Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Colectie de E-uri pe bat

Colectie de E-uri pe bat

257
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Acadeaua colorata si cat de nociva a ajuns aceasta prin grija producatorilor locali este subiectul aparent banal al acestui articol. Asta pentru cei care nu vor sa-si piarda timpul citind lucruri care, teoretic, nu-i intereseaza.

Candva o bucurie pentru cei mici, dar si mari, ele erau colorate cu sofran, menta, sfecla, portocala, lamaie, sa fie cat mai sanatoasa chiar si pentru un copil mic.

Simbol al unei copilarii fericite, acadelele se transforma azi aparent intempestiv intr-un motiv serios de ingrijorare, fie si doar prin simpla lectura a … etichetei. Ce nu este pe eticheta este aflat sub semnul … sansei fiecaruia!

“Mix colors & brilliant lollies” – “acadele colorate mixt si stralucitor” e titlul simpatic sub care este vanduta o adevarata colectie de E-uri. In compozitie, pe langa zahar, sirop de glucoza-fructoza (HDGFS daca va aduceti aminte, responsabila de aparitia diabetului) si … glucoza, daca nu era inca suficient zahar, intra si:

E100 – curcumina: colorant natural. Confera culoarea galben oranj si este admis a se folosi in orice tip de aliment cu exceptia celor pentru sugari si copii mici. Nu se cunosc efecte secundare. Sa fim seriosi, praful din radacina de curcuma a fost demult inlocuit de un colorant probabil azoic, ca doar e voie, iar de verficat verifica Sf. Petru la receptia finala de la Poarta Raiului.

E120 – rosu cosenila: colorant natural, obtinut din gandaci la origine. Colorant obtinut din gandacei colorati, uscati si transformati in pulbere. Se poate folosi in combinatie si cu alti coloranti, la fel de … interesanti. In cateva cazuri s-a constatat doar o stare de hiperactivitate – gen ADHD! Dar ce conteaza, important este doar profitul, nu-i asa?

E133 – albastru briliant: colorant sintetic. Colorant interzis de ceva vreme in unele tari din UE si Asia, dar pentru ca in prezent Comitetul Stiintific de Alimentatie al CE a deliberat si il considera sigur va fi mai mult ca sigur introdus in lista oficiala a Codexului Alimentar. Unele persoane acuza insa chiar reactii alergice.

E141 – complecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor. Colorant natural, desi poate fi sintetizat relativ usor, confera culoarea verde caracteristica bomboanelor mentolate. Nu au fost semnalate deocamdata efecte secundare.

E160a alfa-, beta- si gamma- caroten. Colorenti naturali, gama de culori variaza de la galben la orange. Nu se cunosc nici un fel de efecte secundare, asta insa in cazul concentratiilor uzuale. La cele neuzuale …

E163 – Antociani: grupa larga de coloranti naturali si antioxidanti in acelasi timp. Sunt instabili lin prezenta factorilor ambientali, dar cu toate acestea sunt utilizati pe scara larga. Atentie: Nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici dar abunda! Asta si pentru ca autoritatile verifica din an in paste. 

E171 – Bioxid de titan: colorant natural, de suprafata, folosit in elaborarea vopselelor speciale. Deocamdata nu s-au semnalat nici un fel de efecte secundare. Poate ca pigmentati bine vom trai 1000 de ani! Dioxidul de titan, formulă chimică TiO2, numit și “alb de titan”, este un pigment artificial, cu putere bună de acoperire, utilizat din 1920. Este inert din punct de vedere chimic. Utilizare in tehnică – în ulei nu are proprietăți sicative, de aceea trebuie amestecat cu alte substanțe care au aceste caracteristici.

***

Concluzie aparent simpla: un singur colorant utilizat, din sapte declarati este … sintetic (o gluma buna!), toti fiind insa nerecomandati consumului la copiii mici, adica tocmai pentru targetul vizat de companiile producatoare in cazul acestor acadele, nu-i asa? Dar, merge inca treaba.

Iar parintii cumpara, cumpara in nestire, pentru ca sunt convinsi ca nimeni, dar absolut nimeni din lumea asta nu le vrea raul copiilor lor, ca doar ei sunt … principala sursa de venit pentru aceasta industrie, candva alimentara. 

Asa sa fie oare?

Ramane de vazut …


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here