Acasă Colţul specialistului Sanatate Buna Ziua Iasi : Reteta ideala de a avea bani multi…

Buna Ziua Iasi : Reteta ideala de a avea bani multi…

181
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Reteta ideala de a avea bani multi si concediu cat doresti! Metode ingenioase gasite de zeci de mii de ieseni pentru a scapa de munca!

concediu

• In doar un an de zile, acesti ieseni au avut peste o suta de mii de zile de concediu medical • In ultimii trei ani de zile, perioada in care iesenii au avut nevoie de pauza la locul de munca, din cauza problemelor de sanatate, a fost in crestere • Este din ce in ce mai bolnava populatia Iasului sau se acorda prea usor certificatele? • Iata ce inseamna acest lucru pentru Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) • Incepand cu anul 2018, CAS plateste sume uriase pentru concediile medicale • Cei mai multi dintre iesenii bolnaviciosi lucreaza in sistemul public

De cativa ani de zile, acesti ieseni au gasit calea prin care sa ocoleasca munca, cu succes, si sa fie platiti in acelasi timp. Acestia reusesc sa obtina, anual, zeci de zile de concediu medical. Astfel, in doar un an de zile, cei peste 30.000 de ieseni au adunat peste 900.000 de zile in care nu au mers la locul de munca, din cauza unor probleme de sanatate, echivalentul a aproximativ 2.500 de ani. Avand in vedere ca in ultimii trei ani numarul de zile de concediu medical de care beneficiaza acesti ieseni a fost in crestere, acest lucru nu poate insemna decat ca iesenii sunt din ce in ce mai bolnavi sau ca certificatele se acorda din ce in ce mai usor.

Totodata, pentru Casa de Asigurari de Sanatate, acest lucru inseamna o cheltuiala in plus, intrucat din 2018 s-au triplat sumele care sunt platite pentru zilele de concediu medical.

“Numarul de certificate de concediu medical este in crestere fata de ultimii doi ani. Fata de anul 2017, vorbim de o crestere cu aproximativ 15%, iar fata de anul 2016, vorbim de o crestere de aproximativ 20%. Totodata, de mentionat este ca numarul de persoane care beneficiaza de concedii medicale este constant, vorbim de aproximativ 37.000 de persoane. Numarul de zile este in crestere. Astfel, este relevant numarul de zile. Acest lucru presupune o cheltuiala suplimentara, in contextul in care, incepand cu ianuarie 2018, contributiile nu se mai deduc din sumele care sunt de plata. Acestea se suporta integral de la fondul de asigurari de sanatate. Aceasta activitate pentru casa a crescut foarte mult, iar ca numar de beneficiari este relativ constant, doar numarul zilelor de prestat este in crestere”, precizeaza conducerea CAS Iasi.

Ce angajator a avut cei mai multi oameni in concediu medical

Conform statisticilor inregistrate la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi, reporterii Cotidianului Buna Ziua Iasi au realizat un top al decontarilor pentru anul 2018. Astfel, cele mai mari sume pentru indemnizatii solicitate spre decontare au fost inregistrate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Spiridon” din Iasi.

Pe pozitia a doua se afla Directia Generala de Finante Publice Iasi, iar acest top trei este completat de SC. Delphi Diesel Systems SRL. Pe aceasta lista, din care fac parte 11 angajatori, se mai afla Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria”, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Almaviva Services SRL, Compania de Transport Public, Institutul de Psihiatrie “Socola“, Antibiotice SA, Conduent Business Services Romania si Salubris S.A.

Totodata, ponderea concediilor medicale pentru incapacitate de munca arata ca cele mai frecvente probleme pe care le intampina iesenii se clasifica in urmatoarea ordine: 52% prezinta boala obisnuita, care se compenseaza cu 75% din baza de calcul, 26% prezinta urgente medico-chirurgicale, care se compenseaza cu 100% din baza de calcul, in timp de 11% reprezinta sarcina sau lauzie, care se compenseaza cu 85% din baza de calcul.

Care sunt lunile preferate pentru concedii medicale

Pe parcursul anului 2018, nu mai putin de 37.000 de persoane au beneficiat de concediu medical, pentru diverse probleme medicale. Astfel, acesti ieseni au adunat, impreuna, 924.000 de zile de concediu medical, numarul de certificate emise fiind de 167.171.

Totodata, reprezentantii CAS Iasi sustin ca cei mai multi ieseni care beneficiaza de astfel de perioade de odihna lucreaza in sistemul public.

“Din statisticile existente, 70% dintre certificatele de concediu medical sunt pentru persoanele care lucreaza in sistemul public, in timp ce 30% sunt din sistemul privat”, precizeaza conducerea CAS Iasi.

Pe parcursul anului 2018, cele mai multe zile de concediu medical s-au luat in luna septembrie, 94.301 zile, si in luna aprilie, 95.154 de zile. Statisticile arata ca iesenii se imbolnavesc destul de des si in perioada verii, in lunile iunie, iulie si august adunandu-se un total de 228.000 de zile. Aceleasi statistici arata ca iesenii se imbolnavesc cel mai putin pe perioada iernii, mai ales in primele doua luni ale anului, in luna februarie a anului 2018 inregistrandu-se 34.483 de zile de concediu medical.

Citeste si: Cei mai bine platiti medici stomatologi din Iasi. Colegii nu se uita cu ochi buni la ei. Majoritatea dentistilor primesc chiar si de 15 ori mai putin

Pentru ce probleme au nevoie angajatii de concediu medical

Pe parcursul anului 2018, cei mai multi ieseni au avut nevoie de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca. Astfel, au fost acordate nu mai putin de 141.092 de certificate pentru aceasta problema, echivalentul a 559.593 de zile de concediu medical.

Totodata, la categoria maternitate s-au inregistrat putin peste 19.000 de certificale, in timp ce pentru ingrijirea copilului bolnav s-au mai acordat 6.534 de certificate.

In raportul oferit de CAS Iasi mai apare ca angajatii din Iasi mai au nevoie de zile libere pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca sau pentru risc maternal, insa numarul solicitarilor este mult mai mic fata de celelalte situatii.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here