Acasă Supliment Cultural Culturale si Altele Camera impodobita cu Cifra din Mera

Camera impodobita cu Cifra din Mera

193
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Expoziție de mobilă și dans tradițional din Mera (Ținutul Călatei, jud. Cluj)

12 martie – 10 aprilie 2016

 

Asociația Cifra Műhely a luat ființă în anul 2009, fondatorii fiind iubitori de muzică și dans popular, care s-au hotărât să-și dedice timpul liber cercetării și promovării la un nivel superior, a culturii populare extrem de variate din Bazinul Carpatin. Totul a pornit cu o colecție de mobilier împodobit și o colecție a țesături din Transilvania, provenite dintr-un sătuc numit Mera, din Ținutul Călatei.

 

Membrii asociației au intrat în contact cu cultura acestui sat la începutul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit lângă Győr. Muszka György și soția sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupă în mod activ cu transmiterea tradițiilor, dansurilor și portului din Ținutul Călatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se află la o distanță de 14 km de Cluj, fiind una dintre localitățile din Ținutul Nadășului sau cum se mai numește în limba maghiară „Cifra Kalotaszeg” (Călata Împodobită).

 

În acest context cuvântul „cifra” (împodobit) se referă la ornamentația bogată care caracterizează mobilierul, țesăturile și portul, dar și dansul, respectiv linia melodică a muzicii tradiționale din zonă. Această moștenire unică, mobilierul, provine de la o familie din Mera. Prin proiectele sale complexe, Asociația Cifra Műhely încearcă să ofere o imagine cât mai complexă asupra culturii populare din această regiune. Pe lângă patrimoniul cultural construit, are un rol important și prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica și dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni și dansatori din Mera.

 

Program:

sâmbătă, 12 martie 2016

 

15.00:          atelier de creație pentru copii: magneți de frigider, insigne, semne de carte, (în camera Cifra, Sala Foaier)

15.00:          atelier de creație pentru copii și adulți: brățări și bijuterii din piele cu participarea artistului artizanal Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)

15.00:          atelier de creație pentru adulți: bijuterii din mărgele cu participarea artistei artizanale Kokas Éva (Muzeul Național al Țăranului Român, în holul Sălii Foaier)

18.30:          vernisaj de expoziție: Camera împodobită Cifra – mobilă tradițională, fotografii de Havasmezői Tünde, creații artizanale din mărgele de Kokas Éva, creații artizanale din piele de Simon Csaba (Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier)

19.30:          spectacol de dans tradițional din Mera (Muzeul Național al Țăranului Român, Studio Horia Bernea)

 

Expoziția poate fi vizitată în perioada 13 martie – 10 aprilie, de marți până duminică, între orele 10 și 18.

 

www.ciframuhely.hu

www.facebook.com/ciframuhely.egyesulet

 

Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București
Partener: Asociația Cifra Műhely


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here