Acasă Stiinta & Tehnica Economie bursa.ro – PENTRU ANUL TRECUT :

bursa.ro – PENTRU ANUL TRECUT :

149
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

BRD – profit net în creştere cu 12%

Andrei Iacomi

Dividend cu un randament brut de 14%  

BRD – Groupe Societe Generale (BRD) a obţinut, în anul trecut, un profit net de 1,54 miliarde de lei la nivel de bancă, cu 12% peste cel din 2017, când instituţia de credit a raportat un profit record de 1,38 miliarde de lei, conform rezultelor financiare preliminare prezentate astăzi de bacă pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Francois Bloch, director general al BRD a declarat: “Creşterea a fost impulsionată de avansul creditelor şi depozitelor pe segmentul retail, finanţări în creştere pe segmentul companiilor şi un număr mai mare de tranzacţii. Pe viitor, însă, dacă măsurile fiscale introduse prin Ordonanţa 114/2018 se vor confirma, consecinţele pentru economia românească vor fi clar negative”.

Din rezultatul pentru 2018, Consiliul de Administraţie al BRD propune un distribuirea unui dividendului brut pe acţiune de 1,64 lei, similar cu cel din anul financiar 2017.

Raportat la preţul de închidere de ieri a acţiunii BRD, de 11,5 lei, randamentul brut al dividendului este de 14,26%.

La nivel de grup, BRD – Groupe Societe Generale a raportat un profit net de 1,56 miliarde de lei, în creştere cu 10,6% faţă de cel obţinut în anul 2017, iar excluzând elememtele necurente creşterea este 23,6%.

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD în anul 2018 a atins 3,117 miliarde de lei, în creştere cu 11,9% în dinamică anuală, determinată de contribuţia pozitivă a tuturor categoriilor de venituri.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15,7% faţă de anul precedent, reflectând creşterea volumelor, atât ale creditelor cât şi ale depozitelor clienţilor şi mediul favorabil al ratelor de dobândă.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,5% faţă de 2017, în principal datorită evoluţiei dinamice a activităţii pe segmentul cardurilor şi a serviciilor de depozitare şi custodie, precum şi creşterii volumelor de tranzacţii.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,489 miliarde de lei, înregistrând doar o creştere marginală faţă de anul precedent, de 1,1% , reducerea contribuţiilor cumulate la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie aproape compensând cheltuielile mai mari cu personalul (+3,9%, faţă de anul precedent, determinate de ajustări de salarii şi alte beneficii, într-o piaţă de muncă tensionată) şi creşterea costurilor IT, sub impactul investiţiilor aferente programului de transformare.

Indicatorul cost/venit a fost îmbunătăţit, atingând 47,8% (-5,1 puncte procentuale), în comparaţie cu 52,9% în 2017.

Rata creditelor neperformante şi-a menţinut tendinţa de scădere, situându-se la 4,6% la sfârşitul anului 2018, faţă de 6,8% la sfârşitul anului 2017, reflectând operaţiunile de write-off (reducere a valorii contabile totale a unui credit care determină eliminarea sa din bilanţ) şi vânzările de credite neperformante, precum şi controlul bun al riscului în procesul de acordare de noi credite.

Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 74,2% la finalul lunii decembrie 2018, acelaşi nivel cu cel de la sfârşitul anului 2017.

Costul riscului a înregistrat reluări nete de 230 milioane de lei, faţă de 360 milioane de lei în 2017, cu o contribuţie a elementelor nerecurente în scădere de la 272 milioane de lei în 2017 (despăgubiri din asigurări şi vânzări de credite neperformante) la 95 milioane de lei în 2018.

Rata de solvabilitate a fost de 19,6% la finalul lunii decembrie 2018 (nivel individual, conform Basel 3, excluzând rezultatul net al anului curent), faţă de 19,8% la finalul anului 2017 (incluzând rezultatul net al anului, net de dividende).

Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa opt miliarde de lei.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here