Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Compostoare “moderne”. Din plastic!

Compostoare “moderne”. Din plastic!

594
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

Compostoarele “moderne” in vest sunt “gratuite”0005-3-nb-80-273x317. Primaria le distribuie asemeni pubelelor de gunoi si ele tot din plastic. Dimpreuna cu sacii de colectare din plastic.

Da, acele EuroPubele de 240L in 4 culori care au fost distribuite contra cost in mai toate zonele tarii. Si care nu au fost deloc ieftine (154 RON). Unele au fost furate de tuciurii vesnic pusi pe castiguri din nemunca si utilizate la diverse alte “furtisaguri” de fier, hartie, etc.

Plastic obtinut din plastice recuperate (cata ecologie?) care redau apoi in mediu nu unul, nu doi ci extrem de multi compusi toxici care se “scurg” lent din masa plasticului in mediu! Si polueaza si compostul obtinut atat de modern si eco. Ca asa e “trendy”. Si sunt aceste compostoare colorate, unele strident altele decent, in aproape toate nuantele si culorile posibile.

Sa reluam insa cateva idei de baza:

 

Ce este compostarea “moderna”?

Compostarea este defapt transfo24rmarea deseurilor biodegradabile, cum ar fi cele din bucatarie si din gradina,  intr-un material nutritiv, ce poate fi folosit in locul ingrasamintelor chimice. Pe langa faptul ca este o sursa gratuita de ingrasamant natural, este si o metoda ecologica de a scapa de mai mult de o treime din gunoiul menajer.

Compostarea se poate face cu lazi de compost speciale din plastic in procese aerobe, sau cu compostoare moderne cu ventilatie si maturare continua pe tot parcursul anului datorita invelisului termoprotectiv.

Compostul poate inlocui cu succes  balegarul atat de util in toate etapele de evolutie a materialului dendrologic cat si in procesul de echilibrare si regenerare a solului.

 

Principii de baza

Este important de stiut ce se poate composta si ce nu. In general pot fi compostate cam toate deseurile din gradina cum ar fi iarba taiata, frunzele uscate, buruienii (cele care nu au seminte mature), fructele stricate, mai putin materialele lemnoase (acestea putand fi adaugate numai dupa ce au fost macinate), hartie , s.a.m.d (vezi si articolele anterioare pe aceasta tema).

Nu sunt acceptate oase,  produse lactate, sticla, pietre, carne, metal, plastic, etc. si in general, nici un material care nu se descompune in mai putin de un an (nu gunoi menajer la gramada – invatati sa-l selectati inca din momentul producerii). 

21Amplasarea recipientului de compost trebuie sa fie la semiumbra, ca sa beneficieze si de caldura dar si sa nu se usuce prea repede materialul din interior. Este extrem de important contactul direct intre compost si pamant si ca recipientul sa aiba gauri de aerisire. Dimensiunea minima pentru un recipient este de 5L, dar poate fi la nevoie si de un volum ceva mai mare in cazul gradinilor mai mari, a parcurilor, etc, mergand pana la cativa mc.

 

Sfaturi practice

Cel mai practic este un model cu mai multe compartimente, fiecare continand material dintr-un singur an, pentru ca este nevoie de o perioada mai lunga de un an ca deseurile sa se transforme in compost. De exemplu, daca avem numai un singur recipient in care colectam in primul an pana la toamna, cand ar fi timpul sa-l imprastiem pe teren inca nu este gata, iar in anul urmator nu vom mai avea loc pentru deseurile noi.

Pentru a usura golirea lazii si amestecarea compostului (pentru cei mai “ambitiosi”) este recomandat ca unul dintre peretii containerului sa fie partial sau total detasabil.

Procesul de descompunere poate fi accelerat daca acoperim gramada cu o folie neagra si udam din cand in cand  compostul, asta in cazul in care procesam “clasic”. Umiditatea si ventilatia sunt principalii factori care contribuie la obtinerea in timpul cel mai scurt timp a unui compost matur si de calitate.

Recomandam in rezervoarele din plastic unicamerale compostarea deseurilor vegetale: gazon taiat, frunze si alte deseuri de gradina; nu sunt recomandate materialele lemnoase fara a fi in prealabil tocate sau maruntite.

Compostoarele “moderne” permit amestecarea usoara a continutului insa cel mai important este faptul ca permit pastrarea unei temperaturi constante si astfel mentinerea proceselor de biodegradare pe tot parcursul anului. In aceste compostoare se pot recupera si resturile alimentare care in mod normal nu pot fi depozitate in gradina datorita riscului de infestare cu daunatori.

25Pentru accelerarea proceselor de biodegradare sunt recomandate bioactivatorii in fapt produse complexe ce contin microorganisme nemodificate genetic, enzime, factori de crestere, microelemente si nutrienti capabili sa rezolve orice problema legata de tratarea substantelor organice si deseurilor.

Sunt folositi pentru a obtine conversia substantelor organice poluante in biomasa si compusi netoxici prin procese biologice ce au loc in mod obisnuit in natura.

 

Bioactivatori (enzime + microorganisme atent selectionate!)

Modul de actiune al bioactivatorilor se bazeaza pe 2 procese principale:

1. Consolidarea si dirijarea populatiilor de microorganisme existente catre degradarea poluantilor

2. Cresterea populatiilor de microorganisme ce actioneaza asupra moleculelor dificil de inlaturat

 

Important de retinut
Compostarea este o metoda practica de gestionare a deseurilor de gradina ; acestea sunt recuperate in cateva luni si convertite intr-un  fertilizant 100% ecologic cu o mare valoare nutritiva pentru plante.

Metoda este simpla si aplicabila in fiecare gospodarie fara a implica costuri importante; este necesara doar implicarea noastra in selectarea deseurilor biodegradabile si colectarea acestora in rezervoare special construite.

Doar prin constientizarea raspunderii pe care o avem fata de natura, ne vom bucura de benefiiciile acesteia noi si generatiile urmatoare.

 

Modele de compostoare “moderne”

Diverse tipuri de compostoare, din lumea intreaga, de diferite forme si volume, care sunt puse la dispozitia cetateanului de catre primarii in general pe baza completarii unui formular care contine date despre suprafata detinuta, regimul alimentar ales, numarul de persoane, etc.. Fiecare model din plastic are avantaje si dezavantaje, in functie de forma, clima, calitate.

1 2 3 4 5 7 8 9  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20  22

23 26

 

Pentru cei mai gospodari dintre dumneavoastra, si pentru cei care merg inca pe varianta clasica, avantajul recuperatorului de caldura este esential dar constructia lui e ceva mai dificila.

 

*

 

Ce ziceti? Suna bine?

Daca da, atunci asteptam propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, si modernizare a unei astfel de idei de afacere. Pentru evitarea oricaror erori, pentru indrumari sau doar schimb de idei, contactati-ne. Nu veti regreta.

De asemenea, gandurile, ideile si sfaturile dumneavoastra sunt importante pentru noi si le asteptam cu viu interes pe adresa noastra de e-mail:

[email protected]

.


Raspandeste cu incredere
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Shares

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here