Acasă Colţul specialistului Economist bursa.ro : “Ţara noastră îşi gestionează foarte prost banii”

bursa.ro : “Ţara noastră îşi gestionează foarte prost banii”

212
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

CONFERINŢA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / MIRCEA URSACHE, ASF:
Vlad Dobrea
măreşte imaginea
     Ţara noastră îşi gestionează foarte prost banii, iar la o inflaţie de 5% pe an populaţia pierde 7 miliarde de lei, a declarat vicepreşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache.
Domnia sa a precizat: “Ştim să folosim banii? România gestionează foarte prost banii. Hai să luăm retailul, să luăm populaţia. Stăm pe 150 de milioane în conturi curente, cu dobândă practic zero. La o inflaţie de 5% pe an, populaţia României pierde 7 miliarde de lei. Să luăm companiile. În continuare se finanţează prin sistemul bancar. Lipsa de apetit de care spun eu, de listări, şi care nu e a lor, e a managerilor companiilor de stat, practic din 2014 nu am mai avut niciun IPO a unei companii româneşti de stat, care să se capitalizeze, care să se finanţeze prin sistemul pieţei de capital, este un semnal rău şi am să vă spun şi de ce. Ieri a fost o zi tris­tă pentru dezvoltarea noastră. Orga­nismele internaţionale au clasificat Polonia la piaţă dezvoltată. 561 de companii sunt listate în Polonia, din care 23 de bănci. Peste 50% capitalizare din PIB e din piaţa de capital. În România, dacă avem 85 de companii, şi acestea datorită faptului că în ultimii ani am reuşit ca mediul privat să înceapă să facă emisiuni de obligaţiuni, IPO-uri şi aşa mai departe. Acesta este un semnal de ges­tiune proastă a managerilor din companiilor de stat”.
Într-un interviu acordat recent Ziarului BURSA, Mircea Ursache a făcut referire la componenta europeană a strategiei de dezvoltare a României şi a precizat că ţara noastră nu se poate dezvolta în afara Spaţiului Unic European.
Domnia sa preciza atunci: “Faptul că până acum România a îndeplinit într-un mod covârşitor opt din nouă criterii pentru a accede în categoria pieţelor emergente spune mult despre efortul comun al legiuitorului român (să nu uităm că în ultimii cinci ani Parlamentul, la propunerea ASF şi în baza legislaţiei europene a aprobat şapte legi primare privind exclusiv piaţa de capital, modificând structural şi fundamental vechea legislaţie şi eliminând peste 90% din “bariere”), al Autorităţii (autoare a 56 de regulamente noi începând cu 2013 şi a altor norme şi instrucţiuni), al Bursei de Valori Bucureşti şi al pieţei în ansamblul ei. La aceasta trebuie să adăugăm tot cu majuscule noul mod de abordare al supravegherii pe bază de risc, rod şi al unei colaborări cu instituţiile financiare internaţionale. Rămâne un singur criteriu, cel al lichidităţii, la care Minis­terul Energiei ne poate ajuta prin listarea Hidroelectrica care, alături de celelalte două companii deja listate şi care îndeplinesc condiţiile agenţiilor de rating privind lichiditatea (n.r. Banca Transilvania şi Romgaz), pot să ducă la o decizie, până la sfârşitul anului viitor, de upgradare a pieţei româneşti la statutul de emergentă”.

link: Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă, finalizată până la 1 octombrie

link: “Deşi avem resurse şi o strategie de dezvoltare durabilă, nu prea se văd rezultatele”

link: “Industria bancară este un feedback important al economiei”

link: “Toate ideile de dezvoltare trebuie să servească omul”

link: “Bitcoin nu vine să înlocuiască sistemele bancare, ci să le completeze”

link: “Nu cred că avem o strategie de dezvoltare a ţării”

link: “Dezvoltarea pieţei de capital trebuie să înceapă cu investitorii individuali”

link: “Politica fiscală a majorat salariile din sistemul public, în loc să îl eficientizeze”

link: “Oportunităţile privind satele inteligente sunt extraordinare pentru viitor”

link: “Securitatea digitală este totul”

link: “Sectorul privat este cu mult înaintea sectorului public, peste tot în lume”

 


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here