Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Buna Ziua Iasi – Lovitura devastatoare pentru fermierii din Iasi :

Buna Ziua Iasi – Lovitura devastatoare pentru fermierii din Iasi :

174
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Au fost obligati sa returneze banii primiti de la stat

• Situatie dramatica pentru fermierii din judet • Planurile lor au fost date peste cap din cauza unor erori ale APIA • O recalculare a subventiilor a generat un val de nemultumire printre crescatorii de animale • Acestia spun ca vor fi nevoiti sa dea banii inapoi • “O sa-i pun in tema cu ce se intampla. Cu ce-i de vina fermierul ca trebuie sa dea banii inapoi?”, a spus presedintele Cooperativei Agricole de Grad I Bohotin

O parte din fermierii din judet au primit o veste proasta de la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura. Dupa o recalculare efectuata de catre angajatii APIA la efectivul de animale eligibil la plata, acestia au ajuns la concluzia ca au fost date subventii pentru un numar mai mare de animale si care trebuie returnate. Drept urmare, crescatorii trebuie sa dea inapoi sume substantiale din sprijinul cuplat la bovine, dar si din ajutorul national tranzitoriu la bovine.

Sumele ce trebuie date inapoi, dupa recalculare, sunt cuprinse intre 2 si 40 de euro/cap de animal, in functie de ajutorul primit. Functionarii APIA sunt pusi la treaba din nou si trebuie sa refaca cuantumurile si sa redeschida dosarele de subventii în care s-au emis decizii de plata pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ), sa reia controlul administrativ în aceste dosare, sa le treaca din nou prin fluxul informatic, sa emita noi decizii de plata cu noile cuantumuri, recalculate în martie 2018.

“O sa dam banii inapoi”

Reprezentantii APIA au sustinut ca erorile au fost descoperite dupa ce a intrat in vigoare o lege europeana la care trebuie sa se supuna si Romania, privind subventiile pentru animale. Din acest motiv, a fost necesara o recalculare a efectivelor, dar si a cuantumurilor pe cap de animal.

“Precizam ca în perioada 12-16 martie 2018, APIA a reanalizat datele extrase din sistem si astfel a rezultat ca exista efectiv mai mare de capete care ar trebui luat în calcul, în vederea încadrarii in plafonul financiar alocat României”, se arata in raspunsul APIA.

Astfel, fermieri care au luat subventii pentru sprijinul cuplat in zootehnie pentru vaci de lapte, bivolite de lapte, taurine din rase de carne si metisii acestora, dar si ajutorul national tranzitoriu pentru bovinele de carne, vor fi nevoiti sa returneze o parte din banii primiti.

Fermierii din judet spun ca daca este necesar, vor da banii inapoi. “Le dam inapoi, ce sa facem? Eu am primit subventii pe national, pentru vacile mele, undeva la 80 de euro pe animal. La cei cu vaci de lapte si carne, pe sprijinul cuplat s-au dat mai multi bani. Cred ca 400, 500 de euro”, a spus Mircea Alupoaie, fermier din Gorban cu 15 vaci in gospodarie.

Astfel, dupa recalculare, acesta trebuie sa returneze 30 de euro. O suma mica, in comparatie cu ceilalti fermieri cu bovine de lapte, care trebuie sa dea inapoi 40 de euro, diferenta pentru un singur animal. Calculat la efectivul minim de 5 vaci de lapte, se ajunge la o suma de 200 de euro ce trebuie returnata.

Presedintele Cooperativei Agricole de Grad I Bohotin, infiintata in 2007, care gestioneaza situatia fermierilor din mai multe comune din Iasi, spune ca va informa fermierii cu privire la noile modificari.

“Am sa incerc sa le explic cum sta situatia, la fiecare in parte. O sa-i pun in tema cu ce se intampla. Cu ce-i de vina fermierul ca trebuie sa dea banii inapoi?”, a spus Mihai Alupoaie, presedintele asociatiei.

La nivelul judetului, nu se stie inca numarul de fermieri si suma totala pe care trebuie sa o returneze pentru ca se fac noi calcule si nu s-au finalizat pentru fiecare judet in parte. Insa fermierii spun ca ar fi vorba de aproximativ 50-60 de persoane care trebuie sa dea inapoi banii primiti.

Citeste si : Un afacerist neamt a dat lovitura la Iasi. De ani de zile primeste de la stat sume uriase. Niciun agricultor din judet nu a incasat vreodata acesti bani

Diferente de zeci de euro pentru un animal

Sumele ce s-au stabilit pentru fiecare cap de animal in aceasta luna sunt valabile si pentru campania 2018. Astfel, anul viitor, fermierii vor primi banii stabiliti inca de acum de APIA, dupa recalculare. Dupa noile calcule, daca pentru campania 2017, fermierii au primit pentru vacile de lapte 442.0754 euro/cap de animal, in campania 2018, suma este de 401.1809 euro/cap de animal.

La bivolitele de lapte, erau 187.6676 euro/cap in 2017 si acum sunt 173.9233 euro/cap de animal. La taurinele din rase de carne si metisii acestora, anul acesta fermierii primesc 446.5667 euro/cap, mai putin cu aproape 40 de euro, fata de 519.9658 euro/cap, cat au incasat fermierii pana in prezent. In cadrul ajutorului national tranzitoriu (ANT) la bovinele de carne s-au dat 88.6852, iar acum suma e de 86.3629 euro/cap.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here