Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Functionari cu averi ...

Buna Ziua Iasi : Functionari cu averi uriase patroneaza acest jaf

285
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  Un control recent a demonstrat ca hotiile continua
• Se fura de ani de zile din averea statului • Angajatii statului care sunt implicati au averi uriase • “Ce treaba are presa cu asta. Vedeti-va de treaba voastra”, a spus nervos functionarul implicat

Chiar nu face nimeni nicio legatura intre averea acestor angajati ai statului si furturile repetate din averea publica? Mai mult decat atat, desi institutiile de control au constatat ca furturile dureaza de ani de zile, acestui functionar platit sa pazeasca bunurile statului nu i s-a miscat niciun fir de par. Poate ca acesta ar fi trebuit sa-si piarda de mult slujba, dar se pare ca este in continuare tolerat. Astfel, padurile statului se taie cu implicarea sau cu acordul padurarilor. 

Inspectorii silvici au finalizat recent un nou control la un canton silvic din padurea Dobrovat, acolo unde de ani de zile se primesc sesizari privind efectuarea unor defrisari ilegale din padurea statului. Este vorba despre zona din cantonul Nastea, care ar trebui sa fie pazita de padurarul Ioan Maftei. Desi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Suceava (ITRSV) a constatat inca de acum aproape 2 ani ca in aceasta zona arborii sunt taiati ilegal, furturile de copaci au continuat in acelasi ritm. Numai in 2 zile de control, adica pe 16 si 17 martie, inspectorii Directiei Silvice au constatat ca la cantonul Nastea in ultima perioada s-au taiat ilegal 16 arbori. S-a estimat ca volumul arborilor taiati ilegal ar fi de circa 5 metri cubi estimati la o valoare de circa 1.000 lei. Paguba a fost imputata padurarului Ioan Maftei. I s-a cerut padurarului sa prezinta justificari pentru cele constatate, iar acesta nu a putut prezenta nicio explicatie credibila. Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, padurarul Ioan Maftei s-a aratat foarte iritat de intrebarile care i-au fost puse. 

Citeste si: Functionarii care si-au construit palate au fost prinsi. Inspectorii au descoperit jaful – FOTO

“A fost un control, s-a terminat, au fost identificati niste arbori taiati si care-i problema? Mai sunt si uscaturi. Ce se baga presa in treaba asta? Vedeti-va de treaba voastra”, a spus nervos Ioan Maftei, dupa care a inchis telefonul. Desi nu este pentru prima data cand exista dovezi ca acest Ioan Maftei poate fi acuzat cel putin de neglijenta in serviciu, si de aceasta data padurarul s-a ales doar cu imputarea valorii arborilor taiati ilegal, adica 1.000 lei. In urma cu doi ani Maftei a fost controlat de ITRSV care a gasit, de asemenea, circa 6 metri cubi de arbori taiati ilegal in cantonul Nastea. Respectivul control a fost realizat la sfarsitul toamnei anului 2013 si a durat doar o zi pentru ca incepuse sa se astearna zapada si nu se mai vedeau cioatele si urmele de arbori scosi din pamant. Atunci, seful ITRSV a promis ca va reveni in primavara lui 2014, dupa topirea zapezii sa finalizeze controlul, dar nu s-a mai tinut de cuvant. Si pentru ca nu s-a tinut de cuvant, taierile ilegale cu continuat. De precizat ca atunci a fost verificat si cantonul de la Schitu Duca al lui Costel Poiana, un padurar cu aceleasi probleme ca ele lui Maftei si care are, de asemenea, o avere uriasa. 

“Nu am finalizat controlul, dar pana acum in timpul verificarilor efectuate la Dobrovat am identificat 9 metri cubi de arbori taiati ilegal. La Schitu Duca am gasit un volum de 3 metri cubi arbori taiati ilegal. Este vorba despre arbori scosi din pamant. Asta inseamna ca cei care au taiat ilegal arborii au vrut sa-si ascunda urmele. Nu putem continua controlul din cauza conditiilor meteo, pamantul este inghetat, incepuse sa ninga. Revenim la primavara cand vom putea efectua un control amanuntit”, a spus atunci Dan Coroama, seful ITRSV.

Fratia furturilor. Averea padurarului

Se poate observa ca de fiecare data controalele se opresc dupa ce se constata taierea ilegala a cativa metri cubi. Stiti de ce? Pentru ca potrivit regulamentelor silvice daca intr-un canton in urma unui control se identifica ca prejudiciul prin taierea ilegala a unor arbori depaseste de 4 ori un salariu mediu in domeniu, atunci padurarului i se desface contractul de munca. Dar, dupa cum se vede, cei care vin in control nu merg atat de departe sa nu-i lase pe drumuri pe colegii lor. Se vorbeste ca angajatii din domeniul silvic se comporta intre ei de parca ar face parte dintr-o fratie, acestia se apara reciproc, iar cand se constata niste furturi de genul celor prezentate mai sus folosesc expresia “Muta plateste”, muta fiind padurea statului. Cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca acest Maftei are o avere de invidiat. 
Ioan Maftei si-a ascuns averea in localitatea natala Siretel. In curtea familiei Maftei din Siretel se afla trei case in constructie. Vecinii sai au spus ca din cele 3 cu siguranta 2 case sunt ridicate de Maftei, cealalta apartinand fratelui sau. Pe site-ul cotidianului BUNA ZIUA IASI sunt prezentate fotografii cu respectivele case. De asemenea, acesta mai detine un autoturism Mitsubishi si se pare doua autoutilitare. Toate acestea se pot realiza dintr-un salariu mediu de padurar de 2.000 lei? Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI l-au intrebat pe Maftei cu ce bani si-a construit o asemenea avere, dar acesta nu a vrut sa raspunda.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here