cetateanul.net : Alina Bica, Horia Simu și Șerban Pop, condamnați la ani grei de închisoare

  178
  0
  DISTRIBUIȚI
  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  Bica
  Alina Bica, Horia Simu și Șerban Pop, condamnați de judecătorii ICCJ

  Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată de judecătorii de la instanța supremă la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, alături de omul de afaceri Horia Simu, condamnat la patru ani și fostul șef al ANAF, Șerban Pop la cinci ani de închisoare, într-un dosar ce viza fapte de corupție legate de soluționarea favorabilă a unui dosar al lui Simu.

  Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

  Alina Bica ar fi primit 17500 de euro

  În septembrie 2015, fostă șefă a DIICOT Alină Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită.
  „La data de 8 noiembrie 2014, inculpată Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Șerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Șerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus„, au arătat procurorii în rechizitoriu. Anchetatorii au susținut că, în aceste condiții, Alina Bica ar fi determinat înlocuirea procurorului de caz și ar fi făcut presiuni asupra unui alt subordonat de-al său, pentru ca acesta să claseze dosarul în care Horia Simu era urmărit penal.

  De la mită, la favorizarea făptuitorului

  Completul format din judecătoarele Leontina Șerban, Geanina Cristina Arghir și Cristina Rotaru le-a schimbat celor trei inculpați încadrările juridice și i-a condamnat pentru aceste fapte. Astfel Alina Bica a primit pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului, nu pentru luare de mită, cum era acuzată Alina Bica în rechizitoriul procurorilor.
  La fel și Horia Simu, care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, nu pentru dare de mită, iar Șerban Pop a primit pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru trafic de influență, nu pentru complicitate la dare de mită, faptă pentru care fusese trimis în judecată de procurorii DNA.
  Instanța a mai dispus confiscarea de la Șerban Pop a sumei de 150.000 de euro și a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica.
  Cei trei inculpați și procurorii pot contesta sentința la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care va da o decizie definitivă în acest dosar.
  Alina Bica a mai fost condamnată, în noiembrie 2016, la 4 ani de închisoare cu executare tot pentru favorizarea făptuitorului, în dosarul care îl vizează și pe Adriean Videanu. Nici în acest caz decizia nu este definitivă.


  Raspandeste cu incredere
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

  Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

  Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

  Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

  Please enter your comment!
  Please enter your name here