Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Este un medicament la moda .

Buna Ziua Iasi : Este un medicament la moda .

165
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Unii dintre medicii ieseni reactioneaza dur atunci cand il regasesc in medicatia bolnavilor

Magda OLTEANU

• Medicamentul este administrat atat copiilor, cat si adultilor • Parerile medicilor sunt impartite atunci cand vine vorba de prescrierea acestui medicament in anumite afectiuni • Medicii pediatri sunt de alta parere

Aproape ca nu exista iesean care sa nu fi luat macar odata acest medicament, benefic in tratarea numai anumitor afectiuni. Parerile medicilor sunt impartite in momentul in care medicamentul este prescris pentru o anumita boala, extrem de frecventa in randul populatiei, care se manifesta in lunile de primavara si iarna. In aceasta perioada, cand virozele respiratorii fac ravagii printre ieseni, cel mai bine vandut medicament este un antibiotic considerat destul de puternic. In ciuda avertismentelor medicilor privind administrarea de antibiotice pentru tratarea virozelor, tocmai doctorii sunt cei care recomanda pacientilor un antibiotic, Augmentin. Cele mai multe retete in care apare Augmentin pentru tratarea virozelor sunt eliberate de medicii de familie.

“Am o viroza virala si medicul de familie mi-a dat Augmentin. Pana a ajunge la medic luam Coldrex, sirop de tuse, dar medicul de familie mi-a spus sa intrerup si sa iau ce imi da dumneaei. Am sa iau Augmentin. Am intrebat-o daca am infectie si a insistat sa urmez tratamentul cu antibiotic, o pastila la 12 ore. Mi se pare cam puternic, dar daca asa a spus medicul de familie”, a declarat unul dintre iesenii diagnosticati cu viroza. Populatia este avertizata, inclusiv de reprezentantii Ministerului Sanatatii, sa nu utilizeze antibiotice in tratarea virozelor respiratorii, deoarece acestea nu actioneaza asupra virusilor. Antibioticele se prescriu doar atunci cand medicul constata aparitia unor complicatii ale virozei, cum ar fi suprainfectia bacteriana. Pentru virozele respiratorii, tratamentul are rolul de a ameliora simptomele.

“Se dau degeaba antibiotice pentru virozele respiratorii. Infectia virala nu se trateaza cu antibiotice. Doar atunci cand se observa o suprainfectie sau un risc mare pentru complicatii se prescrie un antibiotic. Administrarea la intamplare a antibioticelor este o mare problema, pentru ca atunci cand pacientul va avea nevoie de tratament cu antibiotice organismul nu va mai reactiona, pentru ca dezvolta rezistenta. Acum e la moda sa se prescrie Augmentin, indiferent daca pacientul are sau nu nevoie”, a spus unul dintre medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Antibioticul Augmentin este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene, atat la adulti, cat si la copii: infectii ale urechii, sinusurilor, tractului respirator, urinar, infectii osoase si articulare, ale pielii si tesuturilor moi, inclusiv infectii dentare.

Medicii pediatri recomanda antibiotic pentru a proteja copilul de complicatii

Pe de alta parte, medicii pediatri sunt de acord cu administrarea unui antibiotic in tratamentul virozelor respiratorii. Medicii sustin ca, la copil, se poate ajunge foarte rapid la suprainfectie si atunci mai bine ii prescriu de la inceput Augmentin, decat sa trateze o complicatie. De asemenea, medicii pediatri vin si cu un alt argument, acela ca, din lipsa de spatiu, cresele, institutiile de invatamant sunt spraaglomerate si boala se trasmite cu mare usurinta de la un copil la altul si atunci tratamentul trebuie adaptat in functie de situatie. Acestia recunosc ca, teroretic, nu se da antibiotic pentru viroza. Ca sa evite antibioticul, starea de sanatate a copilului ar trebui monitorizata zilnic de catre medic. Putini parinti isi permit sa se deplaseze zilnic la medic sau sa parcurga zeci de kilometri, cu diferite mijloace de transport, pana la cabinetul medical sau Spitalul Sf. Maria din Iasi. Medicii pediatri au afirmat ca este dificil de stabilit atunci cand se produce trecerea de la viral la bacterian. Pediatrii iau in calcul si suferinta copilului, care se poate prelungi pana la 10-14 zile daca nu s-a administrat antibiotic in primele zile de boala.

“Exista medici pediatri care opteaza pentru antibiotic in tratamentul copilului diagnosticat cu viroza respiratorie. Asta inseamna scurtarea suferintei copilului, a perioadei de spitalizare, evitarea unor complicatii care, uneori, pot fi severe. Nu este gresit sa se administreze antibiotic in astfel de cazuri. In general se prescrie Augmentin, pentru ca este un antibiotic cu spectru larg”, a declarat dr. Maricel Burlacu de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here