Acasă Jurnalul Bucurestiului CE ESTE COLESTEROLUL BUN ? DE TIP HDL?

CE ESTE COLESTEROLUL BUN ? DE TIP HDL?

276
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Articol pregatit de catre Mihai Petrescu!

Ma puteti (nici nu as dori!) contacta, pe adresa de e-mail:

mihaipetrescu.jurnalulbucurestiului.2017

 

Sinteza colesterolului, are loc în mare parte în ficat, o micã fracțiune din acest colesterol sintetizat în ficat, fiind încorporat în membranele hepatocitelor, cea mai mare parte, fiind exportat din ficat , în 3 forme biomoleculare:

 1. Colesterol biliar.
 2. Acizi biliari.
 3. Eseri ai colesterolului.

Esterii colesterolului au 2 cãi de metabolizare:

 • sunt transportați sub forma unor particule de lipoproteine, cãtre alte țesuturi care folosesc colesterolul.
 • Sunt stocați în ficat.

 

Colesterolul are în principal urmatoarele cãi de metabolizare:

 1. precursor pentru sinteza membranelor celulare, din toate țesuturile aflate in faza de creștere.
 2. precursor pentru hormonii steroidieni, în glandele adrenale si în gonade.
 3. precursor pentru sinteza vitaminei D.

 

Fiziologia colesțerolului.

Esterii colesterolului, triacilglicerolii si fosfolipidele, sunt în solubili în apa, fiind transportați prin plasma sanguinã (din țesutul de sintezã, cãtre țesutul care-l utilizeazã sau stocheazã), sub forma lipoproteinelor plasmatice.

Compoziția chimicã a lipoproțeinelor plasmațice.

Acestea sunt complexe sferice , macromoleculare, cu un nucleu compus din lipide hidrofobe, si o suprafațã hidrofilã, constituitã din lanțurile aminoacizilor apolipoproteinelor. (fig.1)

Fig.1 Structura macromoleculara sferica a unei lipoproteine.

Avem in compoziția acestor lipoproteine, urmatoarele biomolecule:

 • Fosfolipide
 • Colesterol liber , neesterificat.
 • Esteri ai colesterolului.
 • Țriacilgliceroli.

Toate aceste componente, se combinã procentual (procent dirijat genetic, nu matematic precum combinații de „m” luate câte „n”!), în patru tipuri de lipoproteine, cu diferite densitãți, respectiv:

 

LipoproteineDensitate (g / mL)ProteineFosfolipideColesterol liberEsteri ai colesteroluluiȚriacilgliceroli
Chilomicroni (cea mai mica densitate)<1,0062*91385
VLDL (very low densițy lipoproteins – lipoproteine cu densitate foarte micã).0,95-1,006101871250
LDL.(low densițy lipoproteins- lipoproteine cu densitate micã).1,006-1,063232083710
HDL (high densițy lipoproteins- lipoproteine cu densitate mare).1,063-1,21055242154

 

*Compoziția este precizatã în procente de masã!.

Fiecare din aceste lipoproteine, îndeplinesc în organism roluri diferite, în funcție de locul de sintezã, compoziția lipidelor, si a apolipoproteinelor.

Lipoproteinele din plasma sanguinã umanã, conțin 9 tipuri genetice diferite de apolipoproteine, apolipoproteine ce se diferențiazã biochimic, in funcție de mãrimea molecularã, comportamentul imunologic fațã de anticorpi specifici, si distribuția lor caracteristicã, în lipoproteine.

Aceste proteine acționeazã ca “molecule semnal”, dirijând lipoproteinele, cãtre țesuturi specifice, sau activând enzimele ce acționeazã asupra lipoproteinelor.

Biosințeza HDL-ului.

„Grãsimile din alimentație, sunt metabolizate enzimatic in stomac si în întestinul subțire, in lipide (trigliceride si colesterol).” [2]

Acesta este colesterolul exogen (cel endogen fiind sintetizat în organism), parte din el ajutând la refacerea HDL,  ce a participat la procesul de epurare hepaticã a colesterolului.

 

„HDL este acronimul de la high densițy lipoproteins (lipoproteine cu densitate mare), fiind denumit în popor si “colesterol bun”, întru-cât transportã colesterolul de la țesuturi cãtre ficat, ajutând astfel la îndepãrtarea acestuia din organism.[2]

 

 1. Precursorul HDL „small” (din ficat si intestinul subțire, ce conține puțin colesterol, şi este lipsit de esterii acestuia), se leaga chimic de receptorii SR-BI, în momentul acesta colesterolul din celule, trecând în molecula HDL „small”.

 

 1. Acest HDL de tip “small”, conține tipurile de apolipoproteine apoA-I, apoC-I, apoC-II si altele, dar si enzima „lecitil-colesterol acil transferaza (LCAT) , (fig.2).Enzima LCAT de pe suprafața HDL-ului astfel sintetizat, catalizeazã sinteza esterilor colesterolului, din lecitinele (fosfatidilcoline) si colesterolul chilomicronilor si VLDL-ului remanent.

 

 1. Esterii formați în etapa precedenta, se asambleaza sub forma unui nucleu molecular, transformând astfel HDL-ul de tip „small” forma disc, în HDL final de tip sferic.” [1]

 

 

 

Fig.2 Circuitul în fluxul sanguin, al lipoproteinelor plasmatice

 

 

„Modul de epurare al colesțerolului în ficaț, de cãțre HDL.

 

 • HDL-ul intrã în ficat prin endocitoza mediatã de receptori, legandu-se chimic de proteinele SR-BI din membrana plasmaticã a celulei hepatice.
 • Acesti receptori (care se gãsesc si în glandele adrenale), mediazã transferul parțial si selectiv al colesterolului si altor lipide, din HDL în celule.
 • HDL-ul eliberat de colesterol, se descompune în moleculele componente, întrand în circulația sanguinã, reluand circuitul de „purificare” a chilomicronilor şi VLDL-ului, extrãgându-le acestora lipidele.
 • HDL-ul eliberat de colesterol, intervine în procesul de „epurare” al colesterolului, şi in țesuturile extra-hepatice, extragand colesterolul acestora, si transportandu-l in ficat, prin “calea inversa sintezei HDL-ului” (reverse cholesterol transport pathways), fig.2
 • apoA-I din HDL-ul eliberat de colesterol, interacționeazã cu o proteina de transport activã, ABC1, în celule bogate în colesterol.
 • apoA-I (si probabil si HDL-ul) este preluat din celule, prin endocitoza inversã, HDL-ul, (fiind astfel re-secretat prin încorporarea de colesterol), reluându-si traseul de „epurare” al colesterolului în ficat.” [1]

 

HDL-ul si medicina.

„Investigarea nivelului de HDL din sânge, face parte din aşa numitul „profil lipidic”.

Profilul lipidic, este un grup de teste, ce cuprinde analiza trigliceridelor, colesterolului total, HDL-ului si LDL-ului.” [2].

„Balanța HDL / LDL, este foarte importantã în monitorizarea bolilor cardiovasculare, LDL-ul fiind principalul factor de risc, în apariția infarctului miocardic” [2], datoritã faptului cã are o acțiune inversã colesterolului bun HDL, şi anume, transporta colesterolul în celule, ducând la apariția plãcilor ateromatoase.

„Controlul regular al acestui profil lipidic, este astfel foarte important” [2], întru-cât în lipsa unui program regulat de exerciții fizice, riscul apariției bolilor cardiovasculare este foarte mare.

Explorãri de laborațor clinic.

„Valorile standard de tratament (ATP III) al adulților din cadrul Programului național american de educație a colesterolului (NCEP), recomandã urmatoarele intervale acceptabile ale profilului lipidic [2]:

LDL colesterol:

 1. <100 mg / dL (2,56 mmol / L) , optim.
 2. 100-129 mg / dL (2,56 – 3,3 mmol / L), aprope de optim.
 3. 130-159 mg / dL (3,3 – 4 mmol / L), limita de normalitate.
 4. 160-189 mg / dL (4,1 – 4,85 mmol / L) valori crescute.
 5. >189 mg / dL (4,85 mmol / L) valori foarte mari.

HDL colesterol:

 • <40 mg / dL (1,1 mmol / L), valori scazute.
 • >60 mg / dL (1,54 mmol / L), valori crescute.

Total colesterol:

 1. <200 mg / dL (5,1 mmol / L) valoare acceptabila.
 2. 200-239 mg / dL (5,1 – 6,1 mmol / L) limita de normalitate.
 3. >239 mg / dL (6,1 mmol / L) valori marite.

Societatea europeanã a cardiologilor, recomandã urmatoarele valori normale ale „profilului lipidic” [2]:

 • LDL colesterol < 3mmol / L (115 mg / dL).
 • HDL colesterol > 1 mmol / L (40 mg / dL).
 • Total colesterol < 5 mmol / L (190 mg / dL).”

„Lipidograma,  situeazã HDL-ul , in regiunea α . [3]

„Modificarea concentrației lipidelor totale plasmatice, sau alterarea raportului dintre diversele componente ale lipoproteinelor, este denumitã dislipidemie, mai corect spus dislipoproeinemie.

Pentru diagnosticarea corectã a dislipoproteinemiilor, este necesarã asocierea analizelor chimice, cu electroforeza lipoproteinelor.

La un om sãnãtos, lipidograma efectuatã pe sânge recoltat dupã 12-14 ore de la ultima masã, cuprinde numai benzile α si β –lipoproteine, chilomicronii fiind absenți, iar pre- β –lipoproteinele, prezentând benzi înguste si foarte slabe.

Dislipoproteinemiile sunt hiper-, sau hipolipoproteinemii (ultimele fiind mai rar întalnite în practica medicalã), fiind cauzate fie de factori genetici (alterarea geneticâ a mecanismelor de transport, de sintezã, de utilizare a lipidelor), fie ca dereglari secundare, corelative altor maladii.

Hiperlipoproteinemiile, pot fi rezultatul unei modificari cantitative a fracțiunilor normale α sau  β –lipoproteine, ori sunt caracterizate prin apariția chilomicronilor, si /sau prin cresterea concentrației pre- β –lipoproteinelor.

HDL-ul prezent singur în lipidograma (trigliceridele si colesterolul total, având valori foarte scãzute!), indicã o „abetalipoproteinemie”.

Aceasta este o maladie ereditarã cu incidența foarte scãzutã, datoratã unui defect genetic al sintezei unei proteine din structura β –lipoproteinelor.

Concentrațiile trigliceridelor și colesterolului, sunt foarte joase.

Bolnavii nu pot absorbi lipidele alimentare, acestea fiind eliminate prin fecale (steatoree), incapacitatea de export a trigliceridelor hepatice, ducând la infiltrarea grasa a ficatului (steatozã hepaticã)”.[3].

 

Sursa:

[1] Lehninger – principii de biochimie, ediția a 4-a., Cap.21, Biosinteza lipidelor, pag.820-824.

[2] Profilul lipidic, brosura RANDOX, clinical diagnostic solutions, 2007, pag.1.

[3] Biochimie medicalã, Aurora Popescu, Elena Cristea, Marcela Zamfirescu  – Gheorghiu, 1980, pag.327, 346-347.


Raspandeste cu incredere
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCaricatura zilei
Articolul următorCum sã scapi de celulita, într-un mod natural şi sãnãtos
PETRESCU MIHAI operator call center - FIELD INSIGHT 35 ani din Curtea de Arges, necasatorit - disponibil Oricand Date contact Email: [email protected] Tel: 0732409585 Adresa: str.Posada, Bl.a5, Sc.A, Et.3, ap.16Experienta profesionala Experienta pe departamente Office / Back-office / Secretariat: 1 luna Resurse umane / Psihologie: 1 luna Vanzari: 7 ani si 8 luni Chimie / Biochimie: 3 ani Achizitii: 4 luni Relatii clienti / Call center: 2 ani si 5 luni Sep 2014 - prezent operator call center - FIELD INSIGHT 2 ani si 6 luni Bucuresti | Relatii clienti / Call center | Call-center / BPO initierea apelurilor telefonice, realizarea de sondaje de opinie. --realizarea sondajelor de opinie pe tableta Oct 2015 - Dec 2015 Asistent comercial - SC URBIOLED 3 luni Bucuresti | Vanzari | Comert / Retail - Prospectare clienti si trimitere de oferte generale; Iul 2015 - Iul 2015 operator call center - Marvex com 1 luna Bucuresti | Office / Back-office / Secretariat | Call-center / BPO Salariul net: 1000 RON Mai 2015 - Mai 2015 AGENT SERVICII CLIENT - S.C PRO SOLUTIONS AGENCY SRL 1 luna Craiova | Resurse umane / Psihologie | Prestari servicii www.ejobs.ro [email protected] CV Petrescu Mihai | Pag. 1/4 Oferire suport clienti pentru ENEL Salariul net: 1030 RON Mai 2015 - Mai 2015 operator call center - LAMA GOLD 1 luna Bucuresti | Relatii clienti / Call center | Call-center / BPO CONTACTAREA PERSOANELOR FIZICE IN VEDEREA INVITARII LA EVENIMENTE DEDICATE SANATATII Mai 2012 - Apr 2015 BIOCHIMIST - CLINICA PRIVATA DR FILIP 3 ani Bucuresti | Chimie / Biochimie | Chimica --- ALP DIN 27.01.2014 - ANULATA IN DATA DE 29.04.2015!! - REDACTARE BULETINE DE ANALIZA - EFECTUARE ANALIZE DE BIOCHIMIE SI ELECTROFOREZA - MENTINEREA LEGATURII CU CASMB (DEPUNERE ACTE PENTRU RAPORTARE) SI CU FURNIZORII DE CONSUMABILE PENTRU LABORATOR. mentinerea legaturilor cu casmb, firme de distributie. - pregatire documente pentru contractare CASMB si evaluare activitate medicina de familie, neurochirurgie, acupunctura si ingrijiri la domiciliu - promovare servicii medicale ingrijiri la domiciliu catre medici de familie si medici specialisti; Abilitati si competente dobandite: editare video cu soft AVS video editor, actiuni de email marketing, email marketing cu soft special Salariul net: 1000 RON Mai 2011 - Dec 2012 ADMINISTRATOR - PETRESCU N MIHAI INTREPRINDERE INDIVIDUALA 1 an si 8 luni Curtea de Arges | Vanzari | Medicina / Sanatate I - CONTACTAREA CLIENTILOR DIN DOMENIUL LABORATOARELOR DE ANALIZE MEDICALE. - REDACTAREA OFERTELOR TEHNICO FINANCIARE (CONSUMABILE DE LABORATORVACUTAINERE, ACE, HOLDERE, UROCULTOARE). - FIDELIZAREA CLIENTILOR, DISCOUNTURI, PROMOTII. - MONITORIZAREA CONCURENTEI (PRETURI , CLIENTI). - LIVRAREA PRODUSELOR VANDUTE. II COLABORAREA PE BAZA DE CONTRACT PRESTARI SERVICII CU CAMP MEDICA (PRODUCATOR DE TESTE RAPIDE): - PROMOVAREA TESTELOR RAPIDE CATRE LABORATOARE DE ANALIZE EMDICALE Feb 2010 - Feb 2011 BIOCHIMIST - S.C. DACCHIM S.R.L. 1 an si 1 luna Bucuresti | Vanzari | Comert / Retail - vizitarea constanta a beneficiarilor si asigurarea calitatii serviciilor furnizate. - intocmirea ofertelor tehnico-financiare si urmarirea lor pana la finalizarea soldata cu vanzare. - oferirea de consultanta de specialitate clientilor firmei sub indrumarea directorului comercial si tehnic. - mentinerea si dezvoltarea relatiilor directe cu clientii importanti pentru castigarea increderii si fidelizarea acestora. - dezvoltarea retelei de clienti. - obtinerea de comenzi si contracte, urmarirea incasarii facturilor. - intocmirea si transmiterea de rapoarte privind activitatea desfasurata. - monitorizarea prezentei si activitatii concurentei pe piata . www.ejobs.ro [email protected] CV Petrescu Mihai | Pag. 2/4 - livrarea produselor vandute. - Mentinerea legaturii cu clientii din baza de date deja existenta si a celor noi gasiti contribuind astfel la cresterea cifrei de afaceri si la imbunatatirea considerabila a imaginii companiei. - Obtinerea unor comenzi ferme in valoare totala de 80000 euro fara TVA masina, telefon. Salariul net: 1000 RON Ian 2009 - Iun 2009 asistent cercetare in biologie -chimie - SC HOFIGAL EXPORT - IMPORT SA 6 luni Bucuresti | Achizitii | - - Documentare din diverse surse (internet, articole de specialitate,) despre metode de analize fizico -chimice si informatii din domeniul farmaceutic, medical, tehnic pentru elaborarea celor mai bune metode de analiza a principiilor din plante. - efectuarea analizelor fizico- chimice - adaptarea unei metode de analiza HPTLC - participarea la un proiect de cercetare - elaborarea unui referat despre enzime contribuind astfel la imbunatatirea bazei de date cu informatii utile in partea practica; D-na chim.farm.Viorica Tamas - bonuri de masa. - lucrul intr-o echipa cu inalta specializare stiintifica. Sep 2007 - Dec 2008 Biochimist - S.C.Analytik Jena Romania SRL 1 an si 4 luni Bucuresti | Vanzari | Comert / Retail Vizite si telefoane periodice la clienti, prezentarea prospectelor aparatura de laborator si identificarea necesitatilor clientilor. - Preluarea a cat mai multe date despre clienti. - Elaborarea ofertelor tehnico-financiare pentru produsele solicitate de clienti. - Intocmirea rapoartelor de activitate si introducerea datelor despre clienti in softul Microsoft Dynamics CRM. - Participarea la simpozioane si conferinte. - Activitati colaterale fisei de post si identificarea necesitatilor clientilor. - Vanzari de 60 000 de euro. D-na dipl.ing.Carmen Dumitrescu - masina, telefon de serviciu, laptop, bonuri de masa. Salariul net: 1600 RON Iun 2006 - Dec 2006 Reprezentant vanzari - Russi Scientific Instruments 7 luni Bucuresti | Vanzari | Chimica - Contactarea telefonica a potentialilor clienti. - Redactarea ofertelor tehnico- financiare. - Mentinerea legaturii cu clientii din baza de date. - Pregatirea documentelor pentru licitatii! - Urmarirea derularii contractelor Salariul net: 1000 RON Mai 2003 - Mai 2006 REPREZENTANT VANZARI - IMPERA TRADING S.R.L. 3 ani si 1 luna Bucuresti | Vanzari | Constructii Promovarea serviciilor de instalatii sanitare (instalari de apometre, lucrari de schimbari coloane subsoluri, hidroizolatii, zugraveli, etc) catre asociatiile de locatari si direct catre proprietarii apartamentelor de pe tot www.ejobs.ro [email protected] CV Petrescu Mihai | Pag. 3/4 cuprinsul Bucurestiului ... Educatie 2000 - 2005 Facultate / Colegiu - Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Biologie BIOCHIMIE | BUCURESTI MASTER NEFINALIZAT 1996 - 2000 Facultate / Colegiu - COLEGIUL NATIONAL VLAICU VODA FIZICA - CHIMIE | CURTEA DE ARGES AbilitatiAbilitati generalepostare videoclipuri pe you tube, postare videoclipuri pe tv online, Editare audio-video, cunsotiinte platfome Wordpress / Joomla.Abilitati dobandite la locurile de munca editare video cu soft AVS video editor, actiuni de email marketing, email marketing cu soft special Limbi straine Engleza - Mediu Alte informatii Premii si DistinctiiPREMIUL 3 LA CONCURSUL SPECIAL DE CHIMIE, MENTIUNE LA OLIMPIADA JUDETEANA DE CHIMIE dobandit in Apr 1998Permis de conducere Categoria B dobandit in 22 iul 2016-- Mihai Petrescu,--operator call-center, sondaje de opinie, legea zilierilor.---cercetator independent si administrator grupuri facebook.---jurnalist independent de investigatie.https://www.facebook.com/mihai.petrescu.940https://www.facebook.com/groups/1421747934511198/https://www.facebook.com/groups/1342982515722984/https://www.facebook.com/groups/1858495354366611/https://www.facebook.com/groups/493960667459945/

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here