri din centru, vandute la preturi soc. Procesul anului in lumea afacerilor din Iasi

In urma acestei cereri, Tribunalul Sindic a inregistrat dosarul nr. 4540/99/2014. Intre timp administratorii firmei s-au razgandit si au spus instantei ca renunta la cerere. Numai ca era prea tarziu. Asta deoarece dosarul cuprinde cereri formulate si de catre ceilalti creditori care au solicitat ca Moldova Universal sa intre in insolventa deoarece are datorii foarte mari. In consecinta, la data de 27 noiembrie anul trecut, Tribunalul Sindic a decis ca Moldova Universal sa intre in insolventa. Echipa lui Danut Prisecariu, patronul societatii, a contestat insa decizia la Curtea de Apel. Instanta superioara a mentinut insa decizia Tribunalului, sustinand de asemenea ca Moldova Universal trebuie sa intre in insolventa din cauza datoriilor foarte mari de ordinul zecilor de milioane euro.

Datorii uriase la banci

Ca si in cazul celorlalte firme controlate de Prisecariu si in acest caz cel mai mare creditor este o banca comerciala. Este vorba de Banca Transilvania care are de recuperat circa 10 milioane euro, mai exact 44.039.485 lei. In topul creditorilor urmeaza alte doua banci comerciale si anume Credit Europe Bank care a transmis judecatorilor ca are de recuperat 20.107.230 lei si OTP Bank Romania care a transmis o cerere prin care revendica 19.592.907 lei.

Interesant este ca directorii unei alte societati comerciale a lui Danut Prisecariu, intrate de asemenea in insolventa, sustin ca firma pe care o conduc are de recuperat o suma foarte mare de la Hala Centrala SRL. Este vorba despre Hala Centrala SRL care ar fi platit catre SC Moldova Universal SRL suma de 4.512.198 lei reprezentand avans acordat si nerestituit dintr-o promisiune de vanzare. Adica, Hala Centrala ar fi vrut sa cumpere un bun de la Moldova Universal SRL si ar fi acordat si un avans. Contractul de vanzare-cumparare nu a mai fost finalizat, dar Moldova Universal nu a mai restituit avansul incasat. De asemenea, Moldova Universal nu si-a achitat nici datoriile catre partenerii de afaceri si anume societati comerciale care i-au efectuat o serie de lucrari de constructii sau servicii. La acest capitol, cea mai mare suma de recuperat o are SC Total Rodav SRL care solicita sa i se ramburseze 2.252.385 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii prestate in baza unui contract de antrepriza. BSR Estate SRL, o alta firma a lui Danut Prisecariu, solicita 1.551.925 lei, iar firma SC Algabeth Com SRL – 281.143 lei, reprezentand contravaloarea unei cantitati de piatra naturala. Urmeaza Sudometal SRL care revendica contravaloarea unor lucrari de investitii, Aqua Design SRL – 112.887 lei, Placari Faine SRL – 78.898 lei si B&B Constructions SRL care revendica 237.846 lei.

Citeste si: Hala Centrala este scoasa astazi la vanzare

“Debitoarea nu a contestat niciuna dintre sume. Cum creditorii detin creante certe, lichide si exigibile mai vechi de 90 de zile, instanta urmeaza a admite cererile de deschidere a procedurii generale a insolventei formulate de creditori”, au aratat zilele trecute magistratii Curtii de Apel Iasi in hotararea prin care stabilesc definitiv ca Moldova Universal trebuie sa intre in insolventa. Reamintim ca de circa doua luni lichidatorii judiciari incearca sa vanda magazinul Hala Centrala pentru plata datoriilor firmei cu acelasi nume. Management Reorganizare Lichidare SPRL a scos la vanzare imobilul la un pret de 40.735.400 lei, adica circa 9,2 milioane euro.

Desi a organizat pana acum doua licitatii, lichidatorul nu a reusit sa vanda imobilul. De asemenea, de numele lui Prisecariu este legat si falimentul firmei Turism Moldova SA, societatea care administreaza in Iasi hotelurile Traian si Astoria, iar la Botosani Hotelul Rapsodia. Tot firma Management Reorganizare Lichidare SPRL a evaluat recent cele trei hoteluri pentru eventualitatea in care va fi nevoita sa le vanda.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here