Buna Ziua Iasi : IMAGINI IN EXCLUSIVITATE! Asa vor arata noile arene sportive din Iasi! Secretele din spatele unor proiecte unicat!

  2092
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   2
   Shares

  • Arhitectii care lucreaza la noul PUG au lansat doua variante pentru realizarea unor stadioane moderne la Iasi, pe Copou si in Moara de Vant • Ambele variante arata spectaculos, iar bugetele necesare sunt pe masura • Arhitectul care a proiectat noul stadion din Copou a dezvaluit cateva din secretele viitoarei arene

  Echipele de arhitecti care lucreaza la noul Plan Urbanistic General au inclus in document mai multe scenarii de dezvoltare ale unor baze sportive in Iasi. Scenariile de lucru avute in vedere privesc pe de o parte amenajarea unei baze sportive de mari dimensiuni in zona Moara de Foc, ce ar trebui sa includa un stadion, o sala polivalenta si o arena de tenis. In paralel, scenariul modernizarii stadionului din Copou a aparut ca fiind, probabil, mai usor de realizat, investitia fiind undeva la o treime din cea pentru baza sportiva. Acum doi ani municipalitatea a alocat peste un miliard si jumatate de lei vechi pentru proiectarea modernizarii Stadionului Emil Alexandrescu. Acest proiect, care a fost adjudecat de arhitectul Marian Jan Chirita a fost inclus in documentatia nolui PUG.

  Cerintele municipalitatii la tema de proiectare priveau acoperirea a cel putin 5.000 de scaune, o crestere a numarului de locuri pe scaune, amenajarea unei tribune VIP, a parcarii ce ar urma sa fie amplasata sub terenurile de antrenament, ce vor fi refacute ulterior, dar si o modificare a vestiarelor, precum si a unor spatii pentru mass-media si arbitri. Varianta castigatoare prevede suplimentarea numarului de locuri de la 11.500 la 18.500, toate acoperite. Una din surprize prevede amenajarea unui restaurant in forma de potcoava la peluza 0 si amenajarea unui hotel cu 100 de locuri in incinta stadionului, precum si amenajarea unei parcari subterane pe doua niveluri, sub terenul de antrenament. Aceasta varianta ar avea nevoie de o investitie de minim 20 de milioane de euro, a dezvaluit proiectantul, varianta acestuia presupunand demolarea tribunei oficiale si a peluzelor.

  “Tema primita a fost una destul de simplista dar fiind un iubitor al sportului si al Iasului m-am gandit sa vin cu o serie de propuneri care sa presupuna pastrarea in mare parte a actualei infrastructuri si dezvoltarea ei. Unul din elementele noi e hotelul cu 50 de camere a cate doua locuri, cu vedere spre bulevardul Copou. La fel si restaurantul in forma de potcoava de la peluza, cu vedere spre teren. Tema era detaliata pe linie de cerinte UEFA – spatii pentru vestiare, pentru arbitri si mass-media. Cred ca diferenta in acel concurs pentru varianta propusa de mine a reprezentat-o inventivitatea”, a precizat arhitectul Marian Jan Chirita.

  Baza sportiva regionala – posibila in scenariul regionalizarii

  In PUG e prevazuta si posibilitatea amenajarii unei baze sportive cu stadion de 40 de mii de locuri, a unei sali polivalente de 10.000 de locuri si a unei arene de tenis ce ar putea gazdui competitii precum Cupa Davis, cu circa 4.000 de locuri. Amplasata la o aruncatura de bat de aeroport, langa zona de agrement Ciric, cu o viitoare deschidere spre breteaua soselei de centura ce ar urma sa ajunga la terminalul Cargo de la Aeroport, baza de pe Moara de Vant – cu bugetul ei de 54 milioane de euro, este deocamdata o investitie a carei finalitate se intrezareste destul de greu.

  “La momentul lansarii concursului pe tema de proiectare a modernizarii stadionului Copou existau o serie de semnale de la Bucuresti cu privire la asigurarea unei finantari. Discutiile cu Baza Sportiva de pe Moara de Vant au aparut odata cu discutiile despre regionalizare, in ideea ca Iasul ar deveni capitala regionala si ar trebui sa aiba o baza sportiva regionala. Era bataie pe un al patrulea stadion de 40.000 de locuri, dupa Arena Nationala, Cluj Arena si arena ce ar urma sa apara la Craiova, care ar fi extraordinar sa se poata realiza la Iasi”, a detaliat arhitectul Marian Jan Chirita.

  Echipele de arhitecti care lucreaza la proiectul PUG

  Comisia care lucreaza la avizarea PUG-ului are patru echipe, din care una se ocupa de avizul de Circulatie si una de cel de Mediu. O a treia echipa de arhitecti este condusa de profesor arhitect Dragos Ciolacu si ii mai include pe Iustin Hen, Marian Jan Chirita si Gheorghe Heres. A patra echipa, care gestioneaza studiile si documentatiile pentru obtinerea avizelor de la Cultura e formata din arhitectii Dan Visan, Cristina Andrei si Cornel Ciobanasu, alaturi de Ana Maria Tarziu, sefa departamentului de urbanism.

  Galerie foto


  Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
   2
   Shares

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here