Acasă Istorie Dezvaluiri Cetateanul.net : Frontiera a ramas fara sistemele de supraveghere…

Cetateanul.net : Frontiera a ramas fara sistemele de supraveghere…

207
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Frontiera a rămas fără sistemele de supraveghere pe care s-a cheltuit 1,5 miliarde de euro

Zeci de delfini au fost găsiți morți pe plajele românești ale Mării Negre în acest sezon ceea ce confirmă numărul mare de plase ilegale din ape. Reprezentanții organizațiilor ecologiste estimează că sunt peste 25.ooo plase în Marea Neagră, puține dintre depistate de aparatele de supraveghere. Sistemele electronice de supraveghere nu funcționează permanent, cum ar fi SCOMAR, așa cum ne-a recunoscut anul acesta conducerea Poliției de Frontieră.

Reprezentanții organizațiilor de mediu au anunțat că anul acesta peste 60 de delfini au fost găsiți morți pe plajele Mării Negre, fiind vorba de exemplare care au decedat din cauză că au fost prinse în plasele braconierilor și nu au mai putut ieși la suprafață.

Insă, mult mai important, zecile de decese ale delfinilor sunt și o urmă a braconajui din Marea Neagră, braconaj care se realizează în special pentru icrele negre al morunilor. Reamintim că încă de la începutul anului, cetateanul.net a publicat un material în care se atrăgea atenția asupra faptului  că inclusiv cel mai performant sistem de supraveghere a granițelor, cel de la Marea Neagră, denumit SCOMAR, nu funcționează permanent la punctul de Perișor, exact acolo unde se pescuiește ilegal. Conducerea Poliției de Frontieră a recunoscut că sunt unele momente de defecțiuni ale sistemelor care însă sunt reparate rapid.

Însă, polițiștii de frontieră ne-au dezvăluit că turnul de pe plaja Perișor a avut cele mai multe defecțiuni, acolo unde sunt urme de braconaj. În fiecare dintre cele nouă turnuri ale SCOMAR ampasate de-a lungul Mării Negre sunt camere performante care permit furnizarea de imagini clare până la distanța de o sută de mile. Spre exemplu, se poate vedea ce este într-o barcă, ceea ce radarul nu poate face.

“Aici se face cel  mai mare braconaj la sturioni, iar mafia nu vrea să se vadă pe camere sturionii din bărci, pescuiți ilegal. Gândiți-vă, o moruniță de 200 de kg poate avea chiar și 50 de kile de icre care se vând cu 1000 de euro kg. 50.000 de euro sunt bani, nu?”, ne-a relatat un angajat al Poliției de Frontieră.

CITITI SI:

SCOMAR, sistemul care vede în clar la 100 de mile este „scos din priză” când trec braconierii de icre negre

Cât despre Portul Constanța, în 2016, pe aici au intrat mărfuri de aproape 60 de milioane de tone, iar valoarea mărfii ar fi de șase miliarde de euro. Reprezentanți ai Portului Constanța și ai ANAF ne-au precizat că toate sisteme de supraveghere din Port funcționează.

Cu pauze

Camerele de temoviziune din Delta Dunării nu mai funționează pentru că de doi ani a expirat contractul de mentenanță a sistemului, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Polițiștii de Frontieră susțin că securitatea graniței se face mai mult uman și într-un ”orb tehnologic” pe perioada nopții pe lungimea celor 85 km de pe brațul Chilia. Și sistemul denumit SCOMAR, care supraveghează prin 14 stâlpi pe care sunt montate echipamente electronice, au mici pauze de funcționare, dar defecțiunile sunt reparate rapid. Când nu funcționează sistemele electronice, Poliția de Frontieră se bazează doar pe controlul uman.

Nici frontiera rutieră nu este asigurată

Importurile terestre din Moldova și Ucraina, dar și cele din întreaga lume care ajung în România prin Portul Constanța sau traficul ilegitim din Marea Neagră nu au fost supravegheate permanent cu apatura electronică din anul 2014. Asta pentru că sistemele electronice achiziționate în urmă cu un deceniu nu mai funcționează. Atunci s-a cheltuit un miliard și jumătate de euro pentru întărirea granițelor. Acum, sistemele cumpărate în urmă ce zece ani sunt depășite, stricate, dar mai ales nu au contracte de mentennță care să le țină „în priză”.
Nici scannere, nici cântare

Spre exemplu, marți, cotidianul Monitorul de Suceava a publicat un material în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere recunoștea că ambele cântare din Vama Siret, destinate cântăririi mărfurilor pentru o taxare corectă, nu sunt funcționabile tocmai din anul 2014. Motivul acestei situații a fost confirmat și pentru Libertatea: s-au stricat din noiembrie 2014 și de atunci nu s-a mai încheiat un contract cu o firmă pentru repararea lor.

Reprezentanți ai companiei din subordinea Ministerului Transporturilor au confirmat pentru Libertatea că astfel de probleme sunt în mai multe județe de pe granița de est a României. Aceste cântare sunt necesare pentru verificarea și apoi taxarea corectă a mărfurilor care intră în România sau care ies.

Mai mult, reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au recunoscut că nici scannerele care trebuie să descopere dacă în țară intră mărfuri care nu sunt taxate sau chiar persoane, droguri etc. nu au funcționat în acest an full-time. La începutul verii, 14 astfel de aparate nu funcționau și doar unul era utilizabil. “Din cele 15 scanere pe care le avem la frontierele noncomunitare, funcţionează doar unul. Acestă situaţie este înregistrată din luna iulie 2016”, au precizat oficiali ai ANAF. Situația nu s-a schimbat nici acum.

Ce se întâmplă

Ca și la cântare, scannerele nu funcționează pentru că nu a avut cine să le repare. Conducerea Fiscului dă vina pe decizia de desființare a Autorităţii Naţionale a Vămilor și integrarea structurii în ANAF care a făcut ca procedurile de atribuire a contractelor de mentenanță să fie mai greoaie. Importurile oficiale din Moldova se ridică la o sumă de 450-500 de milioane de euro. Anul trecut, în primele nouă luni ale anului, valoarea importurilor impozitate din Republica Moldova erau de 320 de milioane de euro. Cât despre Ucraina, conform datelor Ministerului de Externe, legal în România ajung anual mărfuri de peste 600 de milioane de euro. Asta însemeană mărfuri de 900 de milioane de euro fiscalizate.

Însă doar traficul ilegal de țigări se ridică la peste un miliard de euro, conform unor estimări ale producătorilor de țigarete din România. Mare parte din țigări vine tocmai din Republica Moldova și din Ucraina. Conform marilor producători de țigări și țigarete, direcțiile principale din care intră în România produsele din tutun netimbrate au rămas trei. Este vorba despre filiera estică, din Republica Moldova și Ucraina, traficul de la frontiera cu Serbia și poarta maritimă Constanța.

Investiții mari

Prin contractul de informatizare și modernizare a frontierelor României în vederea aderării la spațiul Schengen s-a cheltuit, în urmă cu un deceniu, suma de 1,5 miliarde de euro. EADS și subcontractorii români s-au ocupat de această investiție, care, teoretic, a trebuit să întărească granițele Românei, ca ultimă frontieră a Uniunii Europene.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here