Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Căldura excesiva face mierea extrem de toxica!

Căldura excesiva face mierea extrem de toxica!

1046
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Cateva motive pentru care nu trebuie sa incălziti sub nici o forma mierea.

 

Într-adevăr, dupa cum bine stiti mierea chiar este un super aliment, o încântare pentru mici si mari, incantare zeiasca pentru muritori, nectariana și … un remediu extrem de eficient de vindecare al numeroaselor boli ce au bantuit dintotdeauna omenirea. Mierea este plina de vitamine si minerale, enzime si antioxidanti, o mulțime de carbohidrati sub forma de zaharuri și chiar si unii aminoacizi. Este atat de dulce că, luata împreună, combinația unică de fructoză și glucoză o face mai dulce decât zahărul de masă.
Desigur, mierea este si un super aliment tradițional, care este extrem de lăudat în mai toate textele antice, ea reprezentand o componentă de baza pentru numeroase diete traditionale din intreaga lume. Știința modernă a verificat beneficiile asupra sănătății ale consumului de miere, atat datorita conținutului de vitamine, minerale, probiotice (Lactobacillus kunkeei), enzime, antioxidanți cat și a unor aminoacizi esentiali.
Este posibil să fi utilizat deja mierea in cateva produse coapte (prajituri sau biscuiti cu miere) de ceva timp, pentru că, asa cum s-a spus de nenumarate, mierea reprezinta o alternativă sanatoasa pentru zahărul rafinat. Motiv pentru care, unii,  fericiti au început chiar să modifice toate retetele, notând si cum sa previna rumenirea excesivă, care poate fi tipica in cazul folosirii mierii de orice fel.
Într-un moment în care albinele devin tot mai rare, in special  datorita „sprijiului” neprecupetit al unor firme ca Monsanto si Bayer, care continua sa produca anumite tipuri de pesticide – produse destinate agriculturii mai mult sau mai putin dorite a fi chiar „organice”, dupa cum reiese de pe unele prospecte, produse ce contin o clasa de substante chimice – neonicotinoide, și roadele muncii lor sunt din pacate din ce în ce mai puțin abundente, este absolut necesara sprijinirea si evitarea utilizarii necorespunzătoare a mierii. Mierea mai degrabă ar trebui să fie utilizata mierea ca aliment de vindecare si asta într-un mod cat se poate de respectuos, care sa păstreze toate beneficiile sale.
•    Veștile bune?

Miere brută este universal văzută ca fiind sigura la indulcirea ceaiului fierbinte sau a cafelei.
•    Vestea proastă?

„Miere de albine nu trebuie niciodată să fie încălzită!”
Acest lucru nu se aplică doar la modul în care este tratata de apicultor înainte de fi oferita spre cumpărare … dacă ai sti ce cumperi adica miere nefiarta (incalzita odata cu fagurele de unii asa-zis apicultori de marca, pentru eficientizare economica a procesului), asta pentru că știi ca mierea pasteurizată este rea pentru tine și apoi, odata adusa acasă, o folositi fix pentru a coace prajituri sau biscuiti, ghici ce  tocmai ați făcut? Da, ati ghicit, tocmai ati pasteurizat/degradat … mierea!
Mai bine faceti o solutie in care dizolvati mierea si insiropati cu ea produsul final! Dizolvati dpa gust si eventual aromatizati cu un baton de vanilie, pastrat pentru ocazii mai speciale.

Mierea

 

Mierea este considerată drept medicament esențial și produsele alimentare în disciplina Ayurveda (India), un sistem vechi de peste 5.000 de ani, fiind element principal al dietei tradiționale și in vindecarea holistică, care își au originea în cultura vedica a Indiei.
Medicina tibetană și medicina chineză tradițională, ambele avandu-si rădăcinile în Ayurveda indiana, acorda capitole importante utilizarii mierii in dieta celor bolnavi sau slabiti. In plus, medicina greacă timpurie a îmbrățișat mai multe concepte, descrise inițial în textele clasice ale medicinei ayurvedice, texte ce datează de mii de ani.
În Ayurveda, mierea este considerata un aliment important pentru sănătatea inimii și a ochilor. De asemenea, este considerat singurul indulcitor natural adecvat pentru cei care încearcă să piardă în greutate, deoarece ea încălzește corpul (adică, stimulează metabolismul), mai degrabă decât răcirea lui ca ceilalți îndulcitori naturali. De-a lungul acestor linii terapeutice, un popular și a recomandat pierderea in greutate tonic pentru cei care urmeaza o dieta ayurvedică este o cantitate mică de miere prime într-o ceașcă de cald (nu fierbinte) apa primul lucru în dimineața pentru a stimula metabolismul puternic pentru a doua zi.
În timp ce in Ayurveda sunt recunoscute numeroasele beneficii dietetice și holistice ale mierii, principiile dietetice ale acestui vechi sistem de sănătate, de asemenea, recomanda cu fermitate împotriva încălzirii orice motiv. Motivele sunt atât practice și legate de sănătate.
În primul rând, in Ayurveda se susține ideea că, in mierea încălzita la 60°C sau mai sus, riscă sa apara o modificare chimică negativă care o face să devină amara. Acest lucru poate ne va face să folosim dintr-o perspectivă pur culinară, si în comparație si cu alți îndulcitori naturali, fie zahărul din sfecla brun nerafinat adicam fe cel din trestia de zahăr nerafinata sau din alte fructe.
In plus, principiile dietetice din Ayurveda avertizează clar asupra faptului că, consumul de miere, care a fost fiarta, coapta sau adăugata in lichide fierbinți contribuie la cresterea riscurilor potentiale de sănătate în timp. Motivul pentru care se intampla acest lucru se datoreaza in special faptului ca mierea, care este gătita capata o compozitie asemanatoare cleiului de oase, care actioneaza cam ca un lipici bun pentru intestine. Moleculele din miere, incalzite, au apoi tendința de a adera la mucoase  membranelor si prind toxinele care se produc in tractul digestiv, rezultand un clei numit „ama”. Sensul literal al „ama” in Ayurveda este cel amestec de hrana nedigerată si/sau toxine blocat in tractul digestiv. Este considerat a fi principala cauză a starii de boala în Ayurveda, corpul celor ce au mancat miere incalzita fiind extrem de greu de detoxifiat, formele pentru detoxifiere a organismului in acest caz fiind extrem de complicate si indelungate. Oare cati dintre noi nu am mancat si mancam inca miere fiarta, reincalzita samb, cumparand-o fara sa stim la ce ne expunem, direct de la producatorii verosi?

Am trecut aici principalele motive pentru care NICIODATĂ nu trebuie sa încălziti mierea:

 

I. conținutul de antioxidanti al mierii prime (organice adica) este extrem de variabil, fiind totusi  destul de ridicat in comparatie cu alte alimente, căldura necesară pentru pasteurizarea sau coacerea ei putand reduce cantitatea acestora cu 30 – 35%.
În jurul lumii, practicile medicinii tradiționale sunt toate de acord că, mierea încălzită, are un efect extrem de negativ asupra organismului uman. În cazul Ayurveda, se crede că mierea încălzită peste 60 de grade Celsius creează “ama”. Ama este o forma de mucus, care produce o inflamație la nivelul intestinelor și mentine o toxicitate ridicata la acest nivel pentru mult timp.
II. Mierea încălzită devine oarecum … monodimensională. Ea isi pierde nuanță subtilă si aroma de floare, si devine o miere moarta ce conține substante chimice inerte, greu de digerat si asimilat, totodata devine mult prea dulce și cleioasa.
În timp ce indicele glicemic al mierii poate varia în funcție de tipul si compozitia nectarului colectat, ea are în mare parte un indice glicemic mult scăzut fata de alte alimente. Exista insa si unele dovezi care susțin că odata gătita sau pasteurizata isi crește cumva si indicele glicemic.
De ce să plătim prețuri ridicate pentru o miere cat mai sanatoasa si care a si fost păstrată în starea sa naturală, brută numai ca să o luam si sa o distrugem prin temperatura? Ce sens are sa ne omoram singuri?
Așa că, va rog, cumpărati miere doar de la un apicultor care nu aplică niciodată tratamente termice la obtinerea si separarea mierii din fagurii stupurilor lor si luati-o acasă pentru a o utiliza doar la amestecuri de tip raw-vegan!
III. Dacă sunteți în căutarea unui zahăr natural pentru a-l utiliza la obtinerea de produse coapte sau fierte, ar fi foarte recomandat fie siropul de arțar, fie cel de agave. Aceasta este ceea ce trebuie sa folosim, când nu mai avem zahar de sfecla/trestie, zahar care insa nu este deloc cea mai bună alegere posibila. O alternativa sanatoasa, aparuta de cativa ani buni si pe piata romaneasca este siropul de arțar, sirop bogat in minerale si care poate sta la foc mare(temperatura), fără a-si schimba structura chimica.
IV. Mierea este, cu siguranță si în multe privințe, un medicament extrem de puternic – antibacterian, antioxidant, antiviral, etc. Poate fi de mare ajutor pentru răceli, pentru sinusuri, in caz de congestie,  etc. Cu toate acestea, nu ar trebui să se adauge niciodata mierea de albine in apa clocotita.
V. În timp ce apa calduta este foarte buna, în conformitate cu Maharishi Ayurveda, apa peste 42°C, degradeaza aproape toate principiile importante ale acestui “medicament” natural, structura moleculară a mierii se schimbă irevocabil, făcând-o total nedigerabilă (deplasand în sens toxic structura chimica). Așa că, dacă vreodată doriti sa adăugati miere intr-o băutură cu lamaie foarte fierbinte sau sa o folositi în loc de zahăr, ca îndulcitor “natural” la ceai, e bine, dar trebuie să așteptați până când apa/ceaiul s-a răcit suficient si e suportabil la limba, înainte de a adăuga miere.

***

Observatie: Un test simplu (pentru a ști când temperatura lichidului este sub 42°C) este sa luati o cantitate de lichid intr-o lingura si daca vi se pare “confortabil” sa o țineti in gură atunci e O.K., daca nu, mai trebuie sa asteptati sa se mai raceasca compozitia.


Raspandeste cu incredere
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares