Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Cacao degresata pudra (pulbere)

Cacao degresata pudra (pulbere)

375
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

 

Arborele de cacao aparține familiei Malvacee, crește la o înălțime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao. Primii care au folosit drept aliment boabele de cacao au fost aztecii. Tot aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.

Pudra de cacao rezulta din macinarea fina a boabelor fructelor de Theobroma cacao, boabe care, odata recoltate, sunt fermentate si apoi prajite intens, la fel cum se intampla si cu cele de cafea, asta inainte de a fi transformate in pulbere, in fabrici.

Doar datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind evident cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor crestine dar si cea a aniversărilor de orice fel.

Datorită faptului că cea mai mare parte (98%) din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare un semn de egalitate intre pudra de cacao si ciocolată.

Ciocolata este un aliment destul de toxic, derivat din semințele Arborelui de cacao, răspândit insa și intens consumat în întreaga lume, in special datorita monopolurilor formate. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / și din soia, cât și alte arome mai mult sau mai puțin sănătoase.

“Ciocolata albă” este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține < 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao. Acest tip de ciocolata reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou.

 

oz. RAW COCOA POWDER Theobroma Cacao - Herbs & Botanicals

Ambalaj: punga plastic, cutii metalice, cutie plastic, plic plastic metalizat, pliculete, de diferite gramaje, culori, forme.

 

Functii: agent de indulcire?! dupa cum afirma unii. In realitate adevarata pudra de cacao este extrem de AMARA!

Descriere: Cacaoa degresata pudra contine intre 10 si 20 de calorii la lingura. In ciuda numelui, cacaoa degresata contine si ceva grasimi.

Unele tipuri de cacao degresata contin intre 0,75 si 1,0 grame de grasime la lingura.

Mai mult de jumatate din greutatea boabelor de cacao este asigurata de grasimi, acestea se gasesc sub forma de unt de cacao.

Dupa eliminarea untului de cacao se obtine cacao degresat pudra.

Orice urma de grasime din pudra de cacao se poate datora eliminarii incomplete a untului din boabele de cacao.

Cacaoa degresata pudra contine foarte putini carbohidrati, aproximativ 2-3g la lingura. Nici unul dintre carbohidrati nu se datoreaza zaharului, ci fibrelor. O lingura de pudra de cacao contine intre 1 si 2 g de fibre.

Cocoa wallpaper - 399449

Alergii / Imunotoxicitate: Da

Restrictii de folosinta: Da
Date importante despre pudra de cacao si de care trebuie sa se tina seama cand consumi acest produs:
 • NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conține în anumite limite peri, elitre și fecale de animale;
 • Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominența acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%). Poate conține Pb, Ni și Sn (câteva mg%);
 • În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conținute (dar mai ales prin cafeină), cât și prin Histamina conținută și/sau indusă. Conține și acizi organici în stare liberă;
 • Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuși foarte înalt (80.933 unități ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire și fermentare;
 • Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens;
 • 20 (mic);
 • Conține purine;
 • Conține acid oxalic, dar și malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic și valerianic, motiv pentru care i se introduc cantități importante de K2CO3 (2-3%) ca și corector de aciditate;
 • Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puțin Calciu (51 mg%) și enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbția metalului (Ca / P > 1,7); conține teobromină, cafeină și teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanțe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două); este un aliment ACID;
 • HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conține cantități semnificative de Nichel.  Persoanele alergice (dar și astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abțină de la consumul de cacao și derivate ;
 • Conține baze xantice care determină BRGE ;
 • Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conținutul de Histamină și prin inducția producerii acesteia datorită impurităților conținute, apar mucozități intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină și bazele xantice conținute, putând determina diarei și afectarea digestiei și absorbției nutrienților (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozități nazale, dar și bronșice, favorizând astmul bronșic, rinitele alergice, dar și infecțiile acute/cronice de căi respiratorii; Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conținută (0,1-0,5%), dar și prin teobromină (1-2,4%) și teofilină;
 • Dă dependență prin gustul său ”dres” cu îndulcitori naturali si sintetici, dar mai ales prin conținutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) și prin stimularea producerii de către creier a substanțelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependență, denumită prin analogie cu alcoolismul … ”ciocolatolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influență pozitivă asupra dispoziției ființei umane, crește dorința sexuală, fapt susținut și de către … Giacomo Casanova;
 • Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată! Reduce nivelul colesterolului sangvin, crește HDL-C, scade LDL-C. Amplifică sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are și efect anti-trombotic. (Cardiologii elvețieni (oare întâmplător?) și americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce”, ce ar scădea în opinia lor afecțiunile cardiace și incidența trombozelor) … însă cacaoa ne-degresată… încărcată cu AG saturați, NU poate avea efectele de mai sus!;
 • Conține tiramină și triptamină (ca și produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obține ciocolata bună și cremoasă i se adaugă cantități importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric și efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar și prin teobromina conținută;
 • Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU!) SĂNĂTATEA are numai de pierdut: alterarea imunității, carii dentare, dependență, obezitate, boli cronice și degenerative, boli alergice, retenție hidro-salină etc.

Siguranta alimentara: Cacaoa este contraindicata in litiaza oxalica.

Cacaoa contine acid oxalic, care este o substanta toxica, cu un potential mare de complexare, care afecteaza metabolismul tuturor macro- si micro-elementelor si are ca efect imediat o saracire in cationi de calciu (Ca2+) a organismului. Acidul oxalic micsoreaza coeficientul de utilizare a calciului de catre organism.

Daca raportul acid oxalic/calciu este mai mare de 2,25, acesta se insolubilizeaza si se elimina (in special prin fecale) o mare parte din calciul ingerat cu hrana zilnica.

De aceea, consumul de cacao precum si preparatele derivate pe baza de cacao (ciocolata etc.) trebuie consumate cu masura de catre copii (care, fiind in crestere, au nevoie de o cantitate sporita de calciu), de catre oamenii in varsta (predispusi la decalcifiere), de persoanele cu tetanie latenta, hipocalcemie, de femeile gravide sau care alapteaza.

don t fear the cocoa powder some people are hesitant to use it as the ...

Exista o varietate de cacao la care a fost neutralizat industrial, cu soda (NaOH), acidul oxalic, si care este declarata ca fiind bazica! Efectul de extragere al calciului in acest caz ar fi ceva mai redus. Soda caustica (NaOH) odata ajunsa in organism ar afecta foarte spre deloc organismul, in stomac aceasta substanta participand la o reactie banala de neutralizare in urma careia ar rezulta sare si apa. Aceasta varianta ar fi deci cea recomandata unui consum ceva mai mare, dar atentie, nu abuzati, pot sa apara alte probleme destul de grave.

Concluzie: este un aliment toxic, care trebuie consumat cu mare discernamant si in cantitati cat mai reduse! Recomandarea mea se bazeaza in special pe efectele negative generate de consumul indelungat de cacao. Cum fiecare organism uman difera de la caz la caz. Asa ca este greu de precizat si estimat cum va reactiona fiecare in parte. Oricum copii si batranii trebuie sa-l evite cu prisosinta.


Raspandeste cu incredere
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  6
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here