Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Ce ar trebui să știi despre arderea frunzelor! Este ILEGALA!

Ce ar trebui să știi despre arderea frunzelor! Este ILEGALA!

2589
4
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 48
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Shares

fire

Pentru început as vrea sa te întreb dacă iți pasa catusi de putin de sănătatea ta?
Posibil. Sau sigur ca da? Depinde de cat de intelept esti.
Dar oare iți pasa la fel de mult si de sănătatea acelora care au “norocul” sa te înconjoare?

*

 

Deși poate ca tu personal nu arzi frunze si poate ca nu faci chiar nimic ca sa poluezi atmosfera, atmosfera si asa poluata de chemtrails, fie ca vrei, fie ca nu vrei, altii, iresponsabilii din jurul tau adica, te vizează și pe tine, draga cititorule.

In ultimele săptămâni, odata cu venirea toamnei, sunt tot mai des martor al arderilor de frunze. Calatorind la tara, undeva cat mai departe de capitala, practic in fiecare ograda vezi “bietul” țăran strângând mormane imense de frunze, dorind astfel să-și mai facă putina ordine in ograda. Si le da apoi foc. Scurt. Dar, fie ca nu știe, fie ca nu-i pasa, arderea frunzelor, umede sau uscate, are efecte nocive si de lunga durata, atat asupra lui, cat și a celor din jurul lui.

Dar nimeni nu se oboseste sa-i explice asta. Absolut nimeni! Desi legea exista si ar trebui explicata.
bf0

Nici macar in armata, la “masca pe figura” si trecut prin tunelul de frunze aprinse, nimeni nu iti spune ca fumul prin care trebuie sa treci este periculos si cancerigen! Nici mai mult nici mai putin!

*

Fumul produs in urma arderii frunzelor ramane insa mult timp la nivelul solului, in cele mai populate zone ale orasului, comunei sau satului.

Si deci ii afecteaza pe absolut toti locuitorii acelei zone!

 

*

 

Studii facute cu peste 50 de ani in urma au aratat ca arderea unei tone de frunze uscate produce 53kg de monoxid de carbon (CO),  18.5kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) si arderea incompleta a frunzelor determina aparitia a nu mai putin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substante extrem de toxice si mai ales cancerigene.

bf

Un studiu din 1975, desfasurat în orașul Les Moines (Iowa, Statele Unite ale Americii), arata ca o treime din măsurătorile periodice ale calitatii aerului din luna octombrie demonstrează depășirea standardelor pentru nivelul de particule nocive si monoxid de carbon.
Un număr de studii au demonstrat efectele extrem de nocive pe care le are arderea frunzelor asupra sănătății. Jim VanDeBerg, directorul Spitalului Luteran Iowa din Les Moines a raportat ca in Octombrie 1975 numarul internarilor persoanelor ce acuzau probleme respiratorii este de 60 sau mai mult decat dublu, comparativ cu cifra media de 28, caracteristica celorlalte luni ale anului.
Un alt studiu arata ca 36 din 60 de persoane cu astm (cca 60%) au declarat ca, in urma expunerii la fumul de la arderea frunzelor, starea lor de sănătate s-a agravat substantial.
In multe comunități, locuitorii ard deseori si gunoi menajer impreuna cu frunzele ingalbenite, activitate în urma căreia în aer se degaja cantități semnificative de monoxid de carbon, particule nocive, metale grele, substanțe chimice toxice precum dioxine și hidrocarburi poli-aromatice. Un studiu realizat în Carolina de Nord, Statele Unite, demonstrează ca arderea unui kilogram de gunoi menajer degaja intre 10 si 6.000 de nanograme de dioxine extrem de cancerigeni.
bf1

Insa sa nu uitam ca, astfel de arderi pot cauza și incendii de proporții ce se pot întinde pe teritorii foarte vaste, ba chiar și in sectoarele rezidențiale de la marginea oraselor.
In Statele Unite ale Americii, state precum California, Ohio, New York, Columbia, etc., fie ca au interzis complet arderea gunoiului menajer si a resturilor vegetative, fie ca permit aceasta activitate doar in baza unui permis special. Spre exemplu, în New Jersey exista un serviciu de colectare a resturilor vegetative si o interzicere completa a arderilor acestora inca din anul 1956.

 

Ce facem atunci cu frunzele și alte resturi vegetale?

compost

Acestea pot fi compostate (vezi articolul de acum cateva zile) cu usurinta prin simplul fapt de a le aduna grămada, acestea supunându-se procesului de descompunere in timpul unui an sau chiar mai putin de atat (poti chiar recupera caldura si incalzi apa menajera!). Prin folosirea gropilor de compostare (micro-ferme de rame – o alta solutie ideala) și adăugarea de nutrienti și culturi microbiene specifice veți accelera procesul de descompunere sau ba chiar veti produce un îngrășământ de o mai buna calitate, asta deși adăugarea substanțelor menționate anterior  nu este obligatorie pentru a obține un îngrășământ de calitate pentru solul de pe proprietatea ta sau pentru ghivecele cu flori din casa ta. Îngrășământul astfel obținut este excelent pentru îmbogățirea solului, crearea unui strat de mulci sau umplerea unor denivelări de sol in gradina.

compost1

De asemenea puteți obține materie prima pentru crearea îngrășămintelor din cantitățile enorme de frunze culese din păduri sau alte teritorii vaste prin  utilizarea unui aparat de mărunțire a frunzelor (prețul fiind sub 600$), aparat care poate fi achiziționat de primariile locale interesate.
Soluții se găsesc, dorință sa fie. Sper ca acest articol să va fie de folos și dacă va place sa-l distribuiți tuturor celor interesați.
Personal, cred că Ministerul Mediului se poarta mult prea lejer cu cei ce incalca astazi legea, aplicandu-le norme de amendare de numai 50 de lei. Sper ca intr-o buna zi legea va fi lege iar amenzile vor fi ceva mai consistente de atat. Pentru ca altfel chiar nu merge in Romania de azi!

 

Din Codul Contraventional:


“Articolul 115. Degradarea terenurilor, falsificarea informaţiei despre starea şi folosirea lor
    (1) Degradarea stratului fertil al solului, decopertarea neselectivă şi folosirea stratului fertil contrar destinaţiei se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 200 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
    (2) Amplasarea, construcţia şi darea în exploatare a obiectivelor care generează efecte de poluare a solului se sancţionează cu amendă de la 30 la 70 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
(3) Arderea resturilor vegetale de orice provenienţă se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 10 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
    (4) Falsificarea informaţiei despre starea şi folosirea terenurilor se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.”

 

Glosar de termeni utilizati in articol

 

COMPÓST, composturi, s.n. Îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. – Din fr. compost.

DIOXINĂ s.f. (chim.) Substanță chimică puternic toxică ◊ „Biroul internațional al muncii (B.I.T.) a comunicat că înainte de binecunoscuta dramă petrecută la Seveso, în Italia, au fost înregistrate mai multe accidente provocate de dioxină în Europa.” Sc. 19 XI 77 p. 5. ◊ „În Brazilia, guvernul statului Para […] apreciază că dioxina pe care o conțin ierbicidele depozitate în apropiere de barajul Tucurui, unul din cele mai mari din lume, ar putea provoca moartea mai multor zeci de milioane de persoane.” R.l. 8 VI 84 p. 6; v. și Sc. 23 II 76 p. 6, 19 X 79 p. 6 [var. dioxin] (din engl. dioxin; cf. it. diossina; BD 1970, DPN 1976; DC)

HIDROCARBÚRĂ, hidrocarburi, s.f. Combinație chimică alcătuită din carbon și hidrogen. – Din fr. hydrocarbure.

MULCI: (engl. mulch) Strat de materie organica cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș etc. Aplicat pe suprafața solului pentru a păstra umiditatea prin scăderea evaporării și pentru a împiedica creșterea buruienilor. De asemenea, mulciul poate asigura, prin descompunere, substanțele nutritive necesare plantelor, previne infiltrațiile care favorizează eroziunea solului și împiedica inghetarea suprafeței solului.


Raspandeste cu incredere
 • 48
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Shares

4 COMENTARII

 1. Din pacate legea cotata este din Rep. Moldova. In Romania este permisa arderea resturilor vegetale doar pe baza permisului de lucru cu foc deschis – cu alte cuvinte este defapt interzisa la nivel cotidian…

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here