Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Exploziv. Afacere simbol a economiei iesene...

Buna Ziua Iasi : Exploziv. Afacere simbol a economiei iesene vanduta pe sub mana, la un pret de doi lei

632
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

• Este ciudat ca desi institutiile statului stiau de mult de aceasta afacere si cu toate acestea nu au reusit sa o desfiinteze si sa salveze patrimoniul public

Se fac aproape 10 ani de cand una dintre cele mai mari si mai cunoscute fabrici iesene a fost vanduta pe sub mana la un pret de nimic si cu toate ca autoritatile si-au dat seama ca s-a produs o mare ilegalitate nu au reusit inca sa indrepte lucrurile. Ciudat este ca desi sunt indicii clare privind savarsirea unor fapte penale cum ar fi vanzarea unor bunuri aflate sub sechestru instituit de Fisc pana acum nu a fost finalizata nicio ancheta. Compania pagubita este fosta fabrica de tricotaje din Iasi, firma cunoscuta sub denumirea de Moldova Tricotaje SA. Edificata de regimul comunist, fabrica nu a rezistat jnapanilor capitalisti dornici sa se imbogateasca din tunuri date peste noapte in dauna avutului public, iar aspectele prezentate mai jos sustin aceasta afirmatie. Afaceristul implicat se numeste Ahmad Al Deiri, personaj implicat in dosare penale cercetate de DNA Iasi.

Afacerea de mai jos a fost parafata in anul 2006, cand practic firma lui Al Deiri a cumparat fabrica de tricotaje cu 10.000 lei. De atunci si pana in prezent Directia de Finante si administratorii judiciari de la Moldova Tricotaje se chinuie sa anuleze in justitie aceasta afacere. In toti acesti ani s-au derulat mai multe procese cu zeci de termene care nu au putut duce la un deznodamant final. In toti acesti ani Al Deiri nu a manifestat nici cea mai mica intentie sa achite pretul real al fabricii adica peste 1 milion de euro. Dimpotriva Al Deiri s-a chinuit sa arata in justitie ca documentul incheiat in anul 2006 este perfect legal. Documentul respectiv se numeste “Antecontract de vanzare-cumparare cu promisiune irevocabila de vanzare” avand numarul 2.153/14.06.2006. Partile semnatare ale documentului sunt Ahmad Al Deiri ca reprezentant al Siraj AD Impex SA si de Ladislau Buda fost director de la SC Moldova Tricotaje SA.

Ditamai fabrica vanduta pe nimic

Astfel, cu aceasta ocazie a fost vanduta pur si simpu fabrica Moldova Tricotaje. “Vinde imobile (terenuri, plus constructii) impreuna cu toate imprejmuirile aferente cunoscuta sub numele Fabrica-Sectia Moldova Tricotaje fara ca vanzatorul sa-si retina vreun drept de proprietate dezmembramant al acestuia sau orice alt drept de folosinta. Pretul la care au fost evaluate bunurile este de 1.109.350 euro. Din acest pret promitentul vanzator primeste un avans de 10.000 ron, echivalentul a 2.837 euro de la promitentul cumparator pentru achitarea unei parti din obligatiile bugetare reprezentand stopaj la sursa”, se arata in respectivul antecontract de vanzare-cumparare.

Faptul ca aceasta golanie a fost premeditata este demonstrat si prin faptul ca documentul prin care Al Deiri a devenit stapan peste Moldova Tricotaje platind doar 2.837 euro a fost semnat chiar in ziua in care societatea a intrat in insolventa. Mai mult decat atat, in contractul de vanzare-cumparare s-a strecurat o clauza care ii permite lui Ahmad al Deiri sa nu mai plateasca diferenta de pret de 1,1 milioane euro si cu toate acestea sa ramana stapan peste fabrica Moldova Tricotaje. Astfel, in antecontractul de vanzare-cumparare se precizeaza ca “promitentul cumparator”, adica firma Siraj AD Impex a lui Ahmad Al Deiri va plati in momentul in care bunurile supuse vanzarii vor fi libere de orice sarcini. Ori acest lucru este imposibil de realizat avand in vedere ca bunurile, adica terenul si fabrica, se afla sub sechestru impus de Fisc pentru datorii uriase catre bugetul de stat. Astfel, datoriile totale ale Moldova Tricotaje sunt de circa 10 milioane euro din care numai taxele si impozitele neplatite se ridica la circa 8,5 milioane euro. Aceasta situatie face ca bunurile pentru care Siraj AD Impex a platit doar 2.837 euro sa nu fie niciodata libere de sarcini si astfel Ahmad Al Deiri nu va avea niciodata ocazia sa plateasca diferenta de 1,1 milioane euro. De altfel, valoarea trecuta in antecontract este mult mai mica decat cea cu care fusesera evaluate cladirile si terenurile de Directia de Finante care intentiona sa le scoata la vanzare pentru a recupera o parte din taxele si impozitele datorate statului. Astfel, daca in antecontractul semnat in favoarea lui Al Deiri s-a precizat ca bunurile ar fi in valoare de 1.109.350 lei euro la acea vreme echivalentul a 3.903.802 lei, anterior Fiscul le evaluase la un pret de 3.928.409 lei fara TVA pret de pornire in vederea organizarii unei licitatii pentru vanzarea acestora.

Fapte penale? Se vorbeste de frauda

Prin urmare am ajuns in punctul in care putem deduce ca odata cu incheierea acestei tranzactii au fost savarsite si o serie de fapte penale. Asta deoarece in momentul incheierii documentului pentru promisiunea de vanzare bunurile erau sub sechestrul instituit de Fisc si prin urmare nu puteau fi instrainate. Acesta este si unul din motivele pentru care actualul lichidator al SC Moldova Tricotaje SA a solicitat in justitie anularea respectivului antecontract de vanzare-cumparare. De altfel, lichidatorul a aratat in justitie ca in respectivul antecontract s-a trecut in mod intentionat o valoare mai mica a bunurilor decat cea reala tocmai pentru ca firma lui Ahmad Al Deiri sa se asigure ca Moldova Tricotaje nu va putea niciodata sa scoata bunurile de sub sechestru si prin urmare nu va fi nevoit sa achite niciodata diferenta de 1,1 milioane euro.

Citeste si: DNA Iasi loveste din nou! Cutremur in imperiul unui influent om de afaceri

“Complicitatea la frauda a SC Siraj AD Impex SA reiese si din cunostinta acesteia privind incapacitatea debitoarei de a-si plati creditorul bugetar”, a aratat in fata judecatorilor lichidatorul Moldova Tricotaje. Cu toate acestea, desi nu a incheiat contractul final, adica cel de vanzare-cumparare, Ahmad Al Deiri nu vrea sa denunte antecontractul. Directia de Finante si lichidatorii Moldova Tricotaje au deschis in ultimii ani mai multe procese in incercarea de a anula respectivul antecontract. Aceste procese sunt in derulare. In toate aceste procese firma lui Ahmad Al Deiri s-a aparat cu indarjire solicitand mentinerea antecontractului. In aceste conditii, avand in vedere si faptul ca Siraj AD Impex nu a achitat pana acum diferenta de pret de 1,1 milioane de euro, se naste urmatoarea intrebare: nu cumva Ahmad al Deiri vrea sa pastreze fabrica dupa ce a platit numai 10.000 lei?

Mai trebuie precizat ca vanzarea s-ar fi facut in baza unei hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) care prevede vanzarea unor active pentru plata unor creante bugetare. Numai ca hotararea respectiva a fost anulata de Tribunalul Iasi in anul 2010, prin urmare nici nu se pune problema sa se parafeze in final un contract de vanzare-cumparare prin care fabrica Moldova Tricotaje sa treaca in proprietatea firmei lui Ahmad Al Deiri. Afaceristul nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere.nk:


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here