Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Focar de infectie finantat cu bani...

Buna Ziua Iasi : Focar de infectie finantat cu bani europeni! Fabrica toxica de langa Iasi

536
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

• Afacerea a fost pusa pe picioare cu bani europeni • Ani de zile s-a poluat fara ca autoritatile sa intervina • Cotidianul BUNå ZIUA IASI a atras atentia asupra acestor nereguli in urma cu cativa ani, dar autoritatile s-au facut ca nu observa

Autoritatile au descins luna aceasta la sediul unei firme dupa ani de zile in care reclamatiile cu privire la ilegalitatile ce le-ar fi comis administratorii au curs neincetat. Cu fonduri europene, un afacerist a vrut sa isi puna pe picioare o afacere de imbuteliere a vinului, fara a nu respecta nici reglementarile urbanistice, nici normele de mediu sau de sanatate publica. Intr-un final, Garda de Mediu si Directia de Sanatate Publica au dispus aplicarea unei sanctiuni colosale, de 200 de milioane de lei vechi si inchiderea punctului de lucru, unde deseurile erau deversate intr-un sant, punand in pericol sanatatea publica. Cei mai afectati de aceasta golanie realizata cu fonduri europene erau vecinii cramei de imbuteliere si a halelor de productie pe care ABV Invest, firma lui Vasile Barnea.

Pe ce ati cheltuit fondurile UE?

Fondurile europene au fost utilizate de un afacerist din Iasi pentru un punct de imbuteliere a vinului deschis la Holboca. Proiectul european de care a beneficiat firma pentru a edifica aceasta fabrica a avut o valoare de 1,2 milioane euro si a fost aprobat in cadrul programului SAPARD. Inca din primii ani de functionare dupa inaugurarea fabricii s-au constatat nereguli astfel incat nu a mai durat mult pana cand UE prin intermediul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit sa emita o somatie de recuperare a fondurilor nerambursabile. De altfel, in prezent societatea care a derulat afacerea e aproape in faliment cu circa 60 de creditori inscrisi pe lista de asteptare.

Citeste si: Falimentul unui proiect european de 1,2 milioane de euro

Practic, firma bagata in insolventa e aproape de a-si declara obstescul faliment, urmatorul termen fiind fixat la Tribunalul Sindic in aprilie. Fondurile SAPARD accesate in 2008 de Vasile Barnea vizau retehnologizarea si infiintarea unor hale de vinificatie cu crama si amenajarea unei hale cu linie de îmbuteliere. Iesenii care aveau proprietati invecinate amplasamentului reclama de ani de zile ilegalitatile petrecute. Practic, firma a concesionat si apoi achizitionat un teren de circa 2,5 hectare de la Primaria Holboca, iscand un adevarat razboi cu cei din comuna in momentul in care le-au inchis singurul drum de acces. Ba mai mult, primaria ar fi amenajat ilegal un drum rupand mai multe parcele din proprietati private, fara acordul vecinilor, pentru a acoperi scandalul.

Citeste si: Proiect SAPARD in mijlocul unui scandal de evaziune fiscala

“Acolo sunt mismasuri cu terenuri de care nimeni nu spune nimic. Am facut adrese la Politie, ba chiar si la DNA – care si-a declinat compententa. Au ocupat ilegal drumul, primaria a reinfiintat altul luand din parcelele proprietarilor din preajma. In documentatiile lor apar contracte de concesiune cu acelasi numar, dar cu suprafete de teren diferite. Ba mai mult, am facut reclamatii la toate institutiile posibile. Nimeni nu a facut nimic, desi ABV Invest a incalcat toate normele de mediu. A infiintat pe bani europeni o statie de epurare cu bazine descoperite, care trebuia sa fie la 200 de metri de proprietatile celelalte. Nu doar ca statia e la 70 de metri de casa mea, dar nici macar nu a fost folosita, ei deversau deseurile intr-un sant. Acum am inteles ca au fost amendati si inchisi, dar doar pe hartie, pentru ca acolo se lucreaza bine merci. De-a lungul timpului Barnea (Vasile Barnea – administratorul ABV Invest – n.r.) ne-a amenintat, ne-a spus ca o sa plecam de acolo ca sobolanii cu coada intre picioare”, sustine Florin Ciofu, ieseanul care se lupta de 7 ani de zile prin instante pentru a stopa abuzurile puse in practica de ABV Invest si Primaria Holboca.

Umblau cu “bautura cu aroma de vin” neaccizata

Dupa ce reprezentantii Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi au amendat in 2009 ABV Invest pentru transportarea ilegala a cateva sute de litri de alcool catre doua firme din judetul Vaslui, respectiv SC Spataru SRL si SC Turcanu SRL, anul acesta s-a descoperit ca pana si sanatatea iesenilor era pusa in pericol de afacerea lui Vasile Barnea. Ca urmare a reclamatiilor depuse de familia lui Florin Ciofu, autoritatile au dispus intr-un final inchiderea punctului de lucru al firmei care le-a scos peri albi.

Citeste si: A venit vremea socotelilor! Fiscul a pus ochii pe averea unui smecher din centrul Iasului

“In data de 17.03.2015 s-a efectuat un control la SC ABV Invest in comisie mixta cu reprezentantii Garzii de Mediu. Pentru neconformitatile constatate s-a aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 20.000 de RON, conform HG 857/2011, art. 3, lit. c. si s-a emis Decizia de inchidere a unitatii nr. 2 /20.03.2015, incepand cu data de 23.03.2015. Decizia a fost comunicata RegistruluI Comertului si Garzii Financiare (ANAF – n.r.) Iasi”, se arata in instiintarea cu nr. 3596 emisa de Directia de Sanatate Publica pe 20 martie. “Stiu ca s-a dat o amenda si s-a decis inchiderea unitatii. Am comunicat celor competenti decizia pentru a se urmari punerea ei in practica si urmarea desfasurarii legale a urmatorilor pasi”, a precizat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al DSP.

Primarul si afaceristul au intrat in “silenzio stampa”

Potrivit surselor de la Garda de Mediu si DSP, amenda si inchiderea activitatii au fost dispuse “pentru neremedierea deficientelor constatate cu ocazia efectuarii controlului, care pot aduce atingere sanatatii publice”, mai precis pentru deversari ale substantelor din procesele de la crama, dar si pentru ca fosa realizata cu fonduri europene nu era functionala, ba chiar se pare ca nu ar fi fost niciodata.

“Nu am ce comenta pe acest subiect. Va multumesc”, a fost singura precizare pe care a facut-o Vasile Barnea de la ABV Invest in momentul in care a fost contactat. In acest caz trebuie mentionat faptul ca in comuna Holboca exista deja un sistem de canalizare, iar firma ABV Invest nu si-a manifestat intentia de a se racorda. “Acolo se cearta vecinii cu cei de la firma, se reclama intre ei, ne-a reclamat si pe noi, dar am avut tot felul de controale si actele sunt in regula. Le-am facut alt drum, l-am pietruit. Ei acum spun ca e zgomot, ca-s probleme de mediu. De racordat la canalizare nu aveau cum sa o faca pentru ca am receptionat-o abia anul trecut, dar daca e cazul pot sa o faca. Mai multe nu comentez, sunt organe abilitate care trebuie sa se pronunte”, a opinat Gheorghe Stefurac, primarul din Holboca.


Raspandeste cu incredere
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here