Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Detalii socante despre FILIT. Asta chiar...

Buna Ziua Iasi : Detalii socante despre FILIT. Asta chiar le intrece pe toate

270
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

• Situatii incredibile ies la iveala de pe urma organizarii Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi • Cei care au organizat festivalul incearca cu disperare sa-si acopere urmele • Deja trebuie sa raspunda in fata organelor de ancheta pentru prima editie, unde au cheltuit dupa bunul plac sume colosale Stransi cu usa dupa ce au deturnat sume uriase din bani publici pentru organizarea unui festival de cultura, cei de la Muzeul Literaturii Romane (MLR) Iasi incearca acum sa iasa basma curata. Intrati in gura lupului, angajatii MLR incearca sa deturneze atentia opiniei publice de la scandalul monstru in care au intrat dupa ce au fost prinsi cu mata-n sac. Directorul Dan Lungu si celelalte persoane implicate in proiectul FILIT vor trebui sa raspunda pentru fondurile cheltuite aiurea la editia din 2013, aspecte deja constatate de Camera de Conturi Iasi.

Citeste si: GRETOS! Obscenitati in fata copiilor pe scena FILIT! Gestul scandalizeaza o tara intreaga – FOTO, VIDEO

Numai ca nici editia din 2014 nu a fost derulata in cele mai corecte moduri, iar alesii judetului au cerut la randul lor detalii. Explicatiile actuale ale celor de la MLR sunt incredibile, conducerea institutiei incercand sa prosteasca din nou iesenii pe fata. Desi arunca o sumedenie de cifre, Lungu si restul oamenilor de la MLR nu explica clar ce sume de bani a incasat fiecare participant. Dan Lungu nu a fost in stare sa vina cu cifre exacte la niciuna din cele doua editii, desi au trecut atatea luni de la organizarea evenimentelor. Cifrele prezentate de directorul MLR nu sunt concludente, acestea fiind evidentiate la general, fara sa se stie clar cat a incasat fiecare participant, fie invitat. In explicatiile date, au aratat ca vor “sintetiza” cifrele pentru a fi intelese.

Citeste si: EXPLOZIV! Procurorii trebuie sa intervina! Reteta mafiota prin care s-au furat banii la FILIT – FACSIMILE

Dimpotriva, acestea trebuiau prezentate clar pana la ultimul leu. Si de aceasta data, Dan Lungu ar trebui sa explice pe ce s-au dus 741 mii lei alocate pe transportul, cazarea, masa sau onorariile participantilor. Conducerea MLR trebuie sa explice clar si la obiect cat a incasat fiecare persoana, unde a fost cazat participantul si cat s-a platit pentru transportul acestuia. In plus, alti 325 mii lei s-au dus pe afisaj, pliante, flyere, etichete, machete presa, plicuri etc. Directorul Muzeului Literaturii nu a detaliat insa clar cat a costat fiecare in parte.

“Fireste, organizarea festivalului nu ar fi fost posibila fara antrenarea de resurse umane specializate, care sa presteze servicii profesioniste. Un festival de standard si talie europeana, asa cum este FILIT-ul, înseamna nevoi extraordinare de personal si servicii, nevoi care exced capacitatile Muzeului Literaturii Române Iasi. Prin urmare, a fost absolut necesara contractarea de servicii diverse si multiple în cadrul FILIT, servicii contractate prin proceduri de licitatie prevazute de lege, de catre firme specializate, care au desfasurat o activitate intensa pe o perioada de minimum 5 luni. Acestea au constat în servicii pentru evenimente, servicii de promovare si relatii publice, servicii video, traducere materiale si corespondenta. Toate acestea au însemnat activitatea a numeroase persoane, ale caror servicii au costat 288.336,2 lei (64.074,71 euro)”, sustin cei de la MLR. Cu un an inainte s-au intamplat aceleasi lucruri, iar inspectorii Camerei de Conturi au evidentiat clar ca acei oameni din exterior nu aveau pentru ce sa incaseze un munte de bani. Daca situatia s-a repetat si la editia din anul 2014, atunci conducerea MLR are din nou explicatii de dat.

Romane cu tenta sexuala, platite din bugetul FILIT

Lungu ar trebui sa explice cum a ajuns sa plateasca din bani publici tot felul de personaje obscure care au incitat copiii la pornografie chiar pe scena festivalului FILIT. In editia de anul trecut pe care o tot invoca, pe scena a urcat un individ care a citit dintr-un roman cu tenta homosexuala, in fata unei sali in care se aflau si minori. In mod normal, astfel de lecturi nu ar trebui facute publice daca acolo se afla si persoane care nu sunt majore. Pentru organizatorii de la FILIT insa acest lucru nu a contat. Autorul, Adrian Schiop, a lecturat la acea editie, o serie de pasaje din cartea “Soldatii. Poveste din Ferentari“, volum in care povesteste viata unui jurnalist homosexual ajuns intr-o lume ciudata a capitalei. Volumul este unul cu tenta sexuala si in mod normal nu ar avea ce sa caute pe scena unui festival de literatura, mai ales in fata unor copii. Lungu nu a dat explicatii nici pana la aceasta ora in legatura cu acest subiect. Insa Adrian Schiop a fost remunerat din bani publici, el numarandu-se printre invitatii festivalului. Surse din cadrul Consiliului Judetean Iasi au aratat faptul ca deja editia din anul 2013 a intrat in atentia organelor de ancheta anticoruptie care vor cerceta modul cum s-au impartit banii alocati. Este clar ca si asupra editiei de anul trecut planeaza suspiciuni asemanatoare care pot face obiectul unor anchete ulterioare. In plus, consilierii judeteni trebuie la randul lor sa ceara explicatii detaliate si sa nu se multumeasca cu sumele prezentate pe scurt de catre MLR.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here