Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Coliformii la control

Coliformii la control

413
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Astăzi, a 22-a zi din Martisor, a adus tuturor romanilor o surpriza evident neplacuta, asa ca tot este si Ziua Mondială a Apei.

Printr-o coincidență absolut … nefericită, deoarece in aceasta data aflam si rezultatele unui control A.N.P.C, control oarecum inopinat privind calitatea “exceptionala” a apei îmbuteliate prezente in marile lanturi de magazine, si in care au fost depistate bacterii coliforme aflate intr-o multime ce trezeste rapid … oroarea in randul celor ce stiu cam pe unde se gasesc aceste bacterii (Escherichia coli), rezultatele publicate fiind de-a dreptul … fabuloase.

Meritorie este implicarea Laboratorului S.C. Manor Laboratory Center S.R.L. din Bucuresti, cel in care s-au desfasurat toate testele microbiologice.

Parametrul verificat: numărul de germeni pe centimetrul cub de lichid, cu valori ce nu pot fi mai mari de 100 conform legii inca in vigoare, asta pentru a putea fi consumată în conditii de siguranță.

Cea mai mare escrocherie a secolului – apa imbuteliata – (urmeaza aerul probabil) se dovedeste cu adevarat neglijent pusa la punct. 

Din 17 esantioane, 5 au prezentat rezultate ce ar putea pune pe ganduri pe multi, absolut cutremurătoare valorile rezultate.

Sortimentul de apă de izvor, plată de la Winny, apa îmbuteliata în PET-uri de 2 L, conduce , valorile depăsind toti parametrii microbiologici legali, la analiza efectuata la 22 grd Celsius, valoarea obținută fiind de 1.000, depăsire de doar … 10 ori, fiind clasata a treia!  

Sortimentul Apa de izvor Aqua de la Queen, apa îmbuteliată în PET-uri de 5 L, se claseaza pe un binemeritat loc doi in ceea ce priveste depasirea limitei microbiologice, analiza efectuata tot la 22 grd, indicand o depasire de 20 de ori, fiind astfel clasata a doua!

Sortimentul de plată Izvorul Zânelor, din nu mai putin celebra statiune Tusnad, depăsind si ea la 22 grd Celsius limita legala de … 28,2 ori, asa ca imparte locul doi cu cea de la Queen.

In fine, castigator detasat, Apa de izvor Calipso, o adevarata ”supa organica”, din pacate nu primordiala insa, ca era de bine atunci, depăseste toate standardele si asteptarile celor interesati, valoarea depasirii limitelor legale fiind de … 147 de ori. Castigator absolut! Punct.

Ne-am fi asteptat ca seria ororilor sa se termine aici dar din pacate nu a fost asa.

Supercampioana insa, deasupra tuturor celorlalte campioane participante si ele in aceasta cursa a … riscului asumat, cionducand absolut detasat, Apa de masa necarbogazoasă de la Aro, apa ce vine in PET-uri de “doar” 2 L – (Slava Domnului ca nu le-a trecut prin cap sa o ambaleze la 5, 6 sau 10, eventual chiar 12L),  are un continut de microorganisme, printre care sunt la loc de cinste si E. coli sp. de, surprize, surprize, … 200 de ori mai mare decât limitele legale devenite parca inutile brusc, adică ceva cu totul odios! Sau reprezentativ pentru acet colt de rai … 

Acum insa apare si o intrebare, relativ fireasca, intrebare ce si-o pun cei nu putini la numar care au avut placerea sa deguste din minunata apa la PET-uri, consum asociat de aceasta data cu un consum nedorit dar perfect realizat de apa cu germeni coliformi, sau mai bine am spune germeni cu apa date fiind rezultatele:

“- La ce riscuri ne-am expus, acum ca tot am facut-o si cam la ce ne putem astepta?”

Raspunsul la aceasta intrebare simpla este din pacate departe de a fi la fel de … simplu.

Reactia depinde, cum este si firesc, de la caz la caz, de la persoana la peroana, de la sansa la … sansa. Selectia naturala a reaparut prin intermediul acestui produs in Romania!

Asta pentru ca, in functie de pH-ul din stomac, de imunitate, de existenta unor eventuale boli, asociate sau nu, si de existenta sau nu a  sansei, spectrul de reactii adverse e si el destul de … larg!

Cel mai mare risc asociat cu consumul acestor adevarate supe organice este cel de meningita, risc ce apare in special in cazul  copiilor prematuri si nou-născuti cu vârsta de până la trei luni, in care printre cauzele frecvente ale meningitei sunt citati printre altele streptococii de grup B  precum si bacteriile care se găsesc în mod normal în tractul digestiv, cum este de exemplu Escherichia coli  (un purtător al antigenului de tip K1), aflata din din pacate din abundenta in apele recent analizate.

Puternic afectati pot fi insa si cei de varsta a III-a! Mare atentie la simptomele aparute in urma consumului de … apa plata din aceste tipuri!

Simptomele infectiei cu E. Coli apar la două pana la cinci zile după expunere si durează teoretic opt zile, fără să conducă insa la alte complicatii.

Vârstnicii sunt cei mai susceptibili să dezvolte infectii severe, cu diaree hemoragică si cu febră foarte mare, ce uneori, datorita existentei si a altor boli asociate, pot fi cu adevarat fatale.

La două săptămâni de la aparitia diareei, pe fondul unui sistem imunitar puternic slăbit si / sau insuficient dezvoltat in cazul copiilor mici, pot apărea insa si alte probleme de natura hematologica, foarte grave, asociate sau nu cu afectiuni renale.

Din momentul în care au apărut primele simptome, este indicat să se consulte medicul (unul care a pus mana pe carte, cat de cat este recomandabil) si asta cât mai curând posibil. Diagnosticul se stabileşte în urma examentului clinic şi al coproculturii, pentru a determina tipul de bacterie coliforma cu care persoana respectivă este infectată. Daca in cazul adulţilor, infecţia poate trece de la sine, fără tratament medicamentos, în cazul copiiilor şi al vârstnicilor se impune monitorizarea atentă a evoluţiei bolii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor. 

Terapia vizează în general deshidratarea cauzată de diaree, posibilele probleme hematologice cum ar fi anemia sau insuficienţa renală. Potrivit specialiştilor in domeniu, antibioticele luate dupa ureche nu sunt întotdeauna indicate sau binevenite. 

Mare atentie, antidiareicele in acest caz nu sunt deloc recomandate pentru a trata infecţia cu Escherichia coli.

***

Problemele semnalate abia azi nu sunt insa de ieri, de azi,  ele par a fi complet ignorate de către autoritățile publice si ținute cat mai mult sub preșul atotcuprinzator al coruptiei generalizate din sistemul romanesc.

”Din punctul nostru de vedere, această problemă cu apa de băut este cel putin ciudată în România, adică este ca un fel de cartel. De trei ani solicităm diferitelor laboratoare de profil să ne primească loturile de apă pentru testări, să vedem ce contin, fie că e apă de robinet, apă plată îmbuteliată sau apă minerală carbogazoasă – dar suntem refuzati sistematic. Repet, pare un fel de cartel”, a declarat pentru ziarul “Libertatea” domnul Sorin Mierlea, presedintele A.N.P.C.P.P.S., una din cele mai cunoscute organizatii neguvernamentale de profil.

***

Interesanta aceasta declaratie data fiind pozitia d-lui Mierlea, pozitie din care ar fi putut prezenta mai devreme aceasta situatie in care laboratoarele se tem sa faca analize din cauza repercursiunilor venite apoi ca un bumerang dintr-un sistem corupt pana in maduva oaselor. Asa ne indreptam noi spre normalitate si asta ni se cere eventual sa aparam?

Sa fim seriosi …

Coruptia ucide?  Aiurea, ea doar umple buzunarele altora!

Oare … pana cand?

Vin alegerile, moment in care cu ceva vointa s-ar putea schimba ceva in bine. Sau nu …


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here