Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Buna Ziua Iasi : Teapa Prime Kapital!

Buna Ziua Iasi : Teapa Prime Kapital!

167
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 Mediul de afaceri dezvaluie intentiile afaceristilor din spatele proiectului de 200 de milioane de euro. Un cartier intreg va fi sufocat

Victor Semionov si Martin Slabbert

• Anuntul facut de Prime Kapital provoaca reactii in mediul de afaceri • Pe zece hectare din Zona Industriala ar urma sa fie construite locuinte si birouri • Specialistii in domeniu au precizat ca s-a actionat de fatada, din cauza unor investitori nerabdatori • Peste 15.000 de masini sunt estimate ca vor aparea in zona • “Nu poti sa vorbesti de un proiect serios, care este anuntat la presiunea fondului de investitii. Mai este un aspect important. In tara, cei de la Prime Kapital construiesc si vand imediat. In cazul de la Iasi exista un litigiu. Daca vor construi, vor da apartamentele ca sa scape de litigiu. Noii proprietari vor trebui sa-si bata capul”, spun reprezentanti ai mediului de afaceri • Pe data de 29 mai, judecatorii vor analiza dosarul in care este contestat dreptul de proprietate al Prime Kapital pentru terenul de 10 hectare

Saptamana trecuta, firma Prime Kapital, sustinuta din spate de un fond de investitii din Africa de Sud, a prezentat un proiect imobiliar, intitulat Silk District, ce ar urma sa fie realizat pe Calea Chisinaului, pe o suprafata de 10 hectare, cumparata de la Teba Industry SRL.

Reprezentantii Prime Kapital au anuntat 100.000 de metri patrati de birouri clasa A si 2.500 de apartamente. Insa, prezentarea facuta de catre Maggie Kitshoff, manager la Prime Kapital, a provocat reactii in mediul de afaceri local. Oameni de afaceri au precizat ca Prime Kapital nu are experienta pe piata locuintelor si ca proiectul este fantasmagoric.

Prime Kapital nu are experienta mare in zona de residence, asa cum s-au laudat in prezentare. Aceasta prezentare a fost facuta in graba, la insistentele fondului sud-african. Proiectul trebuia sa fie gata de mai demult. Sud-africanii au cerut repede un proiect. Par mai mult niste fumigene, pentru ca ei isi doreau un proiect in care sunt avizati doar niste indicatori urbanistici. Ei voiau autorizarea si sa construiasca ce vor, fara sa comunice autoritatii locale. Insa, lucrurile nu functioneaza asa. Nu poti sa vorbesti de un proiect serios, care este anuntat la presiunea fondului de investitii. Mai este un aspect important. In tara, cei de la Prime Kapital construiesc si vand imediat. In cazul de la Iasi exista un litigiu. Daca vor construi, vor da apartamentele ca sa scape de litigiu. Noii proprietari vor trebui sa-si bata capul”, spun surse de incredere din mediul de afaceri local.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: “Ma luati la intrebari pe mine?” – FOTO, VIDEO

Pe rolul Judecatoriei Iasi se afla un proces in care si Primaria Iasi este parte. Mai precis, este contestat contractul de vanzare – cumparare semnat intre Prime Kapital SRL si Teba Industry SRL.

Contestatarii sustin ca Teba Industry SRL nu este proprietara terenului de 10 hectare, ci Statul. Este invocata situatia in care Teba Industry, cand a preluat fosta fabrica de matase “Victoria”, nu a respectat pasii de privatizare. Adica, in loc sa faca investitii in retehnologizare si sa ofere noi locuri de munca, in realitate lucrurile s-au petrecut pe dos. Procesul se va judeca pe data de 29 mai de catre magistratii de la Judecatoria Iasi. Primarul Mihai Chirica a anuntat ca terenul va intra in proprietatea municipalitatii doar in baza unei sentinte favorabile. Un alt aspect important este si cel legat de modul in care Prime Kapital a facut presiuni la Primaria Iasi. Toata energia fost canalizata spre arhitectii care trebuiau sa elibereze un aviz de oportunitate. Proiectul a fost intors de mai multe ori, dar la un moment dat, arhitectii care nu erau de acord cu proiectul nu au mai fost convocati la sedinte sau au fost tinuti la usa. Pana la urma, avizul a fost eliberat in urma cu doua saptamani.

Un alt pas important este obtinerea avizului favorabil de la Comisia de Urbanism, compusa din consilieri locali PSD, ALDE, PNL si PMP. Aici se va pune problema traficului rutier. Proiectul presupune peste 15.000 de persoane care vor lucra si locui in noul complex rezidential. Numarul imens de masini va afecta circulatia in zona. Infrastructura nu poate face fata unui numar suplimentar de autoturisme, care ar bloca zilnic Zona Industriala – Tudor Vladimirescu.

Citeste si: Scandal urias la Primaria Iasi. Zeci de persoane au fost de fata. Primarul a ramas inmarmurit

Cine sunt cei din spate

Teba Industry este o companie din industria textila din România. Grupul de firme Teba Industry a luat nastere ca urmare a unei investitii realizate în România de Cross Venture, companie detinuta de Colombo Group din Elvetia. În anul 1999, compania a cumparat un pachet de 98,13 la suta din capitalul social al SC Teba SA Arad, care producea tesaturi din bumbac.

În luna martie a anului 2000, grupul a preluat 51 la suta din capitalul social al SC Tomiris SA Iasi, care producea tesaturi din matase si fire tip matase. La momentul preluarii celor doua unitati, compania avea în subordine 6.000 de salariati.

În anul 2008, compania a închis fabrica din Arad, unde lucrau 900 de oameni, si a relocat activitatea la Iasi. Teba Industry detine si trei unitati de productie în Republica Moldova. In ceea ce priveste Prime Kapital, a fost fondata de catre Martin Slabbert si Victor Semionov. In portofoliul firmei se afla si Complexul Era. Se presupune extinderea obiectivului si infiintarea Mall Moldova.

In mai multe editii ale cotidianului BZI, s-a aratat ca pasarela care face legatura cu complexul pune in pericol viata soferilor. Viciile in executarea lucrarilor descoperite in urma controalelor efectuate inca din 2015 s-au tot agravat intre timp, iar stalpii de sustinere ai podului au inregistrat o deplasare de peste 40 de centimetri fata de pozitia initiala.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here