Acasă Jurnalul Bucurestiului Evenimente CARICATURISTUL ZILEI | RIHAM EL HOUR – MAROC

CARICATURISTUL ZILEI | RIHAM EL HOUR – MAROC

76
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Riham El Hour, născută la 8 martie 1977, este prima femeie caricaturist din Maroc.De origine palestiniană,Rihan a obținut naționalitatea marocană grație regelui Marocului, Mohamed al VI-lea și asta după modificările codului familiei.

Născută în Kenitra(Maroc) Riham este cea mai mică dintre cei șase copii, născuți dintr-un tată palestinian, profesor de arabă și mamă marocană, profesor de franceză.

Canalul britanic de televiziune BBC a ales-o pe artista marocană ,în 2016, printre cele mai inspiraționale și influente 100 de femei din lume.Printre personalitățile feminine nominalizate s-au aflat compozitoarea și cântăreața americană Alicia Keys, activista-sociolog mexicană Marta Sanchez Soler, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, și Rachida Dati, fosta ministră a Justițieidin Franța, de origine algeriano-marocană.

Riham El Hour este membră FECO reprezentând Marocul.

De origine palestiniană,Riham a studiat literatura arabă la Facultatea de Litere din Kenitra, Maroc. În 2000, a câștigat un concurs organizat de UNESCO pentru protecția patrimoniului cultural. Stilul său simplu, direct este inspirat din tradiția caricaturii Orientului Mijlociu. Artista a fost pasionată de desen încă de la o vârstă fragedă. „Făceam portrete ale colegilor și prietenilor ,inclusiv a profesorilor în perioada când eram la liceu și la facultate” – își amintește ea.Riham păstrează o amintire specială: „Odată, profesorul meu de educație islamică, care era un tip foarte serios, m-a surprins desenându-l pe tabla din clasă. A râs spunându-mi că ar fi trebuit să-i desenez portretul pe hârtie.

Spre surprinderea tuturor, odată ce a absolvit liceul, Riham a ales să studieze literatura arabă la Facultatea de Arte din Kenitra.

”Sunt autodidactă și desenul este un dar natural. Am primit primul meu premiu național la 11-12 ani într-un concurs pe Marche Verte . În rest, am studiat literatura arabă, apoi am realizat o teză despre rolul publicității în societatea marocană, dar nicio școală de desen. Am rămas legată de desen și artă prin activități culturale la universitate”, a precizat ea într-un interviu.

În anul 2000, a intrat într-o competiție UNESCO pentru protecția patrimoniului cultural în lumea caricaturii, pe care „nu o știa cu adevărat”. „Pentru mine a fost o revelație să particip și să câștig premiul I la acest concurs”. Atunci avea să-l întâlnească pe Larbi Sebbane, unul dintre decanii de vârstă a caricaturii din Maroc. „M-a încurajat mult. Mulțumită lui, am reușit să public primele mele creații”.

Artista a publicat primele caricature în ziarul ”Al Alam”, apoi într-un ziar local din Kenitra (Al Mintaka). A continuat să publice apoi în revistele magazin pentru femei (”Citadines”, ”Likoli Nissae”) înainte de a lucra în calitate de caricaturist la ”Casablanca Rissalat Al Ouma”, un ziar afiliat Uniunii Constituționale unde lucrează și în prezent.

Riham El Hour a avut experiențele în mai multe publicații media, dar niciodată în mass-media. „Am bătut deja la ușa mai multor ziare importante, dar am refuzat întotdeauna să colaborez cu ele. Am impresia că prefer mai mult bărbații” deplânge caricaturista. „Este amuzant să vezi cum se schimbă discursurile unor editori. Ei nu încetează să predice egalitatea și marile valori în scrierile lor, dar nu o fac în realitate „. Colegul său,Khalid Gueddar, este de acord: „Trăim într-o țară macho, astfel încât bărbații sunt întotdeauna mai în față în raport cu femeile”. În ciuda acestui fapt, Riham găsește curaj să continue să caricatureze. „Am încercat să-mi dovedesc existența pentru că și femeile o pot face!” se destăinuie ea.

Riham El Hour a fost inspirată de artista autodidactă Omayya Jouha care, în ciuda condițiilor de război, a reușit să aibă o voce puternică ca femeie în acest domeniu dominat de bărbați, precum și să aibă un impact asupra conflictului palestinian. De asemenea,artiștii Naji Al-Ali, Naji Benaji și Abdellah Derkaoui au inspirit-o cu desenele lor și mai ales faptul că toți sunt uniți de ideea că arta lor poate ajuta în rezolvarea problemelor de mediu și cele sociale.

Artista a participat la numeroase concursuri internaționale și naționale de caricatură, inclusiv la competiția internațională organizată de UNESCO sub sloganul: ”Protecția patrimoniului cultural” ,obținuând premiul pentru cel mai bun afiș palestinian în domeniul protecției patrimoniului cultural în anul 2000.Artista este foarte interesată să apere drepturile femeilor, ea organizând două expoziții persoane la Teatrul ”Mohamed V ” din Rabat: prima în 2008 sub sloganul ”Femeile și problemele societății” ,combinând 50 de benzi desenate și a doua în 2013 ,sub sloganul: ”Femeile marocane: prezență și strălucire” combinând 100 de portrete de femei marocane din toate domeniile.

„M-am născut feministă.Este o onoare pentru mine și pentru toate femeile marocane și un stimulent deosebit să continui să fac cunoscută vocea femeilor în acest domeniu”-declara artista într-un interviu.

În 2002, a participat la zilele naționale ale caricaturii marocane, fiind prima femeie caricaturistă din Maroc. A fost distinsă cu premiul onorific la primele două expoziții de caricatură din Damasc (Siria), în 2005 și 2006. De asemenea, a reprezentat Marocul la expoziția ”Santomera” din Spania în 2007. Angajamentul ei a împins-o să investească într-o asociație profesională,fiind singura femeie membră a Uniunii Caricaturiștilor Profesioniști din Maroc (UCMP), creată în toamna anului 2011. Această asociație își propune să federalizeze caricaturiștii, să creeze un spațiu pentru dialog și schimb și pentru apărarea caricaturiștilor cenzuranți.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here