Acasă Informatii Informatii Politie/Procuratura Buna Ziua Iasi : EXCLUSIV! Politistii ieseni, obligati sa plateasca daune…

Buna Ziua Iasi : EXCLUSIV! Politistii ieseni, obligati sa plateasca daune…

151
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EXCLUSIV! Politistii ieseni, obligati sa plateasca daune unui sofer amendat degeaba de Rutiera! A fost lasat cu masina in strada, fara placute!

Politia Iasi

• Un iesean, suparat ca a fost amendat pe nedrept de un agent de politie, a inceput un adevarat razboi impotriva IPJ Iasi • Primul proces, in care a cerut anularea amenzii, l-a castigat deja, iar IPJ Iasi a fost obligat sa-i achite cheltuieli de judecata in valoare de 1.400 de lei • In cel de-al doilea proces spera sa primeasca o solutie favorabila in aceasta toamna, dupa ce in prima instanta a pierdut • Barbatul solicita daune morale in valoare de 6.000 de lei pentru ca a suferit din cauza atitudinii incorecte a politistului care l-a amendat • “Am suferit un prejudiciu moral ca urmare a faptului ca am fost sanctionat pe nedrept si am fost obligat sa suport oprobiul public, fiind admolestat in public de catre agentul constatator”, a declarat Ioan Leonte • Din cauza ca i-au fost confiscate placutele de inmatriculare, nu a putut circula cu masina timp de doi ani de zile • “Anularea procesului verbal de contraventie de catre instanta de judecata este prin ea însasi o reparatie morala suficienta acordata reclamantului, fara a mai fi necesar si acordarea unor compensatii pecuniare a eventualelor daune morale”, au sustinut reprezentantii IPJ Iasi

Suparat ca politistii de la Rutiera l-au amendat degeaba, un conducator auto din Iasi a inceput un adevarat razboi impotriva Inspectoratului Judetean de Politie Iasi (IPJ).

Evident, in prima faza, a contestat procesul verbal de contraventie. A castigat fara probleme, Judecatoria Iasi constatand ca politistul de la Rutiera l-a amendat degeaba. In acel proces, IPJ Iasi a fost obligat sa-i plateasca lui Ioan Leonte, conducatorul auto amendat pe nedrept, suma de 1.400 de lei. Acesti bani au reprezentat cheltuielile de judecata realizate de acesta in proces. Dupa finalizarea procesului, reprezentantii IPJ Iasi l-au cautat pe iesean pentru a-i cere numarul de cont si pentru a-i vira banii.

Pe data de 4 februarie 2016 a avut loc prima discutie dintre reprezentantii IPJ si Ioan Leonte, ocazie cu care i s-au solicitat acestuia datele necesare pentru stingerea datoriei. Ieseanul nu a vrut sa dea curs solicitarilor IPJ si nu a vrut sa puna la dispozitie datele necesare.

Ulterior, pe data de 27 aprilie 2016, Serviciul Financiar din cadrul IPJ Iasi a intocmit documentele necesare pentru solicitarea de fonduri bugetare de la ordonatorul secundar de credite.

Pe data de 24 iunie 2016 au fost semnate ordinele de plata prin care IPJ a virat voluntar banii catre sofer. Numai ca, dupa acest moment, conducatorul auto amendat s-a suparat si mai tare si a deschis un nou proces impotriva IPJ Iasi.

De aceasta data a solicitat daune morale in valoare de 6.000 de lei pentru suferinta indurata ca urmare a amendarii nedrepte si daune materiale in valoare de 4.000 de lei pentru ca nu si-a putut folosi autoturismul dupa ce politistul i-a confiscat numerele de inmatriculare.

Citeste si: Motiv de bucurie pentru toti soferii! Daca politistul rutier a facut aceasta greseala, amenda va fi anulata! De cand intra in vigoare aceasta lege

De patru ani, in razboi cu Politia

Povestea lui Ioan Leonte a inceput pe data de 26 iulie 2014, atunci cand a fost oprit in trafic de un echipaj de Politie. Se afla la volanul unui autoturism marca Renault, inmatriculat in Franta, si a fost amendat cu suma de 1.200 de lei pe motiv ca nu avea polita RCA valabila.

De asemenea, politistul a dispus retinerea placutelor de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare emis de autoritatile din Franta. In procesul prin care a contestat procesul verbal de sanctionare a depus inclusiv dovada ca la momentul opririi avea polita RCA valabila. Acesta este motivul pentru care a castigat procesul. In procesul prin care se cer acum daune morale Politiei iesene, barbatul sustine ca i-a fost creat un prejudiciu moral ca urmare a atitudinii politistului care l-a amendat.

“Am suferit un prejudiciu moral ca urmare a faptului ca am fost sanctionat pe nedrept si am fost obligat sa suport oprobiul public, fiind admolestat in public de catre agentul constatator”, a declarat Ioan Leonte.

“Nici pana la momentul introducerii prezentei actiuni IPJ Iasi nu mi-a restituit placutele de inmatriculare si certificatul de inmatriculare care au fost retinute in mod abuziv. Astfel, am fost lipsit de folosinta autoturismului mai mult de doi ani de zile. In stabilirea cuantumului daunelor materiale nu trebuie neglijat nici faptul ca autoturismul a suferit o uzura morala, valoarea sa de piata deteriorandu-se in cursul celor doi ani”, a mai explicat conducatorul auto motivul pentru care solicita daunele materiale.

Citeste si: Zeci de soferi amendati de agentii de la Rutiera

Politia: “Pentru acordarea daunelor morale este necesara prezentarea unor motive obiective”

Pe de alta parte, cei de la IPJ au sustinut in acest proces ca nu au nicio obligatie fata de conducatorul auto. “Nu sunt întrunite conditiile raspunderii civile delictuale, despagubirile solicitate cu titlu de prejudiciu material si moral nefiind dovedite cu înscrisuri justificative. Nu este întemeiata nici solicitarea reclamantului cu privire la acordarea daunelor materiale întrucât nu a facut în niciun fel dovada deteriorarii autovehiculului ca urmare a faptului ca a fost în imposibilitatea de a-l utiliza, iar pentru acordarea daunelor morale este necesara prezentarea unor motive obiective. Ori, reclamantul nu a dovedit producerea unor suferinte morale, iar simplul fapt al anularii actului sanctionator nu este de natura a duce la concluzia producerii de vatamari psihice”, au precizat juristii Politiei.

Acestia mai sustin ca decizia prin care a castigat anularea procesului verbal ar trebuie sa reprezinte o reparatie suficienta. “Anularea procesului verbal de contraventie de catre instanta de judecata este prin ea însasi o reparatie morala suficienta acordata reclamantului, fara a mai fi necesara si acordarea unor compensatii pecuniare a eventualelor daune morale“, se arata in intampinarea depusa de IPJ lasi la dosar.

Citeste si: Toti soferii din Romania trebuie sa stie de aceste schimbari! Cum se platesc amenzile rutiere

Prima instanta: “A admite aceasta ar însemna ca niciun agent al politiei rutiere sa nu mai constate contraventii”

In prima instanta, magistratii de la Judecatoria Iasi au respins actiunea formulata de conducatorul auto. Judecatorii sustin ca ar fi trebuit dovedit faptul ca politistul a fost de rea-credinta atunci cand a decis amendarea ieseanului.

“Contrar sustinerilor reclamantului, instanta apreciaza ca agentul constatator, în calitate de prepus al pârâtei IPJ Iasi, nu a savârsit nicio fapta proprie ilicita, iar prejudiciul cauzat reclamantului prin lipsa de folosinta a autoturismului sau nu a fost produs de catre lucratorul de politie. Agentul rutier a constatat o contraventie la regimul circulatiei rutiere, în virtutea atributiilor de serviciu. Faptul ca, ulterior, procesul verbal a fost anulat de catre instanta de judecata, nu ofera petentului posibilitatea de a obtine repararea eventualelor prejudicii suferite în urma întocmirii actului sanctionator”, se arata in motivarea Judecatoriei.

Citeste si: Mai multi soferi si pietoni au fost amendati de politisti

“A admite aceasta ar însemna ca niciun agent al politiei rutiere sa nu mai constate contraventii si sa nu mai întocmeasca procese verbale din temerea de a nu raspunde patrimonial pe viitor”, a completat judecatorul de la prima instanta.

“Probatoriul administrat în cauza releva ca politistul rutier nu a savârsit nicio fapta proprie ilicita, iar prejudiciul suferit de reclamant pentru lipsa de folosinta a autoturismului nu este cauzat în mod direct de întocmirea procesului verbal de contraventie. Mai mult chiar si în situatia în care instanta ar admite ca fapta agentului constatator care a întocmit respectivul proces verbal este o fapta ilicita, reclamantul nu a produs nicio dovada în sensul ca ar fi solicitat restituirea placutelor de înmatriculare în vederea utilizarii ulterioare a autoturismului. Atâta timp cât reclamantul nu a facut dovada faptului ca a solicitat restituirea placutelor de înmatriculare, nu se poate retine vinovatia pârâtei în producerea prejudiciului material cauzat ca urmare a lipsei de folosinta a autovehiculului”, se mai arata in hotarare.

Acum, cazul l-a mutat la Tribunalul Iasi. Aici a avut primul termen zilele trecute, iar conducatorul a formulat o cerere pentru a scapa de plata taxei de timbru.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here