Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Detalii incendiare despre directorii si afaceristii…

Buna Ziua Iasi : Detalii incendiare despre directorii si afaceristii…

263
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Detalii incendiare despre directorii si afaceristii acuzati ca au fraudat 5 milioane de euro dintr-o celebra companie din Iasi

lactis Petrica Herascu

• Ies la suprafata detalii tot mai incendiare despre activitatea fostei conduceri a Lactis SA, care a fost trimisa in judecata pentru gestiune frauduloasa la finalul anului trecut • Dosarul in care sunt inculpati mai multi oameni de afaceri si fosti directori ai fabricii a fost instrumentat de DIICOT Iasi intr-o lunga perioada in care fabrica a fost devalizata • In actionariatul firmelor capusa care au dus la prejudicii de cateva milioane de euro se aflau inclusiv fostii directori ai Lactis SA • Personajele aduse in fata instantei nu sunt decat o interfata a unui grup de interese reprezentat de fostul FPS (Fondul Proprietatii de Stat) care a acaparat prin metode controversate numeroase societati de stat din regiunea Moldovei  

Mai multe personaje importante care au stat in spatele devalizarii Lactis SA sunt aproape de a ajunge dupa gratii, dupa ce, la finalul anului trecut, au fost trimise in judecata pentru gestiune frauduloasa. Acestia au fost pusi in fata magistratilor in baza unui dosar instrumentat de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – DIICOT Iasi, care il scoate in prim-plan pe omul de afaceri Petrica Herascu, principalul personaj care a stat in spatele devalizarii Lactis SA, fiind ajutat indeaproape de fostii directori ai fabricii de lactate, precum si de avocatul-jurist Petrisor Gabriel Irimia.

Conform anchetatorilor, decaderea Lactis SA a inceput in preajma anului 2004, la scurt timp dupa ce afaceristul galatean Petrica Herascu a devenit proprietar pe o parte din activele fabricii de lactate. Aceste lucruri s-au realizat prin intermediul societatilor SC Galmopan SA, SC Spatii SRL, precum si SC EuroLact SRL, toate fiind controlate de acelasi Petrica Herascu. Omul de afaceri galatean, cu complicitatea fostilor sefi din cadrul Lactis SA, a reusit in numai doi ani de zile, mai precis in perioada 2004-2006, sa vanda (la preturi cu mult sub cel al pietei din acel moment) utilaje importante si spatii aflate pana atunci in proprietatea Lactis SA. Asa s-a ajuns ca activitatea de productie sa fie ingreunata din vanzarea utilajelor si a unor suprafete de teren catre Galmopan SA si a altor firme fantoma create in aceeasi perioada si aflate in sfera de influenta a lui Petrica Herascu, ajutat indeaproape de juristul avocat Petrisor Gabriel Irimia.

Citeste si: Razboi total pe ruinele celei mai iubite fabrici din Iasi: cine va pune mana pe uzina de 4 milioane euro

Mai mult, prin aceste metode, Lactis SA a ajuns sa plateasca chirie catre Galmopan SA pentru spatiul folosit in Iasi. Aceste lucruri au fost posibile doar cu complicitatea fostilor directori ai fabricii de lactate, si anume Constantin Galca – fost director general al Lactis SA, Gheorghita Burlacu – economist in cadrul companiei si de Maria Micu – fost director tehnic in cadrul Lactis SA.

Herascu ar fi platit putin peste 10 miliarde de lei vechi pentru hale si cladiri, dupa care le-a scos la vanzare la preturi care depaseau un milion de euro la vremea respectiva. Pentru ca nu a depus un program de modernizare a activitatii, conform prevederilor europene, SC Lactis SA a pierdut autorizatia de functionare eliberata de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi. Apoi, in aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o oferta de vanzare catre o alta firma, necunoscuta, cu terenurile si constructiile de la Lactis SA Iasi. Oferta pentru o parte din terenurile si cladirile de la Lactis SA Iasi a fost de 1,36 milioane de euro.

Citeste si: S-a pus cruce. Cum a fost ingropata cea mai mare fabrica de lactate din Iasi

Fostii directori ai Lactis, actionari in firme capusa

Dosarul a fost deschis la Curtea de Apel Iasi, iar partea civila in acest caz este SC Lactis SA, care a demarat acest proces prin intermediul administratorului judiciar Omega SPRL. Totodata, ca parte responsabila a fost chemata in judecata inclusiv firma SC Galmopan SRL, precum si SC Euro Lact SRL, aceasta din urma fiind o firma capusa in organigrama careia au figurat toti cei trei sefi de la Lactis SA, Constantin Galca si Maria Micu fiind chiar actionari, iar fostul economist Gheorghita Burlacu a fost angajat al societatii.

Citeste si: S-a pus cruce. Cum a fost ingropata cea mai mare fabrica de lactate din Iasi

Asta s-a intamplat in conditiile in care Lactis SA, care a apartinut in trecut statului roman, a fost lasata de izbeliste de omul de afaceri galatean Petrica Herascu care, la scurt timp dupa ce a cumparat fabrica, a vandut cele mai pretioase bunuri ale companiei iesene cu preturi mult mai mari fata de cel al achizitiei. In timpul anchetei s-a dovedit faptul ca legea a fost incalcata flagrant in ceea ce priveste numele firmelor, a institutiilor publice si a oamenilor de afaceri care au cerut bani de pe urma falimentarii Lactis SA Iasi. Aceasta lista a creditorilor a fost marita constant vreme de aproape 10 ani si aproape oricine a sustinut ca Lactis SA trebuie sa ii plateasca o anumita suma de bani s-a trecut in acest tabel in care s-au adunat sume de aproape 5 milioane de euro. In tot acest timp, prejudiciul adus SC Lactis SA prin vanzarea ilegala a bunurilor aflate in patrimoniul societatii se ridica la suma totala de 7.324.191,29 de lei. Responsabili de aceasta situatie sunt atat omul de afaceri Petrica Herascu prin intermediul firmei SC Galmopan SA, precum si firma care s-a ocupat de inventarierea bunurilor Lactis SA, si anume Cont Audit SRL, societate patronata de expertul contabil Scarlat Orzescu.

Citeste si: Se reiau vanzarile de active ale fostei Fabrici de Produse Lactate Iasi

“A.A.A.S. (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – n.r.) solicita respingerea creantelor inscrise in tabelul suplimentar tinand seama de nerespectarea de catre lichidatorul judiciar a termenelor legale si, respectiv, neindeplinirea atributiilor de lichidator judiciar prevazute in Legea insolventei”, dupa cum au precizat magistratii de la Tribunalul Iasi.

Contractele au fost incheiate in perioada 2010-2013, cand Lactis SA se afla in insolventa. In aceasta perioada, firmele lui Orzescu, Cont Audit SRL si Mior, au incasat de la Lactis SA suma totala de 661.728 de lei. Asta in conditiile in care, in perioada respectiva Lactis SA realiza venituri cuprinse intre 270.000 si 720.000 de lei.

Se pare ca omul de afaceri Petrica Herascu este o interfata a unui grup de interese reprezentat de fostul FPS (Fondul Proprietatii de Stat) care a acaparat numeroase societati de stat din Galati si regiunea Moldovei.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here