Acasă justitie Buna Ziua Iasi : Gest surprinzator facut de un judecator…

Buna Ziua Iasi : Gest surprinzator facut de un judecator…

127
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Gest surprinzator facut de un judecator de la Curtea de Apel Iasi in sala de judecata! A rupt de la dosar declaratiile cele mai fierbinti!

The YouTube ID of Sorin Pavelescu is invalid.

• Dosarul este unul extrem de fierbinte: patru politisti locali, un politist de la Politia Nationala si un jandarm sunt acuzati ca au snopit in bataie doi golani care faceau scandal pe strada • Cei in cauza sustin ca au fost acuzati pe baza propriilor declaratii date in calitate de martori • La finalul saptamanii trecute, Curtea de Apel Iasi a decis sa elimine de la dosar declaratiile a trei dintre acuzati • Este vorba de acele declaratii care au fost date initial in calitate de martori

La finalul saptamanii trecute, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis sa scoata de la un dosar extrem de sensibil unele dintre declaratiile cele mai importante. Este vorba de un dosar penal in care mai multi politisti sunt judecati pentru ca au snopit in bataie doi tineri care faceau scandal pe strada.

Nu este o decizie prin care s-a hotarat doar excluderea unor probe, ci o decizie prin care acele probe sunt eliminate in fizic de la dosar. Cele trei declaratii in care era descrisa situatia de fapt si care au contribuit la trimiterea in judecata a inculpatilor nu vor mai exista deloc la dosar, pentru ca magistratul care urmeaza sa decida cu privire la vinovatia acuzatilor sa nu le poata vedea si implicit sa nu-l poata influenta.

La acest moment, nu se cunoaste motivarea instantei de judecata, dar, cel mai probabil, s-a recurs la acest gest pentru ca acuzatii au fost audiati in prima faza in calitate de martori, iar acele declaratii au fost folosite ulterior impotriva lor.

In acest context, a fost incalcat principiul autoincriminarii. Exista deja sactiuni date de CEDO cu privire la incalcarea acestui principiu de drept. Posibilitatea unei persoane de a se prevala de dreptul la tacere, de a nu se autoincrimina, poate fi pusa in aplicare doar atunci cand acea persoana are calitatea de suspect sau inculpat intr-un dosar.

Pentru un simplu martor, aceasta regula nu este valabila. De aceea practica procurorilor de a folosi declaratiile unui martor care ulterior devine inculpat intr-un dosar penal se incearca a fi eliminata.

“Admite contestatia formulata de inculpatii Toma Ionut Ovidiu, Gorcioaia Danut, Bîrzu Constantin Dan si Gavril Danut împotriva încheierii de sedinta nr. 30/2018 din 09.03.2018, pronuntate de Tribunalul Iasi în dosarul nr. 9908/99/2017/a1. Desfiinteaza, în parte, încheierea nr. 30/2018 din 09.03.2018 a Tribunalului Iasi si, în rejudecare: in temeiul art. 345 alin.1 Cod procedura penala admite, în parte, cererile formulate de inculpati. În baza art. 102 alin. 3 Cod procedura penala, dispune eliminarea fizica din dosarul cauzei a declaratiilor date în calitate de martori de catre inculpatii Toma Ionut Ovidiu, Gorcioaia Danut, Bîrzu Constantin Dan si Gavril Danut”, se arata in decizia luata de Curtea de Apel Iasi in urma cu cateva zile.

Judecati pentru purtare abuziva

Acest dosar a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Iasi pentru ca a fost cercetat si un jandarm, respectiv Mihai Chiriac. Pe langa acesta, au fost trimisi in judecata si patru politisti locali de la Pascani: Ovidiu Ionut Toma, Danut Gorcioaia, Dan Constantin Birzu si Danut Gavril.

De asemenea, agentul-sef Petru Citea, din cadrul Politiei Nationale, a fost trimis si el in judecata in acest dosar. Acesta din urma mai este implicat in fapte similare. Toti au fost acuzati de infractiunea de purtare abuziva. Procurorii sustin in rechizitoriu ca agresiunile comise de cei sase ar fi fost comise in noaptea de 19/20 iulie 2013 chiar in sediul Politiei Pascani.

Acuzatii formau impreuna o echipa de interventie care avea ca scop prevenirea faptelor antisociale. Dupa 12 noaptea, pe strada Stefan cel Mare, jandarmul Mihai Chiriac si agentul-sef Petru Citea au observat un grup de baieti care faceau scandal pe strada, tipau, injurau etc. Astfel, au mers imediat acolo si au cerut petrecaretilor, care se aflau deja in stare de ebrietate, sa se legitimeze. Paul Axinte si Dorin Ghioc, doi dintre tinerii gasiti acolo, au refuzat acest lucru si au inceput sa devina si mai agresivi. Paul Axinte a fost incatusat si dus in sediul Politiei.

Batuti in sediul Politiei

La un moment dat, pe scarile din sediul Politiei, Paul Axinte a fost pus jos si batut cu pumnii, picioarele si bastoanele aproximativ 20 de minute. “Persoana vatamata Axinte Paul mentioneaza ca a primit mai multe lovituri cu picioarele peste corp din partea agentilor de ordine, iar la un moment dat, inculpatul Cîtea Petru i-a pus genunchiul pe spate pentru imobilizare si alt organ de ordine i-a pus piciorul în zona fundului, cei prezenti aplicându-i mai multe lovituri cu bastoanele peste spate si fund”, au precizat procurorii in rechizitoriu.

Dupa ce a fost batut bine, Danut Gorcioaia a amendat contraventional. Politistul local Danut Gorcioaia a intocmit procesul-verbal de contraventie. Ulterior iesirii din sediul Politiei, Paul Axinte s-a intalnit cu Dorin Ghioc, un alt prieten de-al scandalagiului.

Un pascanean a sunat la 112 si a anuntat ca acest Ghioc avea o sabie in mana si ameninta pe toata lumea. Echipa de soc a mers si dupa acest individ pentru a rezolva problema. Avea o coada de matura in mana si se lupta sa alunge cainii maidanezi. A fost luat si el la Politie si batut in aceeasi maniera ca si colegul sau. La iesirea din Politie, din cauza loviturilor incasate, Dorin Ghioc a cazut, iar prietenii sai au sunat la 112 si a fost dus cu ambulanta la spital. Toti sustin ca sunt nevinovati.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here