Acasă Jurnalul Bucurestiului Sport Când campionii pleacă la vestiar

Când campionii pleacă la vestiar

540
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Când sună ceasul ca un campion să plece la vestiare (eliminarea sa dintr-o competiție), se întâmplă ca în meciul Serena Williams – Karolina Pliskova, 4-6, 6-4, 5-7, unde, în setul decisiv, Serena a avut patru mingi de meci și a condus cu 5-1. Rar de poate vedea așa ceva. Există vreo explicație? La prima minge de meci, când conducea cu 40-30, la scorul de 5-1, Serena calcă greșit. Camerele de vederi au reluat de numeroase ori momentul când i se îndoaie pur și simplu glezna de la piciorul stâng. Ea a continuat însă să joace, fiindcă e o luptătoare, și a pierdut, fiindcă piciorul nu o mai ajuta să se miște suficient de bine. Numai unei campioane care trebuie să elibereze ringul, i se poate întâmpla un asemenea ghinion, ca să vedem ce înseamnă un miracol negativ. Încă nu avem cunoștință de ceva similar în istoria tenisului, dar e sigur că familia Serenei și fanii ei au fost în stare de infarct. Oricum, pierderea meciului a fost un mare șoc, arena „Rod Laver”, arhiplină, era înmărmurită, numai grupul din loja cehoaicei sălta de fericire. Nu știu dacă trebuie să considerăm zi de doliu în tenisul mondial sau un fapt normal, să ne obișnuim și cu plecarea la vestiar a campionilor.

Federer a plecat cu demnitate, la fel Serena, cu capul sus. Numai că din vestiar am auzit până aici un bocet. Era strigătul de jale al fiarei rănite. Din păcate, Pliskova nu a făcut un meci grozav, nu se poate compara cu prestația lui Tsitsipas, care l-a eliminat pe Federer. Aș spune că Serena s-a bătut singură, cum numai ea știe să piardă. Ea e campioană și la rateuri. Regret că nu a fost să fie Halep în sferturi, fiindcă Serena și-a terminat Gloria. E timpul să vină și noul val. Dacă ea scăpa de Pliskova, o întâlnea pe Naomi, de la care are o amintire de neuitat, finala pierdută de la US Open anul trecut, cu tot panașul ei de scandal. Naomi a arătat că succesul ei nu e întâmplător. Și norocul Pliskovei a avut un capăt. Ultimul ghem, la 40-30, Osaka a încheiat meciul cu un as. Ea s-a bucurat, dar arbitrul de margine a indicat că mingea a căzut în afara suprafeței regulamentare. Stupefacție. Naomi a înghețat. Pliskova zâmbea cu ochii duși, cu orbitele cadaverice. Dar a apărut minunea, faimosul „challenge”, fotografia elecronică a loviturii, care a arătat că mingea a atins linia, deci punct valabil, deci victorie. Dacă n-ar fi fost invenția tehnică, sigur meciul ar fi continuat și, cine știe, norocul i-ar fi surâs din nou Pliskovei, ca în meciul cu Serena, unde a atins performanța să evite patru mingi de meci!

Naomi, după victoria din semnifinală cu Pliskova, a devenit nr. 1 mondial. Oricum, un meci Serena-Naomi era un eveniment. Ca și un meci Halep-Naomi, în cazul în care jucătoarea noastră le-ar fi eliminat pe Serena și Pliskova. Poate altă dată.

Oricum, AO aduce o schimbare de lider în clasmantul WTA, Osaka, Kvitova, Halep. Meciul Osaka-Kvitova (7-6, 4-6, 6-4) a fost o lecție de tenis, de o frumusețe și un dramatism care ne arată de ce iubim sportul alb. Noul lider mondial joacă un tenis simplu, curat, plin de siguranță, la Naomi totul este firesc, nimic forțat, crispat. Și are o putere psihică uluitoare. În setul 2, în ghemul 9, care părea pentru toată lumea finalul, fiindcă Naomi conducea cu 5-3 și avea 40-0, Petra salvează cele trei mingi de meci, apoi câștigă încă trei ghemuri la rând! Deci face 1-1 la seturi și ia conducerea în setul decisiv. Zici că așa ceva e imposibil, semăna cu miracolul realizat de colega sa, Pliskova, în meciul cu Serena. Ziceam că Naomi a cedat psihic și că Petra se îndreaptă nestingherită spre victorie. Osaka a explicat acest moment ca fiind o deconcentrare a sa, fiindcă era numai cu gândul la cum a putut să rateze trei mingi de meci și nu mai era atentă la ce joacă adversara sa. Dar toată lumea a rămas înmărmurită de puterea psihică a japonezei de a se aduna, de a relua lupta și pașii spre victorie. Finalul a prins-o iar perfect stăpână pe sine, pe joc, proaspătă, de parcă nu era la capătul a 2 ore și 27 de minute de joc, ci la început.

Kvitova a jucat minunat, ea s-a aflat și în alte ghemuri condusă cu 40-0, dar a reușit să revină și să le câștige, prin lovituri elegante, dar bine plasate și precise. Au fost foarte puține greșeli neforțate, toate punctele s-au disputant spectaculos, fiind câștigate în urma unor lovituri imparabile. Kvitova era favorită, câștigase anterior turneul de la Sidney, aici bătuse tot, părea de neoprit. Dare Osaka și-a adus aminte că a câștigat US Open, finala cu Serena. Și poate și-a amintit că e shintoistă, deși trăiește și se antrenează în Florida. La 21 de ani are acum în palmares două titluri de Grand Slam, de la New York și Melbourne, cele mai puternice turnee din lume. Mi-a plăcut ce a declarat la conferința de presă după finală, că pentru ea locul 1 mondial nu înseamnă deocamdată nimic. Trebuie să probeze faptul că se află acolo. Dacă o ține tot așa, cu jocul ei complet și modestia care o caracterizează, Naomi Osaka va fi supercampioana de mâine.

De pe poziția în care se află acum, cred că Halep, care la AO, cum zice ea, n-a avut nimic de pierdut (decât locul 1 și premiul de 2, 6 milioane euro), va începe să joace un tenis adevărat, să revină la normal, eliberată fiind de spectrul locului 1 și de circul permanent creat de aplaudacii ei. Să se bucure că a fost trimisă la vestiare la timp.

În rest, ce mai contează?

Contează jocul, spectacolul. Spectacol au oferit tot titanii tenisului, Djokovic, Federer, Nadal, cu o finală mult așteptată, între nr. 1 și nr. 2, Novak Djokovic și Rafael Nadal. Jucători matusalemici, de mare rezistență, puternici, echilibrați, care se cunosc fff bine și punctele se câștigă numai în extremis, prin lovituri imprevizibile și imparabile. Fiecare speculează efortul celuilalt după un maraton de lovituri clasice. A învins metronomul Djokovic, dar scorul (6-3, 6-2, 6-3) nu arată echibibrul de pe teren, din fiecare ghem disputat. Au fost și dueluri de corrrida, cu faciesuri în defulare, pe care le-ar fi putut picta un Kokoschka, dar și Salvador Dali (mai ales scena finală, când Novak a lovit mingea cu capul, ca la fotbal).

La fete nu prea am avut ce vedea, „bărânele” Serena, Venus, Mașa, Kerber, Wozniacki au plecat repede la vestiare. Sigur, fetele au un imens atuu, faptul că sunt frumoase, dar asta nu e o scuză pentru fragilitatea lor. Decorul viu, uman, are avantaje estetice, desigur. Ce diferență în meciul Serena-Bouchard, în care forța s-a jucat cu fragilitatea. Wozniacki a dovedit încă o dată că e un accident, că nu e o jucătoare de forță, sigură, ea decepționează constant. La fel Muguruza, Madison Keys, Svitolina, Sloane și celelalte outsidere. Kerber e constantă, dar nu mai are nici ea rezistență, forță, dovedește fragilitate în finalurile de meci.

Kvitova și Osaka s-au dovedit cele mai bune. Osaka a eliminat-o fără drept de apel și pe Svitolina. Ea a rămas, de altfel, singura reprezentantă a noului val.

Așa cum la băieți este Tsitsipas. Care însă a clacat fără replică în fața lui Nadal, așa cum Pouille, reprezentând puternica școală de tenis a Franței, nu a avut replică în fața lui Djokovici. Semifinalele au fost fără miză, în ciuda așteptărilor. Din generația nouă, nu au realizat nici o surpriză jucătorii australieni sau ruși (Kachianov, în special). Nici Shapovalov, marea speranță a Canadei nu ne-a surprins prin nimic. Ba a decepționat în meciul cu Djokovici, mai ales în ultimul set, câștigat la zero de marele campion. Constant, ca de obicei, japonezul Nishikori a vrut să scrie o nouă pagină de luptă în sferturi cu Djokovici, care însă a speculat tot ce este previzibil în plasamentul lui Nishikori, care în setul doi s-a lăsat păgubaș, s-a retras.

Așadar, la fete, o nouă ierarhie nondială, iar la băieți, o consolidare a valorilor consacrate.

AO s-a dovedit un turneu excepțional, bine organizat, care ne-a pus clar în față oglinda nivelului la care se află tenisul mondial. Noul val al tenisului vine putrernic din est (în special din Cehia). Dar reprezentantele României au decepționat in corpore. Și, ca de obicei, Copil s-a dovedit „erou” la băieți. Va fi un an în care consacrații vor rezista, vor arăta că nu e încă timpul să plece la vestiare?!

Grid Modorcea


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here