Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente Buna Ziua Iasi : Programul sarbatorii din Piata Unirii.

Buna Ziua Iasi : Programul sarbatorii din Piata Unirii.

186
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Tot ce trebuie sa stiti despre manifestarile de astazi. Premierul si presedintele nu vin la Iasi

• Iasul imbraca astazi haine de sarbatoare • In Piata Unirii sunt asteptati mii de oameni, sa asiste la manifestarile prilejuite de implinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane • Programul a fost complet structurat de organizatori, de la manifestarile din piata, la masa populara si slujbele religioase • In plus, si transportul public de calatori va suferi unele modificari
Mii de ieseni sunt asteptati astazi in Piata Unirii, pentru a asista la sarbatoarea Unirii Principatelor Romane. La implinirea a 158 de ani de la Mica Unire, la Iasi vor fi organizate o serie de manifestari speciale dedicate acestui eveniment marcant din istoria poporului roman. Manifestarile vor debuta la ora 10:00, in Piata Unirii, cu un concert folcloric in cadrul caruia vor concerta Daniela Condurache, Ion Paladi, Petrica Mâtu Stoian si Cristian Pomohaci. De la ora 11:00, vor incepe manifestarile propriu-zise.

Dupa onorul dat Armatei Romane si intonarea Imnului National, va avea loc un ceremonial religios in prezenta prelatilor Mitropoliei Moldovei si Bucuvinei si a Bisericii Catolice. Intre 11:15 si 11:45, oficialitatile prezente la eveniment vor rosti o serie de discursuri, iar ulterior va avea loc ceremonia depunerii coroanelor de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

Intre orele 12:00 si 12:10, va fi organizata defilarea detasamentului de onoare, iar ulterior, pana la ora 12:20, se va tine hora populara a Unirii. Pana la ora 13:00, va avea loc partea a doua a concertului de muzica populara, in cadrul careia vor concerta Stefan Pintilie, Nina Cuciuc, Nicusor Iordan, Niculina Stoican si Gheorghe Turda. In tot acest timp, la ora 12:30, se va tine si masa populara pe esplanada din Piata Unirii, unde se vor servi peste 5000 de portii de placinte cu vin fiert si ceai cald.

Intre timp, la ora 12:30 va avea loc, la Manastirea Trei Ierarhi, o slujba si o depunere de coroane la mormântul domnitorului Al. I. Cuza. Spre seara, cu incepere de la ora 17:00, la Universitatea Al. I. Cuza Iasi, in cadrul Facultatii de Istorie, se va derula un simpozion national, ajuns la cea de a saptea editie, intitulat “Omagiu fauritorilor Unirii” – în colaborare cu Academia Româna – Institutul de istorie A. D Xenopol Iasi. Manifestarile se vor incheia la ora 18:00, cand, pe traseul Piata Unirii – pietonal Stefan cel Mare – Palatul Culturii va avea loc retragerea cu torte a militarilor din Garnizoana Iasi.

 

Anul acesta, la Iasi nu vor ajunge insa si oficialitatile de la nivel central. Presedintele Klaus Iohannis nu va participa la evenimentele de la Iasi, asta pentru ca va participa la Bruxelles, la Consiliul Europei. In ceea ce-l priveste pe premierul Sorin Grindeanu,  se pare ca nici acesta nu va ajunge in Capitala Moldovei. Aparent, acesta vrea sa evite manifestarile populare, asta in contextul revoltelor de strada care au cuprins Romania de cateva zile.

 

Trafic blocat in centrul Iasului
In plus, manifestarile de astazi vor aduce modificari si in privinta transportului public. De altfel, reprezentantii Companiei de Transport Public Iasi au aratat ca, între orele 8:30 si 13:00, se întrerupe circulatia tramvaielor pe tronsonul Târgu Cucu – Piata Unirii – Copou, ca urmare a manifestarilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

In plus, in circulatia mijloacelor de transport vor aparea mai multe modificari. Astfel, tramvaiele de pe traseele 1, 3, 7, 8, 9 si 13 vor întoarce în rondul din Târgu Cucu, tramvaiele de pe treseul 6 vor avea parcursul Dacia – strada Arcu – Billa – Gara – Dacia, autobuzele de pe traseul 36 vor circula pe itinerariul Dacia – Gara – strada Arcu – strada Muzicescu – Copou, iar autobuzele de pe traseul 50 vor circula pe itinerariul Piata M. Eminescu – Târgu Cucu – Aeroport. Pentru transportul între Târgu Cucu si Copou, calatorii vor folosi autobuzele de pe traseele 28 si 42, iar legatura dintre Târgu Cucu si Gara va fi asigurata cu autobuze care vor circula pe itinerarul Târgu Cucu – Bd. Independentei – Fundatie – Gara si retur.

 

Manifestari speciale la Complexul Muzeal National Moldova Iasi
Complexul Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei deruleaza astazi, 24 ianuarie 2017, o serie de manifestari care se vor desfasura la Palatul Culturii, Muzeul Unirii si Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, precum si la Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa.

Citeste si : Iata programul manifestarilor de 24 ianuarie, de la Iasi

De precizat ca, astazi, când se împlinesc 158 de ani de la înfaptuirea Unirii Principatelor Române, accesul publicului la toate aceste obiective muzeale va fi gratuit, între orele 10:00 si 17:00 (ora 16.30 – ultima intrare – n.r.). De asemenea, tot astazi, la Palatul Ruginoasa sunt organizate momente în colaborare cu primaria, parohia si scolile din comuna Ruginoasa, respectiv Colegiul National Mihail Sadoveanu din Pascani.

“De la ora 11:00 – Te Deum si slujba de pomenire în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Biserica Domneasca Ruginoasa, ora 12:00 – salutul oficialitatilor, la Palatul Memorial Alexandru Ioan Cuza, ora 12:30 – depuneri de coroane la fostul mormânt al Domnitorului, ora 13:00 – Hora Unirii în curtea Palatului Cuza, ora 14:00 – vernisajul expozitiei «Bijuterii feminine, pasiuni si vicii de altadata – secolele XIX-XX». In final, începând cu ora 18:00, pe traseul: Piata Unirii – Bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt – Piata Palatului Culturii, din orasul Iasi este programata defilarea cu torte a detasamentului de militari de la Garnizoana Iasi”, au transmis oficialii CMNM.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here