Acasă presa straina-informatii externe Deutsche Welle – Comentariu : Trump și Kim – denuclearizare sau vorbe...

Deutsche Welle – Comentariu : Trump și Kim – denuclearizare sau vorbe goale?

120
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Donald Trump s-a lăudat cu realizările sale încă înaintea întâlnirii cu liderul nord-coreean. Șansele unui succes sunt într-adevăr bune de această date, crede Michael Knigge, corespondent DW la Washington.Vietnam Treffen Donald Trump und Kim Jong Un in Hanoi (Getty Images/AFP/M. Vatsyayana)

Timp de mai multe zile, Casa Albă s-a ocupat de pregătirea opiniei publice în preajma celei de-a doua întruniri dintre președintele SUA, Donald Trump, și liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un. Într-un comunicat publicat săptămâna trecută, administrația Trump a definit obiectivul summitului în termeni bombastici. “Președintele Donald J. Trump se angajează pentru un viitor luminos și sigur pentru toți oamenii de pe Peninsula Coreeană și din întreaga lume”, se menţiona deja la începutul paginii. Mai jos, Casa Albă enumera obiectivele mai modeste ale întâlnirii: progresul în vederea “unor relații reînnoite, a unei păci durabile și stabile și a denuclearizării complete a Peninsulei Coreene.”

Pentru cazul în care nu se ajunge la un progres semnificativ, Casa Albă anunță deja înainte de summit că “negocierile istorice ale președintelui Trump cu liderul Kim produc deja rezultate”, din moment ce liderii s-au întâlnit personal, legăturile dintre cele două țări “au atins noi puncte culminante”, regimul nord-coreean nu a mai testat rachete nucleare de mai bine de un an și nu mai sunt reținuți americani în Coreea de Nord.

Casa Albă are dreptate cu afirmația că regimul nord-coreean a suspendat, cel puțin temporar, testarea de rachete nucleare. De asemenea, relațiile dintre cei doi lideri sunt bune, cel puțin aparent, iar cetățenii americani care se aflau în închisori nord-coreene au fost eliberați.

Michael Knigge, corespondent DW la Washington Michael Knigge, corespondent DW la Washington

Să trecem peste întrebarea dacă suspendarea testelor nucleare e doar rezultatul abilităților de negociere ale președintelui american. Să ignorăm, de asemenea, declarația sa lipsită de dovezi, potrivit căreia predecesorul său Obama ajunsese în pragul unui “mare război” cu Coreea de Nord și că acest pericol major a fost aplanat doar datorită angajamentului neobosit al lui Trump.

E mai bine să ne concentrăm pe ceea ce președintele SUA a prezentat drept obiectiv cheie al negocierilor directe cu Kim: denuclearizarea completă și verificabilă a Coreei de Nord. Din nefericire, Trump a făcut puține progrese notabile în această privință. În timp ce Casa Albă amintește pe lista de realizări istorice că liderul nord-coreean a confirmat denuclearizarea în discursul său de Anul Nou, Trump ar trebui să știe cel mai bine că există o diferență mare între vorbe și fapte.

Așadar, dacă noua întâlnire vrea să fie mai mult decât un prilej pentru fotografii, care să documenteaze prietenia dintre Kim și Trump, ea trebuie să ducă la rezultate concrete. Potrivit unui material apărut în mass-media, un posibil “deal” ar putea include sfârșitul declarației de război dintre SUA și Coreea de Nord (care există în continuare la nivel formal), deschiderea unor birouri de legătură și închiderea reactorului nuclear nord-coreean Yongbyong, cât și proiecte economice comune și restituirea rămășițelor pământești ale soldaților americani căzuți în Războiul din Coreea.

Dacă Trump și Kim ar ajunge la un acord în privința acestor puncte, chiar am putea vorbi despre un succes – cu condiția ca închiderea reactorului Yongbyong să fie verficabilă și ireversibilă. În trecut, regimul nord-coreean a promis de mai multe ori să-l închidă, dar l-a reactivat mai târziu.

Sigur că și în acest caz ar mai rămâne un drum lung și spinos până la denuclearizarea completă, dar ar fi un pas important spre obiectivul cheie, în loc de obișnuitele vorbe goale.

Vă mai recomandăm

 • Autor Michael Knigge

Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here