Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Chipsuri, un amestec de E-uri, grasimi, sare, calorii si multa acrilamida

Chipsuri, un amestec de E-uri, grasimi, sare, calorii si multa acrilamida

799
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares

 Review: Lay’s ‘Do Us a Flavor’ Chips // PoisonMushroom.Org

In lumea in care avem norocul sa traim, gasim la fiecare pas o ispita fabricata, o capcana publicitara, un mic magazin, o poza sexy, o reclama aparent nevinovata la care au lucrat specialisti in varii domenii tocmai ca sa para extrem de nevinovata, oriunde te intorci si te uiti cineva sau mai bine zis ceva incearca sa iti vanda un produs. Marile companii producatoare de alimente au descoperit un mare secret. Ele se bazeaza pe si exploateaza slabiciunile noastre legate de gust, de placerea pe care o avem atunci cand mancam anumite asa0zise alimente, in special cele cu continut mare (si adesea ascuns) de zahar, sare si grasimi. Aproape orice produs de pe piata care nu este natural, este plin de compusi anume ganditi incat sa ne faca rapid dependenti de ei, astfel incat sa consumam in nestire, umplandu-ne de toxine si de calorii goale din punct de vedere nutritiv. Asa apare paradoxul  ca 50% dintre romani sunt supraponderali in timp ce corpurile lor sunt practic lipsite de nutrienti si mor de fapt de foame.

Les Chips LAY’S, certifiées cachers en Hollande | Les bons plans ...

Dar, din multimea de produse care tipa catre tine de pe rafturile magazinelor si te imbie sa le cumperi si sa le consumi prin culorile si mirosurile atragatoare trebuie sa ne amintim mereu ca avem intotdeauna puterea sa alegem. Inca mai avem aceasta putere, pana cand nu vom fi cipati si vom reactiona la stimulii indusi de altii! Consumam asadar aceeasi cantitate de energie atunci cand cumparam un aliment proaspat, viu, intreg ca si atunci cand cumparam ceva procesat, toxic, nesanatos. Trebuie sa invatam sa fim, cat putem si in masura cunostiintelor pe care le detinem, niste consumatori constienti.

HOT* Lays Chips Coupon | $3 Off Lays Chips | Saving with Shellie™

In acest sens am inceput si conceput o serie de articole prin care incercam sa informam consumatorii despre anumite aspecte legate de alimentele de pe piata din Romania.

Chipsuri de cartofi

Unele dintre cele mai periculoase alimente de pe piata alimentara sunt chipsurile de cartofi. JUNK FOOD de origine americana, puternic popularizata la mai toate televiziunile din Romania.

Lay's Is Going To Start Selling Wasabi Ginger Chips — Here's What ...

Usor de produs, de impachetat si de vandut, chipsurile de cartofi au ajuns sa fie snacks-urile preferate in special printre copii si tineri. Astfel continutul mare de calorii, sodiu si grasimi precum si de alte substante toxice creeaza ravagii pentru sanatatea celor care le consuma. Am putea spune ca este un aliment care ne pune in pericol chiar „viitorul” dar, lacunele educationale ale viitoarelor generatii au “rezolvat” deja aceasta problema, transand-o net si rapid in favoarea mancarii de tip gunoi.

Caloriile din chipsuri

Chipsurile de cartofi  contin in medie la 100 de grame aproximativ 500 kcal. Sa nu ne gandim ca restul produselor difera mult de aceste valori. Practic produsul “sanatos” cu cele mai putine calorii are minim 400kcal/100 gr.

Lay’s

Aceste calorii sunt cele pe care corpul nostru nu le poate transforma in energie si astfel nestiind ce sa faca cu ele le stocheaza pentru vremuri mai grele undeva, in stratul adipos … de obicei in jurul abdomenului sau a coapselor, depinzand de la om la om si de la sex la sex.

Astfel aceste cantitati mari de calorii in special cand sunt combinate si cu o lipsa de activitate fizica impusa de …. viata fericita de azi, din Romania, cu un stil de viata mai mult decat inactiv deci, contribuie inevitabil la instalarea obezitatii, a hipertensiunii arteriale sau a bolii arteriale periferice precum si a altor posibile complicatii de sanatate.

Lays Flavor Doritos | newhairstylesformen2014.com

Sodiu (adica sarea iodata aflata in cantitati mari)

Chipsurile de cartofi contin, desi nedeclarat, cantitati foarte mari de sodiu. Astfel in medie 100gr de chipsuri contin 500mg de sodiu. In baza acestei gandiri inseamna ca numai 15 chipsuri (29 gr) contin cam 180mg de sodiu, asta insemnand cam 7% din necesarul zilnic al unui om care consuma in medie 2000 de calorii. Si nimeni nu se opreste doar la 15 chipsuri. Cantitatile mari de sodiu rezulta in hipertensiune si boli cardiace.

frito lay frito lay all natural packaging

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).
Aditivi pe care ii poate contine:

  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri – 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu –  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati – 8800 mg/kg
  • Polisorbati – 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu – gmp
  • Dioxid de silicon, amorf – gmp

Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:

  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:

  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) – numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)

Consumul de sare poate cauza:

  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei

Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa.

 

Zaharuri ascunse

ZAHAROZA

Descriere:

  • Zaharoza este o substanta solida, cristalina, alba, solubila in apa si insolubila in  majoritaea solventilor organici. Este ceea mai raspandita diglucida din natura, gasindu-se, in cantitati mici, aproape in toate organele vegetalelor.
  • Dizaharida foarte raspandita in natura, intalnindu-se in special in sfecla de zahar si in trestia de zahar, dar si in melasa, sirop de artar, fructe legume si miere.
  • Este cea mai comuna forma de zahar utilizata in alimentatie.
  • Este compus din glucoza si fructoza.

Prin hidroliza sub actiunea enzimelor digestive sau prin fierbere in mediu acid, zaharoza este convertita la un amestec de glucoza si fructoza in parti egale. Datorita faptului ca moleculele de monozaharide sunt mai mici, acest amestec, denumit zahar invertit, este frecvent utilizat la prepararea bomboanelor si inghetatei pentru a preveni formarea de cristale mari de zahar.

Spre deosebire de zaharul rafinat, zaharoza naturala are un rol calcifiant pronuntat. Acest diglucid este un suport bun si pentru alte minerale, in special fier si potasiu. Zaharoza din legume si fructe prezinta si o actiune antiinflamatorie.

World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

 

Siropul de glucoza

Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):

  • 81 calorii
  • 0 grasimi
  • 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
  • 0 proteine
  • 0 minerale sau vitamine

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.
Aditivi pe care ii poate contine:

  • Sulfiti – 20 mg/kg

Consumul de sirop de glucoza poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)

Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Condimente

Ierburi – frunzele verzi apartinand plantelor nu foarte inalte (oregano, rozmarin, busuioc, salvie, patrunjel).
Condimente – provin din coaja, radacina, fructele si semintele plantelor si copacilor aromatici (piper, cuisoare, nucsoara, scortisoara, ghimbir, sofran, curcuma, paprika).
Produse de asezonare – amestecuri de ierburi si condimente ce contin sare si uneori usturoi, ce ofera savoare mancarii.
Caracteristici nutritionale:

  • Calorii (per lingura): piper negru – 5; busuioc uscat – 2; scortisoara – 6; pudra de usturoi – 9; oregano – 3; pudra chili – 6  

Conform Codex Alimentarius, condimentele se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:

  • Polisorbati – 2000 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) – 400 mg/kg
  • Sulfiti – 150 mg/kg

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), condimentele pot contine:

  • Dioxid de sulf – sulfiți (E 220-228)
  • Celuloză (E 460)
  • Săruri de sodiu, potasiu și calciu ale acizilor grași (E 470a)

Consumul de condimente poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv
  • Intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare)
  • Cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente

Consumul de condimente nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Arome

Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:

  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”

Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante – “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):

  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic

Consumul de arome poate cauza:

  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli

Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Grasimi

Toti cartofii prajiti, inlcuzand aici si chipsurile contin cantitati mari, imense chiar de grasimi. Aceste grasimi rezulta din prajirea lor in cantitati mari de ulei. Uleiurile folosite sunt de obicei de floarea soarelui, de porumb sau de seminte de bumbac care se pare ca e foarte ieftin si a devenit astfel preferatul producatorilor.  De asemenea acest ulei poate contine cantitati mari de pesticide.

Batata Lays Sabor Original,cheddar,churrasco,creme De Cebola - R$ 11 ...

Astfel in 100 gr de chipsuri gasim cam 30gr de grasimi din care 10gr sunt grasimi saturate. Continutul mare de grasimi este deosebit de periculos putand provoca plagi arteriale si cresterea riscului de obezitate, diabet si al atacurilor de cord. Dintre grasimi, cele saturate si cele trans sunt cele mai periculoase, fiind cancerigene.

Fac  o pauza aici pentru a va relata pe scurt continutul dintr-o scrisoare publicata de Doctorul Joseph Mercola, pe site-ul sau (www.mercola.com), site considerat Numarul 1 in materie de informatii despre sanatate in SUA.

lays flavors | Lay's Do Us a Flavor Parodies | Know Your Meme

Scrisoarea vine de la un domn care lucra intr-o companie ce se ocupa cu fabricarea de biodiesel din ulei de gatit folosit si care cu ceva timp in urma citise un articol pe www.mercola.com, despre chipsurile de cartofi. Acesta povesteste cum in sarcina sa de munca intra achizitia de ulei folosit si astfel a fost pus in postura sa identifice cei mai mari consumatori de ulei din industria alimentara. A fost intrigat sa afle ca nu marile firme de fast food gen MC Donalds sau KFC erau acestia ci, ati ghicit, producatorii de chipsuri de cartofi. Singura problema era ca din miile de tone de ulei folosit in producerea chipsurilor, numai cateva sute de tone ramaneau ca reziduu in urma folosirii. Facand mai multe investigatii, acesta a aflat ca producatorii, refoloseau de mai multe ori uleiul pentru fabricarea chipsurilor pana cand acesta isi pierdea proprietatile iar apoi il prelucrau chimic pentru a-l mai folosi de cateva ori pana cand acesta se transforma intr-un fel de smoala cu miros de cartofi ce nu mai putea fi folosita la nimic, nici macar sa faci biodiesel din ea.

Lay's newest flavor: Cappuccino? | The Columbus Dispatch

E-uri

Ce este de asemenea interesant si intrigant ar fi faptul ca producatorul S.C. EUROPEAN FOOD S.A a refuzat publicarea rezultatelor acestui test pentru produsele sale Viva. Asa ca mare atentie!

Acrilamida

Vestea rea este ca toate chips-urile, snacks-urile si, in general, produsele care se obtin prin prajirea sau coacerea alimentelor bogate in amidon, contin acrilamida, o substanta cu efect cancerigen.

Daca citim lista de ingrediente a chips-urilor, totul pare in ordine. Acestea contin, in principal, cartofi, sare, ulei, Dar, in afara de aceste ingrediente de baza, compozitia lor este „imbunatatita” si cu alte substante, unele dintre ele nocive pentru organism si pentru sanatatea acestuia.

Acrilamida a fost descoperita in mancarurile in special cele cu continut mare de amidon care sunt supuse prelucrarii termice. Si desi problema acesteia este cunoscuta inca din 2002, inca sunt discutii pe baza a cat de mare trebuie sa fie prezenta ei in alimente pentru a fi intr-adevar un pericol. Din experienta documentelor citite in legatura cu alte asemenea produse chimice, pot spune ca si in acest caz, industria alimentara s-a asigurat ca daca nu poate demonstra stiintific ca ceva nu este periculos atunci poate reusi destul de usor sa instaureze o stare de incertitudine, astfel incat consumatorul de rand sa nu fie destul de convins ca acel produs ii poate face vre-un rau. Si cum in majoritatea acestor alimente efectele negative nu se manifesta imediat, lupta este castigata mai mereu de cei cu bani.

In prezent mai toate studiile medicala si cercetarile facute pe animale arata ca acrilamida produce tumori canceroase la soarecii de laborator. Existe un conses in lumea medicala despre acest compus deosebit de periculos si totusi autoritatile responsabile intarzie sa ia masurile necesare.

Astfel pe 16 iunie 2005, in statul California cateva organizatii precum si cabinete de avocatura private au facut petitii catre guvernatorul statului si au intentat un proces impotriva producatorilor de chipsuri din cartofi. Toate acestea in urma unor teste facute pe chipsuri care aratau nivele incredibil de mari ale acrilamidei. Nivelurile erau de sute de ori mai mari decat limitele impuse de institutiile de specialitate americane dar si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta din urma chiar a consemnat intr-un comunicat faptul ca acrilamida survenita din mancare ar fi responsabila pentru unul din trei cazuri de cancere care survin din surse alimentare.

Produsele cu rezultatele cele mai periculoase care au fost testate in acest caz au fost Cape Cod Robust Russe prezenta o cantitate de acrilamida de 910 ori mai mare decat limita reglementata; Kettle Chips Lightly Salte (de 505 ori mai mare) ; Kettle Chips Honey Dijo (de 495 ori mai mare).

Abea in 2008, procesul intentat marilor producatori de chipsuri s-a finalizat, acestia fiind obligati sa reduca continutul de acrilamida din produsele lor si sa plateasca impreuna o amenda de 3 milioane de dolari. O victorie mai mult de moral dar totusi o victorie importanta a oamenilor pentru sanatatea si trezirea lor.

Ce ar mai ramane de spus? Probabil ca multe, multe ar mai putea fi adaugate la acest mic studiu, astept parerile voastre si propriile experiente legate de acest produs atat de indragit si atat de intens promovat.

Lay’s Serves Up New Deli-inspired Range Of Potato Chips - Woman ...

Lays Chipsuri din cartofi cu gust de cascaval (Star Foods)

Ingrediente: cartofi, uleiuri vegetale, zer pudra, sare, pudra de cascaval 1%, lapte praf integral, zahar, stimulatori de aroma: monosodium glutamat, ribonucleotide de sodium, maltodextrine din grau si porumb, arome naturale si identic naturale, amidon modificat din porumb, colorant: extract de ardei rosu.

New & Rare Printable Coupons for LAY’S Potato Chips | TotallyTarget ...

Lays Chipsuri din cartofi cu sare iodata (Star Foods)

Ingrediente: cartofi, ulei vegetal, sare iodata (1,4%).

1. Lays – Sete de bere

Lays - Sete de bere

Chipsuri din cartofi cu gust picant

Gramaj: 140 g.

Alte informatii:

Acest produs contine 20 ingrediente dintre care 14 ingrediente sunt considerate sigure, 5 ingrediente au risc de dauna mediu iar 1 ingredient are risc ridicat de dauna.

Informatii Lays – Sete de bere

– Calorii (100g): 530 kcal

– Sodiu (100g): 1.29 g

– Carbohidrati (100g): 48.6 g

– Fibre (100g): 4.4 g

– Proteine (100g): 6.7 g

Ingrediente Lays – Sete de bere

CARTOFI, Ulei de floarea soarelui, LACTOSE (LACTOZA), Zer praf, Sare, GLUTAMAT MONOSODIC, RIBONUCLEOTIDE DE SODIU, Arome, PROTEINA VEGETALA DIN SOIA, DERIVATE DIN GRAU, Zahar, Ceapa pudra, Usturoi pudra, ACETATI DE SODIU, ACID CITRIC, ARDEI IUTE, CHIMEN, EXTRACT DE BOIA DE ARDEI, PLANTE AROMATICE, Condimente

Grad de risc produs:

Acest produs contine E621 sau glutamat monosodic, ingredient cu risc de dauna ridicat,  care este un potentiator de gust. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte.

Acest produs contine Sare, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Acest produs contine condimente  (piper negru) si verdeturi, ingrediente cu risc mediu de dauna. Consumul de condimente poate cauza: reactii alergice, probleme la nivel digestiv, intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare), cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari), interferente asupra efectului anumitor medicamente.

Acest produs contine zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

Acest produs contine E635 sau ribonucleotide de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un potentator de gust. Este adesea folosit in cazul in care un produs alimentar contine deja glutamati naturali (la fel ca in extractul de carne) sau la care se adauga glutamat monosodic. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Poate fi asociat cu eruptii cutanate in decurs de 30 ore dupa ingerare. Posibil neurotoxic. Persoanele cu hiperuricemie (guta) trebuie sa evite consumul de produse ce contin E 635 deoarece care amplifica efectele afectiunii. Este interzis in unele tari, dar este permis in Romania.

Acest produs contine arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

2. Lays – Chips with Cheese

Lays - Chips with Cheese

Chipsuri din cartofi cu gust de cascaval.

Gramaj: 145 g.

Alte informatii:

Acest produs contine 9 ingrediente dintre care 5 ingrediente sunt considerate sigure, 4 ingrediente au risc de dauna mediu.

Acest produs contine Sare, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Acest produs contine Proteinele din lapte, ingredient cu risc scazut de dauna, care contribuie la repararea rapida a tesutului muscular si pentru a da energie, in special dupa un efort fizic.

Acest produs contine Zer praf, ingredient cu risc mediu de dauna. Pudra de zer este preparata prin pulverizarea sau trecerea zerului sau zerului acid (din care a fost indepartat in mare parte laptele) prin intermediul rolelor de uscare. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina si protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.

Acest produc contine Lactoza, ingredient cu risc scazut de dauna, care este un glucid care poate fi intalnit in lapte. Este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care contine intre 25 si 60 % zaharoza. Ofera organismului energie si stimuleaza absobtia calciumului. Lactoza nu trebuie consumata de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

Informatii Lays – Chips with Cheese

– Calorii (100g): 526 kcal

– Grasimi saturate (100g): 3.0 g

– Sodiu (100g): 0.56 g

– Carbohidrati (100g): 48.0 g

– Fibre (100g): 4.3 g

– Zaharuri (100g): 3.2 g

– Proteine (100g): 7.0 g

Ingrediente Lays – Chips with Cheese

CARTOFI, Ulei de floarea soarelui, Zer praf, PROTEINE DIN LAPTE, LACTOSE (LACTOZA), Sare, Arome, PUDRA DE PAPRICA, CASCAVAL PUDRA3. Lays – Chips cu Paprika

3. Lay’s Chipsuri cu Paprika

Cantitate: 80 g.

Alte informatii:

Acest produs contine 17 ingrediente dintre care 12 ingrediente sunt considerate sigure, 5 ingrediente au risc de dauna mediu.

Informatii Lays – Chips cu Paprika

– Calorii (100g): 525 kcal

– Grasimi saturate (100g): 33 g

– Sodiu (100g): 0.43 g

– Carbohidrati (100g): 48 g

– Fibre (100g): 4.6 g

– Proteine (100g): 6.6 g

Ingrediente Lays – Chips cu Paprika

CARTOFI, Ulei de floarea soarelui, Sare, LACTOSE (LACTOZA), PROTEINE DIN LAPTE, Zahar, PESMET, Ceapa pudra, Fructoza, Arome, PROTEINA HIDROLIZATA DE SOIA, Usturoi pudra, PUDRA DE PAPRICA, ACID CITRIC, PUDRA DE ARDEI ROSU GRAS, PUDRA DE CIUPERCI, CHILI

Grad de risc produs:

Acest produs contine Sare, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Acest produs contine zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

Acest produs contine fructoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un zahar ce se regaseste in fructe, miere si suc de fructe, care impreuna cu glucoza formeaza sucroza. Aceasta are cel mai mic indice glicemic dintre toate zaharurile naturale, fiind considerata un monozaharid. American Heart Association recomanda un consum zilnic limitat de carbohidrati din zaharuri: 150 de calorii sau 37,5 g de zaharuri pentru barbati si 100 de calorii sau 25 g de zaharuri pentru femei.

Acest produs contine pudra de paprica, ingredient cu risc mediu de dauna, care  provine din diverse varietati ale speciei Capsicum annuum si difera intre ele prin forma, marimea, gustul si culoarea fructelor. Nu se recomanda consumul de paprica iute in cazul afectiunilor cardiace, alergiilor, astmului sau hipertensiunii arteriale.

Acest produs contine arome (de fum), ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

4. Lays Gust de sezon – Chips cu gust de ciuperci si smantana

Gramaj: 70 g.

Alte informatii:

Acest produs contine 17 ingrediente dintre care 12 ingredient este considerate sigure, 5 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.

Ingrediente Lays Gust de sezon – Chips cu gust de ciuperci si smantana

CARTOFI, Ulei de floarea soarelui, LACTOSE (LACTOZA), Sare, PUDRA DE CIUPERCI, SMANTANA PUDRA, PROTEINE DIN LAPTE, GRAU, MALTODEXTRIN, Sirop de glucoza, GLUTEN, SOIA, SUCROZA (ZAHAROZA), Condimente, Lapte praf degresat, Arome, EXTRACT DE BOIA DE ARDEI

Grad de risc produs:

Acest produs contine Sare, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Acest produs contine Sirop de Glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Consumul de sirop de glucoza poate cauza: reactii alergice (poate contine urme de gluten, crestere in greutate (obezitate), diabet etc.

Acest ingredient contine Sucroza sau Zaharoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care este o substanta solida, cristalina, alba, solubila in apa si insolubila in  majoritaea solventilor organici. Este ceea mai raspandita diglucida din natura, gasindu-se, in cantitati mici, aproape in toate organele vegetalelor. Este compus din glucoza si fructoza. United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

Acest produs contine arome (de fum), ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Acest produs contine condimente, ingrediente cu risc mediu de dauna. Consumul de condimente poate cauza: reactii alergice, probleme la nivel digestiv, intreruperi de sarcina (in cazul cantitatilor mari, in concentratie mare), cancer gastric (in cazul unui consum continuu, in cantitati foarte mari), interferente asupra efectului anumitor medicamente.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

Lay’s announces 2015 ‘Do Us a Flavor’ contestants | WRIC

 

Alte varietati la fel de toxice daca nu chiar mai toxice de junk food:

1. Pringles Original (Procter & Gamble Manufacturing)

Ingrediente: cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, grasimi vegetale, faina de porumb, amidon, maltodextrina, emulsificator: E 471, sare, faina de orez si dextroza.

2. Ro-Viva Chips – Produs expandat din cartofi cu sare (European Food)

Ingrediente: granule de cartof, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, faina de grau, sare 3%, grasime vegetala, maltodextrina, potentiator de aroma: glutamat monosodic.

3. Tortilla Chips Chili Extra Spicy (Chio)

Ingrediente: faina de porumb (66%), ulei vegetal, amidon, sare zahar pudra, faina de grau, ceapa pudra, emulsifiant: E 471, arome, potentiatori de aroma: glutamat monosodic, lactoza, maltodextroza, usturoi pudra, acidifiant: acid malic si acid citric, colorant: extract de boia de ardei, condimente, lamaie pudra. Contine faina de grau, proteine din lapte.

 

Surse:

http://www.envirolaw.org/press_release_acrylamide.pdf

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/01/20/no-one-knows—-or-is-telling-you—-how-much-toxins-are-in-your-potato-chips.aspx

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/07/07/potato-chips.aspx

http://www.ehow.com/list_6114268_health-risks-potato-chips.html

http://caloriecount.about.com/calories-lays-classic-potato-chips-i83687?size_grams=28.0

http://www.alegesanatos.ro/alimente/

http://voices.yahoo.com/acrylamide-lawsuit-settled-californias-proposition-1757433.html

testecomparative.r0/calorii

testecomaparative.ro/chipsuri si Euri

http://www.revistafelicia.ro/articol_1005409/acrilamida_si_e-urile_din_chips-uri_.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/02/10/more-reasons-to-avoid-potato-chips.aspx – chipsuri


Raspandeste cu incredere
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here