Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Cainele si ciocolata. Intoxicatia cu ciocolata la caini.

Cainele si ciocolata. Intoxicatia cu ciocolata la caini.

4382
1
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Shares

De cele mai multe ori consideram catelul ca membru al familiei, ceea ce ne determina sa impartim cu el toate mancarurile noastre preferate, printre care si ciocolata. Facem astfel o mare, imensa greseala. Nici o cantitate de ciocolata nu este buna pentru catelul nostru, ciocolata neagra si menaj fiind printre cele mai riscante.

 

De ce este ciocolata otravitoare pentru caini? Cauzele intoxicatiei cu ciocolata.

Ciocolata se fabrica din boabe de cacao care contin pe langa cofeina si un compus chimic numit theobromina care reprezinta de fapt adevaratul pericol. Problema este ca animalele metabolizeaza  theobromina mult mai incet decat oamenii. Theobromina deshidrateaza si afecteaza sistemul central nervos si cardiac al cainelui, fiind astfel otravitoare pentru caini. Compusul chimic theobromina este de asemenea toxic pentru pisici, dar s-au inregistrat foarte putine cazuri de otravire cu ciocolata la pisici deoarece ele mananca foarte rar ciocolata. Caini pe de alta parte, mananca aproape orice mananca stapanii. Chiar si cantitati mici de ciocolata ii pot provoca catelului voma si diaree. Cantitatile mari ii pot induce hiperactivitate, tremuraturi, cresterea tensiunii arteriale, un puls rapid, convulsii, insuficienta respiratorie si infarct.

 

Deci, cat de mult, este deja prea mult?

Cu cat produsul contine mai multa theobromina cu atat aceasta este mai otravitoare. Prin urmare, ciocolata neagra si cea de menaj contin cea mai mare cantitate din acest compus chimic, cea de menaj continand aproximativ 390 de miligrame de theobromina  pe uncie – de aproximativ 10 ori mai mult decat ciocolata cu lapte si chiar de doua ori mai mult decat ciocolata semi-dulce. Ciocolata alba contine foarte putina teobromina. Asta nu inseamna insa ca poate fi introdusa curent in alimentatia cainelui!

 

Catelul a mancat ciocolata: ce fac?

Mare atentie: Daca la ocaziile festive obisnuiesti sa ii oferi si cainelui tau o portie mica de tort cu ciocolata sau o cupa de inghetata de cacao inseamna ca nu il iubesti? Chiar daca tu esti innebunit dupa gustul ciocolatei, este important sa stii ca pentru caini ciocolata este extrem de toxica si ca, in cantitati mari, poate duce chiar la deces!

In primul rand verificati ce tip de ciocolata a mancat ca sa stabiliti nivelul de theobromina, cat a mancat si cat cantareste catelul.

Astfel un catel de cca 4 kg este asteptat sa arate semne de otravire cu ciocolata dupa ce a ingerat 29 de grame de ciocolata de menaj, 85 de grame de ciocolata semi-dulce sau 255 de grame de ciocolata cu lapte.

Un catel de 12 kg ar putea avea simptome dupa ingerarea a 85 de grame de ciocolata de menaj, 255 de grame de cicolata semi-dulce, sau 765 de grame de cicolata cu lapte.

Un catel de cca 29 de kg ar putea avea simptome dupa 198 de grame de ciocolata de menaj, 595 de grame de ciocolata semi-dulce, sau 1786 de grame de ciocolata cu lapte.

Dupa ce au mancat o cantitate de ciocolata potetial toxica, cainii dezvolta de obicei diaree si/sau varsaturi.

 

Tipuri de ciocolata periculoasa pentru caini

Ciocolata cu lapte. Semne usoare de intoxicatie cu ciocolata pot aparea in cazul in care cainele consuma mai putin de 10 grame de ciocolata cu lapte. Daca aceasta cantitate este depasita, semnele sunt mult mai severe, in special la cainii de talie mica.

Ciocolata semidulce. Acest tip de ciocolata contine cantitati mari de cacao pura si teobromina, o substanta activa toxica pentru caini. Semnele de intoxicatie apar chiar si la consumul de 5 grame de ciocolata semidulce. In schimb, mai mult de 30 de grame de ciocolata semidulce pot fi fatale pentru caine.

Ciocolata amaruie. Acest tip de ciocolata contine cele mai mari concentratii de cofeina si teobromina. Astfel, mai mult de 10 grame de ciocolata pot fi fatale pentru un caine de talie mica.

 

Simptomele intoxicatiei cu ciocolata

Printre simptomele intoxicatiei cu ciocolata se numara:

 • voma;
 • diaree;
 • febra;
 • rigiditate musculara;
 • respiratie rapida;
 • ritm cardiac accelerat;
 • tensiune arteriala scazuta;
 • coma.

Observatie: aceste simptome depind si de cantitatea si tipul de ciocolata consumat de caine.

 

Tratamentul pentru intoxicatia cu ciocolata la caini

Daca acesta nu vomita, veterinarul va poate sfatui sa induceti voma pentru a preveni absorbtia in organism a teobrominei. O practica comuna in randul detinatorilor de caini care au consumat ciocolata este sa induca voma, astfel incat animalul sa elimine o parte din substantele toxice ingerate. Pentru a afla cum puteti induce voma la catel cereti sfatul veterinarului. 

Daca animalul dumneavoastra de companie arata semne de hiperactivitate si agitatie sau are convulsii trebuie sa ajungeti la un veterinar cu el cat mai urgent chiar daca nu exista un antidot specific pentru otravirea cu ciocolata. De obicei, dupa ce i se induce voma, i se administreaza carbune pentru a se absorbi si restul de substante chimice rezultate din ingestia si metabolizarea theobrominei in organism.

In plus, cainele trebuie bine hidratat. De asemenea, in cazurile mai grave, ii sunt administrate fluide, intravenos, pe langa medicamentele care previn convulsiile si protejeaza inima.

De asemenea, dupa aceasta procedura, este foarte important ca animalul sa stea intr-un loc linisitit, departe de zgomote si stimulente exterioare.
Stapanii trebuie sa se asigure si ca animalul de companie este calm.

In cazuri mai grave, cainele trebuie transportat de urgenta la medicul veterinar.

Apoi, timp de cateva zile, este recomandat ca dieta cainelui sa fie usoara.

Prevenirea intoxicatiei cu ciocolata la caini

Cea mai buna masura de prevenire a intoxicatiei cu ciocolata este ca animalul de companie sa nu ajunga in contact cu produsele pe baza de cacao sau ciocolata.


Raspandeste cu incredere
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Shares

1 COMENTARIU

 1. Am un catel(mops)de 3 luni și cam 3kg,Care a luat o ciocolata albă și cu lapte(am inteles ca sunt cele mai puțin toxice)din coșul de gunoi și nu stiu ce sa fac

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here