Acasă Informatii Informatii Primarie/Prefectura Buna Ziua Iasi : Pericol de moarte in centrul Iasului.

Buna Ziua Iasi : Pericol de moarte in centrul Iasului.

187
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

 Dupa ploile care au spalat tot orasul, au iesit la iveala zeci de cadavre. Autoritatile tin cu dintii sa nu se afle nimic

• Situatie alarmanta in Iasi • Nimeni nu se astepta sa se ajunga vreodata la un asemenea dezastru ce se poate abate asupra intregii populatii a Iasului  • Zeci de pesti din Bahlui sau Jijia au fost gasiti morti in urma ploilor abundente care s-au abatut asupra Iasului in ultimele zile • Deversarile necontrolate, mizeriile colectate din oras si poluarea accentuata din ultima vreme au condus la un adevarat dezastru • Cazul este unul fara iesire, iar pe zi ce trece, apar din ce in ce mai multe probleme • Un profesor universitar iesean a facut o serie de descoperiri socante care au dus la concluzii alarmante   

Un adevarat prapad pare ca s-a abatut asupra Iasului. Precipitatiile abundente din ultimele zile au dus la un dezastru de proportii, o situatie cu care iesenii nu sunt obisnuiti si care a luat toata lumea prin surprindere.

In rauri precum Bahlui sau Jijia, dar si in iazurile din jurul Iasului, au fost descoperiti in ultima perioada zeci de exemplare de pesti morti, aflati in stadiu avansat de putrefactie. Si asta din cauza unui fenomen extrem de periculos care a cuprins Iasul.

Deversarile in cursurile de apa a numeroase gunoaie sau diferite substante provenite fie de la santiere, fie de la spalatul strazilor au facut ca apele sa capteze mizerii, iar vietuitoarele sa aiba de suferit. Asa s-a ajuns ca in Bahlui sau Jijia sa apara la suprafata zeci de pesti morti, situatie extrem de neplacuta si scandaloasa pentru mediul inconjurator. Cum s-a ajuns insa la un asemenea dezastru ecologic? Deversarile necontrolate au dat liber la inhalat mizerii.

Practic, la o ploaie abundenta se ridica nivelul apei si toata mizeria se revarsa pe campii, apa se scurge de pe versanti si totul ajunge in cursurile de apa. Aceasta situatie a fost prezentata pe larg de un profesor universitar iesean. Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, din cadrul Facultatii de Fizica de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a semnalat in ultimele doua zile o situatie alarmanta, care a dus la acest accident ecologic de proportii pentru mediul inconjurator.

“Sunt peste tot imagini cu dezastrul produs dupa ploaie. S-au adunat mizeriile de peste tot si au produs ce se vede. Pentru ca suntem inca intr-o epoca de piatra unde in conditii de vreme extrema stam la televizor. O tara unde tehnologia se rezuma la sarma si ciocan”, a mentionat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.

Pe unele cursuri de apa a aparut si o spuma suspecta. Dupa situatia alarmanta din municipiu, cand canalizarea nu a reusit sa preia intreaga cantitate de precipitatii, apa s-a scurs de pretutindeni, iar mizeria a ajuns extrem de rapid in apele curgatoare, in lacuri si nu numai.

S-au descoperit pesti de cateva kilograme bune care pluteau la suprafata apei si care reprezentau un pericol pentru populatie. Nu de putine ori multi ieseni au ajuns la spital dupa ce au consumat pestii gasiti morti la suprafata apei.

Citeste si : Cosmar in Iasi. Un dezastru ecologic a lasat urmari socante. Vinovatul rade in fata tuturor iesenilor

O mare de morti in apele Iasului

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, care a colaborat cu ing. chim. Iuliana Cocean, a explicat ca va sesiza autoritatile statului pentru a se lua masuri urgente, tocmai ca populatia orasului sa nu aiba de suferit.

“Sunt pesti morti peste tot, la Ciric, la Vladiceni, in Jijia, Bahlui. Se vede o spuma, se simte un miros de detergent. Am remarcat aceeasi poveste si pe raul Jijia la 1-2 kilometri distanta de confluenta cu raul Prut. In zona era un miros puternic de detergenti, iar pe luciul apei pluteau multi pesti morti. Voi face o sesizare la Garda de Mediu, insa nu stiu daca asta va rezolva problema pe termen lung”, a spus cadrul didactic iesean.

In schimb, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad au anuntat ca au ajuns in teren si au prelevat probe din cursurile de apa pentru a vedea care este sursa poluarii.

“Inspectorii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad se afla in teren pentru a verifica situatia semnalata si pentru a preleva probe. Acestea vor fi duse in laborator si analizate, urmand a se stabili clar de ce s-a ajuns la o asemenea situatie”, a spus Andreea Poenaru, reprezentantul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad.

Nu este pentru prima data cand Iasul se confrunta cu o situatie atat de alarmanta. De exemplu, in utima perioada, pe strazile Iasului a aparut o spuma alba atunci cand ploua. Aceasta provine de la emisiile produse de noxele masinilor, in special cele pe motorina. Si asta poate contribui pe deplin la situatia care a cuprins in aceste zile cursurile de apa din oras si din jur. Toate acestea ar trebui insa analizate cu atentie in laborator, iar ulterior vinovatii sa fie trasi la raspundere.

Citeste si : Un profesor universitar ofera explicatii halucinante despre un fenomen descoperit la Iasi. In anumite perioade poate fi observat pe strazile din oras – FOTO

Iata care sunt explicatiile dezastrului

Cadrul universitar a explicat in detaliu cum se poate ajunge la un astfel de dezastru ecologic. De altfel, Silviu Gurlui a facut un studiu chimic alaturi de ing. chim. Iuliana Cocean, prin care a demonstrat ceea ce se intampla.

“Poluarea cu detergenti a apelor se cumuleaza si cu efectul sarurilor, mai ales a fosfatilor care se pun in detergenti pentru dedurizarea apei. Detergentii «leaga» compusii toxici dispersati in apa de moleculele de apa (cum se produce in procesul de spalare), iar pestii vor primi in organismul lor cantitati de astfel de substante mult mai mari decat in absenta detergentilor si in general a surfactantilor din diverse produse de curatire. Se mai adauga si prezenta unor substante cu rol in dedurizarea apei (fosfati/polifosfati, dar si soda calcinata), care se regasesc in amestecul denumit generic detergent. In plus, sunt si colorantii optici care au si acestia un grad de toxicitate ridicat si care depind de structura lor chimica, in general neprietenoasa cu vietuitoarele acvatice carora le consuma oxigenul din apa. O problema deosebita o reprezinta compusii din categoria detergentilor. Acestia, prin proprietatile lor de reducere a tensiunii la suprafata moleculelor de lichid, cat si prin caracterul amfoter de a se lega cu partea hidrofila de apa si cu cea hidrofoba de particule insolubile, formand structuri micelare, vor facilita transportul in organismul pestilor, dar si fitoplanctonului a unui numar mai mare de particule toxice, sporind astfel efectul nociv asupra vietuitoarelor acvatice. Asemeni detergentilor actioneaza si alte substante din categoria surfactantilor, cu reducerea tensiunii superficiale si facilitarea inglobarii mai multor particule de impuritati in volumul apei. Din categoria surfactantilor fac parte produsi de curatare, inclusiv aditivii din benzine, precum si orice compus sulfonic care rezulta dintr-o reactie in decursul unor procese de ardere, topire, etc. si in prezenta unor substante specifice. S-a dovedit stiintific si faptul ca surfactantii distrug sistemul imunitar al pestilor si nevertebratelor, provocand si afectiuni ale sistemului lor hormonal (se mentioneaza intr-un studiu belgian cu privire la poluarea cu detergenti a apelor teritoriale, cand s-au format adevarate iazuri de spuma pe suprafata raurilor). Intotdeauna atmosfera si apele de suprafata trebuiesc privite ca un sistem integrat cu schimb direct de substante (de gaze, particule), caldura, radiatii, etc. Poluarea atmosferei se va regasi si in apele de suprafata si mai apoi chiar in cele care formeaza panza freatica. Deversarile apelor din canalizare fara trecerea lor printr-un sistem de epurare cu tratamente specifice pe baza surselor de la care se colecteaza apele reziduale sunt extrem de periculoase. Ele pot distruge populatii acvatice in intregimea lor si pot conduce la imbolnavirea populatiei umane”, a precizat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here