Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Bursa.ro : Piperea – executat silit de Piraeus Bank

Bursa.ro : Piperea – executat silit de Piraeus Bank

289
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Emilia Olescu
măreşte imaginea

     *  Gheorghe Piperea: “Suntem, în momentul de faţă, puşi la zid”

Piraeus Bank a executat silit Asociaţia Parakletos, condusă de avocatul Gheorghe Piperea, în procesul deschis împotriva unui număr de opt bănci care au dat credite în franci elveţieni (CHF).
Avocatul Piperea ne-a declarat: “Astăzi (n.r. ieri) am fost notificaţi că Piraeus Bank ne-a executat silit, pentru cheltuielile de judecată de peste 55.000 de lei. Dar această executare este foarte ciudată, din două puncte de vedere. În primul rând, comunicarea de înfiinţare a popririi este primită cu data plicului 25 septembrie, somaţia are data 12 septembrie şi culmea este că ni se dă un extras de cont bancar din care rezultă că banii aceştia au fost deja traşi din conturi. Nu s-a mai aşteptat 15 zile cum se face legal, în care să putem plăti, ci au fost traşi din cont. A doua dovadă supremă de «dreptate» pe care o face justiţia din România este că noi am făcut o cerere de suspendare la Curtea de Casaţie a acestei executări, făcând recurs împotriva acelei decizii mai ales pe partea cheltuielilor de judecată şi preşedintele completului de judecată ne-a respins cererea de suspendare pe motiv că este prematură. Acum, însă, nu mai putem depune cererea de sus­pendare pentru că am rămas fără obiect, deja am fost execu­taţi. Dacă vom câş­tiga recursul, atunci în­toarcerea executării o să ne ia cel puţin trei ani de zile, pentru că la noi nu se face dreptate cu celeritatea, ci cu ţârâita”.
În acest context, problema principală este cea de discriminare, consideră avocatul Piperea, apreciind: “Când avem de luat bani noi, consumatorii, de la bănci, durează şi doi ani de zile până îi recuperăm.
Când este invers, se rezovă chiar cu câteva săptămâni înainte de a trece termenul legal al popririi. Suntem, în momentul de faţă, puşi la zid”.
În luna mai, Gheorghe Piperea a depus o cerere de recurs împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care Asociaţia Parakletos a deschis proces împotriva unui număr de opt bănci care au acordat credite în franci elveţieni. În cadrul acestuia, reclamanta a solicitat instanţei de judecată să dispună încetarea practicilor comerciale înşelătoa­re, cu consecinţa îngheţării cursului de schimb leu/CHF pentru toate contractele de credit acordate în moneda elveţiană.
Recursul va fi soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform unui comunicat al Asociaţiei Parakletos.
În cererea de recurs, avocatul Piperea solicită casarea deciziei atacate şi trimiterea cauzei spre o nouă judecată instanţei de apel, cerând instanţei de recurs să constate că instanţa de apel a aplicat greşit legea în soluţionarea excepţiei inadmisibilităţii. Instanţa a încălcat regulile de procedură, iar hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material, arată cererea de recurs.
Amintim că avocatul Piperea a pierdut, la Curtea de Apel Bucureşti, acest proces colectiv.
Băncile reclamate sunt Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank România, Banca Românească, OTP Bank România, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, Credit Europe Ipotecar IFN, iar obiectul contractului este reprezentat de practicile comerciale considerate incorecte din contractele de credit în CHF încheiate de instituţiile financiare menţionate mai sus. Procesul a fost pierdut şi pe fond, în urmă cu un an, în favoarea băncilor, ulterior Asociaţia Parakletos făcând apel.
Printre altele, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Parakletos are de achitat băncilor reclamate cheltuieli de judecată în sumă de aproape 90.000 de lei, care se adaugă la cheltuielile solicitate pe fond, de circa 60.000 de lei.
Avocatul Piperea a reacţionat, atunci, pe pagina sa de Facebook: “Încă un vis frumos, ultimul, procesul prin care Parakletos a încercat să obţină dreptatea de la independentul nostru sistem judiciar, printr-o hotărâre de încetare a practicilor înşelătoare ale banksterilor care au vândut credite în CHF oamenilor cu venituri reduse, s-a stins. Prin hotărârea «înţeleaptă» de azi (n.r. marţi, 20 februarie) a completului de la Curtea de apel Bucureşti (complet la care, ca printr-o minune, cauza privind încetarea practicilor înşelătoare ale banksterilor a fost «aleatoriu» repartizată), Parakletos începe de azi să fie istorie. Nu numai că, aşa cum era evident din comportamentul ostil al «independentului» complet de judecată, apelul a fost respins, dar cheltuielile de judecată acordate sunt, pur şi simplu, monstruoase: 100 de mii de lei. Adăugând celelalte 60 de mii de la fond, este evident că nu mai există decât soluţia lichidării asociaţiei prin faliment. Aşa cum am spus la termenul pledoariilor finale, aceas­tă hotărâre nu rezolvă, ci agravează situaţia pe frontul disputelor legale consumatori – bănci: urmează creditele în euro şi cele în lei, unde riscul de dobândă este mult mai mare decât cel valutar, iar practicile înşelătoare mult mai evidente”.
Pe lângă cele opt bănci, Banca Naţională a României (BNR) fusese şi ea acţionată în judecată, în acelaşi dosar, dar instanţa a eliminat Banca Centrală din această cauză.
Potrivit avocatului Piperea, printre practicile considerate înşelătoare invocate în dosarul din justiţie se numără vânzarea creditelor în moneda elveţiană (CHF) unei nişe restrânse de persoane.

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here