Acasă Jurnalul Bucurestiului Anchete Colectarea diferentiata a gunoiului … un esec de exceptie!

Colectarea diferentiata a gunoiului … un esec de exceptie!

285
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Conceputa pe modelul actiunilor similare din tarile civilizate, Inceputa, cum altfel decat, cu surle si trambite, cu zeci de comisii si comitete, cu gramezi de oameni implicati in aceasta actiune, bine platiti si la fel de bine mediatizati, actiunea a fost inca de la inceput sortita unui esec specific, dambovitean as putea spune.

Partea de “pregatire” a publicului tinta  a fost sublima, a incantat pana la refuz pe toti cei pironiti in fata tembelizoarelor in asteptarea serialelor dupa care isi conduc visele si viata si isi creaza totodata deziluziile sau iluziile desarte. Lipsa unei suficiente pregatiri in sociologie/psihologie a celor ce au conceput reclamele si toata tevatura din jurul proiectului in sine, videoclipurile doar “dublate” si bannerele plicticos de savuroase au reprezentat cheia “succesului” rasunator de care s-a bucurat aceasta actiune conceputa a se desfasura, cum altfel, decat la nivel national.

De esecul actiunii s-au intristat probabil doar cei ce, profitand de neatentia autoritatilor, saltau capacele ghenelor frumos colorate si evident si nepazite si le goleau rapid de pretiosul continut direct in mijloacele proprii de deplasare, atat de specifice: carute cu coviltir, Dacii papuc cu suduri si improvizatii la platforma, carucioare furate de prin marile lanturi de magazine, toate acestea contribuind savuros la un esec de marca al actiunii adanc gandite si implementate.

Daca era si fierul colectat la fel, ghenele de plastic “zburau” pur si simplu in bucati, pentru ca harnicii nostri concetateni, de la mic la mare, se repezeau cu chiote si diverse elemente usor contondente dar menite sa rezolve cat mai repede rezistenta opusa de obstacolul firav ce sta in calea fericirii lor. Asa se face ca, multe din cutiile de plastic sau din tomberoanele frumos colorate, ramaneau efectiv pe jos, sub forma de bucati, mai mari sau mai mici, imediat ce acesti “educati” la scoala vietii isi faceau brusc aparitia. Iar rezultatele inca le putem admira, fie la iesirea din Bucuresti, uitandu-ne la zecile de turnulete ce impodobesc “palatele” lor, fie prin periferiile Craiovei.

In Ploiesti, primaria a fost ceva mai prevazatoare si a dotat zonele de colectare diferentiata a gunoiului cu politisti si jandarmi, meniti sa descurajeze goana dupa profit a acelora dintre noi care se lasa atat de greu de educat.

In Ramnicul Valcea, istoria s-a repetat, in oglinda as putea spune, tocmai pentru a se preveni astfel orice fel de actiuni de devalizare a tomberoanelor specifice acestor elemente antisociale.

In Bucuresti situatia e mai diversificata, asta depinzand de la cartier la cartier dar si de numarul celor dornici de obtinerea de beneficii din aceasta activitate, si nu sunt de neluat in seama, orice s-ar spune. Sectorul 5 e campion la bene distruse, si tomberoane furate, distruse sau dezafectate si reduse astfel doar la un deseu de material plastic tocmai bun de reciclat. Asta dupa ce va fi frumos strans din zona de imprastiere extrem de larga. Sectorul 1 in schimb, a pazit cu strasnicie benele colorate si rezultatele sunt ceva mai notabile, desi si aici s-au cam amestecat oalele, unii aruncand alandala ceea ce colectasera corect initial. Dar mai este inca o sansa sa se indrepte lucrurile. In celelalte cartiere lucrurile stau in diverse proportii cam la fel, din pacate.

Cei 3R de dinainte de ‘89 aveau mult mai mult succes se pare, suma de bani oferita contribuind din plin la recuperarea unor materiale energofage, necesare industriei. Acum, ca s-a mers exclusiv pe varianta gratis, prin constientizarea cetateanului adica, uitandu-se complet ca dragostea, de absolut orice, trece direct prin stomac, si rezultatele sunt mai mult decat invizibile.

Probabil ca, reinfiintarea unor centre de colectare mobile, contra cost ar fi mult mai buna. Asta teoretic vorbind, pentru ca practic, multe din fabricile care “profitau” de pe urma actiunilor de reciclare de dinainte de ‘89 au cam disparut lasand in urma doar ruine dezolante numai bune pentru cei ce azi se ocupa cu atata sarg de indepartarea oricaror urme de fier de cam peste tot, inclusiv din curtile oamenilor, si aici ma refer la furtul capacelor de canalizare, furt pe care vajnicii nostri politisti nici nu se mai obosesc sa-l ancheteze, paguba fiind sub o suma minim acceptabila se pare, si care nu justifica nici macar deplasarea echipajului de …

Asa ca, cetateanul de rand participa , vrand , nevrand, direct si indirect, la aceasta operatiune de colectare diferentiata a gunoiului, ajutati fiind de exact aceleasi personaje care golesc benele, asa mai pe inserat, sau chiar in zorii zilei, conform zicalei din batrani: “cine se scoala de dimineata are timp suficient de …”, si aceasta activitate se intampla zilnic, ei fiind aproape nederanjati de autoritati, dar latrati totusi viguros, si asta doar din cand in cand, de cainii vagabonzi ce-si duc veacul prin preajma celor 3 bene atat de frumos colorate …


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here