Acasă Stiinta & Tehnica Economie bursa.ro : GUVERNAREA DĂNCILĂ LA ŞASE LUNI

bursa.ro : GUVERNAREA DĂNCILĂ LA ŞASE LUNI

158
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Călin Rechea

măreşte imaginea
Ilustraţie de MAKE
Călin Rechea      Acum ştim de ce s-a grăbit premierul Dăncilă să anunţe bilanţul celor 6 luni în fruntea guvernului României: povestea frumoasă a creşterii pensiilor şi salariilor bugetarilor nu trebuia umbrită de evoluţia cheltuielilor bugetare, a căror creştere a dus deficitul bugetului general consolidat până la 1,61% din PIB, de la 0,88% după primele cinci luni ale anului.
În prima jumătate a anului curent, deficitul a crescut de 2,4 ori, până la 14,965 miliarde de lei, conform datelor oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Deficitul bugetar din aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 6,295 miliarde de lei, adică 0,73% din PIB.
Iresponsabilitatea bugetară nu se limitează, însă, doar la actualul guvern format de coaliţia condusă de PSD, ci a fost o caracteristică a tuturor prim-miniştrilor care “s-au aflat în treabă” pe la Palatul Victoria, încă înainte de prăbuşirea economică din 2009.
Sub “atenta” lor “cârmuire” datoria publică a crescut mult mai rapid decât PIB-ul nominal, ceea ce reflectă o capacitate tot mai redusă de onorare a obligaţiilor de plată (vezi graficul din pagina 8).
Din 2009, datoria publică a crescut de 2,5 ori până la sfârşitul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut a crescut doar de 1,6 ori.
Nu trebuie să uităm că această divergenţă majoră s-a accentuat pe fondul unei tendinţe de scădere a dobânzilor, care încă se aflau aproape de minimele istorice la jumătatea anului trecut.
Acum situaţia este radical diferită. Dobânzile se află pe o traiectorie susţinută de creştere, iar promovarea unor politici fiscale care conduc la adâncirea deficitului bugetar, politici susţinute şi de represiunea financiară generată de politica monetară ultrarelaxată a Băncii Naţionale, depăşeşte cu mult pragul iresponsabilităţii autorităţilor.
Deteriorarea gravă a situaţiei bugetare a avut loc în condiţiile creşterii veniturilor cu o rată anuală de 12,6%, până la 132 miliarde de lei, şi a creşterii cheltuielilor cu 19%, până la 147 de miliarde, de care premierul Viorica Dăncilă a “uitat” în bilanţul său.
În prima jumătate a anului 2018, veniturile fiscale au scăzut cu o rată anuală de 0,1%, până la 67,95 miliarde, pe fondul unei creşteri a veniturilor din TVA cu 5,9% şi a unei scăderi cu 11,3% a veniturilor din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital.
De ce are loc această scădere masivă, când economia “duduie”? Cum “duduie” fără profituri mai mari? Sau majoritatea agenţilor economici au ales să intre în “subteran”?
Creşterea cu 19% a cheltuielilor totale a avut loc în condiţiile unei creşteri cu 24,4% a cheltuielilor de personal, cu 21,7% a cheltuielilor cu dobânzile şi a unei creşteri cu 72% a cheltuielilor de capital.
Presa financiară a scris recent că “românii se îngrămădesc să lucreze la stat”, iar “peste 18.000 de noi bugetari au apărut pe statele de plată ale administraţiei publice în ultimul an”, respectiv “un sfert dintre salariaţii României lucrează la stat”.
În faţa acestor statistici nu mai este nimic de spus.
Cheltuielile cumulate din patru capitole bugetare (personal, bunuri şi servicii, dobânzi şi subvenţii) au reprezentat mai mult de jumătate din cheltuielile curente ale bugetului, care s-au ridicat la 140,5 miliarde de lei.
Aici se găsesc “resursele” pentru reducerea drastică a cheltuielilor, în condiţiile în care încercările de creştere a veniturilor bugetare, prin majorarea impozitelor şi taxelor ar reprezenta o greşeală enormă a guvernanţilor.
Conform datelor de pe site-ul Guvernului, bugetul pentru 2018 a fost construit pe o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1% şi un deficit bugetar de 2,97% din PIB.
Niciuna dintre aceste ipoteze nu este realistă. Randamentul cerut pentru obligaţiunile guvernamentale a crescut accelerat la sfârşitul primul semestru din 2018 faţă de mijlocul anului anterior. Pentru certificatele cu maturitatea la 6 luni creşterea a fost de 5,8 ori, pentru titlurile cu maturitatea la 1 an de 4 ori, iar randamentul obligaţiunilor de 10 ani a crescut de 1,3 ori, până la 5,3%.
Creşterea accelerată a dezechilibrului bugetar va conduce la accentuarea presiunilor de creştere a costurilor de finanţare la nivelul întregii economii şi la deteriorarea severă a încrederii investitorilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare.
Din păcate, aceasta pare să fie o problemă secundară pentru ocupanţii vremelnici şi nevolnici ai Palatului Victoria.
Am găsit raportul guvernamental privind deficitul bugetar după primele 6 luni ale anului pe site-ul MFP în jurul orei 13:00 de ieri. La câteva ore după apariţia informaţiei în ziarul BURSA, toate documentele care aveau data 25.07.2018 au dispărut.
Pe cine încearcă să prostească guvernanţii? Oare nu ştiu că o informaţie apărută pe Internet nu dispare în urma unei ordonanţe de urgenţă?
Cineva, probabil responsabilul cu miracole din cadrul coaliţiei de guvernare, trebuie să facă urgent ceva.
De când poate realitatea să nu se supună fanteziilor bolnave ale unor analfabeţi economici?

 


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here