Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Buna Ziua Iasi : DEZASTRU! Bancile comerciale au ingropat…

Buna Ziua Iasi : DEZASTRU! Bancile comerciale au ingropat…

90
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

DEZASTRU! Bancile comerciale au ingropat una dintre cele mai importante fabrici din Iasi. Se vor construi blocuri in locul uzinei

Iasi

• Bancile comerciale au avut castig de cauza in conflictul cu micii creditori, iar planul de vanzare a terenurilor si utilajelor de pe platforma din Calea Chisinaului are acum toate sansele de reusita • Din cei 200 de angajati, aproape trei sferturi si-au pierdut deja locurile de munca, iar administratorul Technosteel este pe cale sa mai concedieze o parte din acestia • O grava problema sta in faptul ca imprumuturile acordate de banci companiei din Iasi au fost garantate cu terenuri despre care se spune ca sunt serios poluate, ceea ce ar putea provoca un scandal urias la nivel local

Bancile comerciale au castigat razboiul cu micii actionari din cadrul Technosteel LBR si au reusit sa isi impuna planul de vanzare a terenurilor si bunurilor aflate pe platforma din Calea Chisinaului.

Contestatia bancilor NBG, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, pentru anularea votului dat de micii creditori, a fost admisa de magistrati. Sentinta a fost data pe data de 27 martie si a cazut greu pentru investitorii care doresc continuarea productiei, dar si a celor aproape 50 de angajati, cati se mai afla momentan in fabrica.

Reamintim faptul ca, in cazul fabricii iesene, au fost depuse doua planuri de reorganizare, unul din partea bancilor, care prevede vanzarea tuturor bunurilor, iar altul din partea micilor creditori, printre care si Sapico Chemical SRL, si care prevede continuarea productiei.

“Judecatorul sindic a admis cererea bancilor NBG, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, de a anula votul dat de catre Sapico Chemical International SRL propriului plan de restructurare in lipsa avizului expres al administratorului judiciar. In contextul anularii votului Sapico Chemical International SRL, care reprezenta peste 18 procente din masa credala de la Technosteel LBR, evident, pe cale de consecinta, masa credala care a sustinut planul grupului de 5 creditori chirografari a fost sub 30 procente, minimum legal conform Legii 85/2014, deci planul a fost invalidat de judecatorul sindic”, a explicat Sabin Radu, administrator al Sapico Chemical International.

Citeste si: Reteta secreta de furat bani europeni! Peste un milion de euro, investiti in utilaje moderne, intr-o fabrica aproape de demolare

Creditele oferite de banci, garantate cu terenuri poluate?

Intre timp, unii creditori ai Technosteel LBR au disparut de la masa credala, in acest fel facandu-se un fel de haos la adunarile generale. Se pare ca cele doua planuri de restructurare depuse spre analiza Adunarii generale a Creditorilor Technosteel au avut la baza un raport de mediu despre care unii creditori sustin ca este nereal si fals, deoarece face o supraevaluare neta a cladirilor si terenurilor Technosteel LBR, netinand cont de obligatia de decontaminare a zonei poluate cu deseuri periculoase.
“In raportul de evaluare al celor doua imobile, evaluatorul sustine ca nu sunt subsoluri in Technosteel si sustine ca nu exista contaminari, iar terenurile si cladirile nu au probleme de mediu. Este foarte ciudat ca bancile creditoare si garantate cu ipoteci pe aceste cladiri si terenuri, desi au beneficiat de rapoarte de evaluare anuale a cladirilor si terenurilor Technosteel, nu au stiut de existenta acestor subsoluri tehnice (care au adancimi intre circa 5 si 12 m si se intind pe suprafete de zeci de mii de metri patrati) ale Technosteel. Stim ca Banca Romaneasca si NBG au contracte de creditare pentru Technosteel de mai bine de 5 ani, deci au beneficiat de 5 rapoarte de evaluare consecutive! Cine a mintit bancile? Probabil ca evaluatorii desemnati in alianta cu administratorul societatii”, este de parere Sabin Radu, creditor in cadrul Technosteel LBR.

Citeste si: EXCLUSIV – IMAGINI HORROR! Poluare masiva in subteranul Iasului! Substante deosebit de periculoase, deversate in cantitati industriale

Poluarea subsolurilor ar putea reface toata procedura

Planurile de restructurare elaborate pentru Technosteel au avut la baza acest raport de evaluare a imobilelor, intocmit de evaluatorul desemnat, si anume Neoconsult SRL. In situatia in care raportul de evaluare imobile este construit pe date false, el se poate autoinvalida.
Problema este ca administratorul judiciar al fabricii grabeste eliberarea terenului, si chiar concedierea altor 25 de angajati din cei 50 cati mai lucreaza in prezent. In urma cu aproape un an, circa 200 de ieseni lucrau in cadrul fabricii. “Preocuparea administratorului CITR este cum sa se scape cat mai degraba de povara salariilor oamenilor care inca mai lucreaza pe platforma Technosteel, dupa ce s-a vazut scapat de peste 60 la suta din personal pana acum. Singura filosofie este aceea de a scapa cat mai degraba compania de salariati si a vinde imobilele si ce o mai gasi pe acolo si de a-si incasa comisionul. Restructurare prin lichidare si comisionare este intreaga filosofie a administratorului CITR”, a mai spus administratorul Sapico Chemical International SRL.

Citeste si: Lovitura de teatru! O importanta fabrica din Iasi, salvata de la colaps dupa un razboi dur intre actionari

In conducerea societatii din Iasi s-au aflat oamenii de afaceri Sergei Zonenko – evreu de origine rusa, David Segal – cetatean basarabean, romanul Adrian Gavrila si mai multi mici actionari. Firma ieseana a fost infiintata la scurt timp dupa asasinarea lui Virgil Sahleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Numarul mediu al angajatilor in cadrul firmei a fost de 200 in fiecare an, pana la intrarea in procedura de insolventa din cauza datoriilor de peste 100 de milioane de lei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Techno_Steel_LBR_1


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here