Acasă Jurnalul Bucurestiului Informatii Comunicat de presa : Administrația Națională „Apele Române” intervine cu echipe...

Comunicat de presa : Administrația Națională „Apele Române” intervine cu echipe și utilaje în urma precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore

precipitații abundente

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat fenomene meteorologice extreme în aproape toată țară, astfel că au fost depășite valorile normale de precipitații (15l/mp/24 ore) la 150 de stații hidrometrice din administrarea A.N. „Apele Române”.

Cele mai afectate județe au fost Prahova, Buzău și Bihor unde cantitățile mari de precipitații căzute într-un interval de timp relativ scurt, sub formă de averse torențiale, au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți, viituri rapide pe unele râuri mici cu efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinele hidrografice Teleajen, Prahova și Niscov.

În județul Prahova, cantitățile maxime de precipitații s-au înregistrat la s.h. Cioranii de Jos (r.Cricovul Sărat) 102,5 l/mp/24ore, la s.h. Moara Domnească (r. Teleajen) – 74//mp/24 ore, sh Vărbilău (r. Slănic) 48.9 l/mp/24 ore, sh Prahova (r.Prahova) 42 l/mp/24ore.

La Valea Călugărească, în intervalul orar 16.00-19.15 s-au înregistrat 94 l/mp, la Moara Domnească 16.20-17.20, s-au înregistrat 47 l/mp.

Au fost emise mai multe alerte hidrologice: o Atenționare hidrologică pentru fenomene imediate, 10 Avertizări hidrologice pentru fenomene hidrologice imediate – Cod Portocaliu și 3 Avertizări hidrologice pentru fenomene hidrologice imediate – COD ROȘU pentru bazinele hidrografice Nișcov și Cricovul Sărat.

În prezent, sunt în vigoare:

• Avertizare hidrologică pentru fenomene imdiate – COD ROSU pentru Bazinul hidrografic al râului Cricovul Sărat, valabilă până la ora 15.00;

• Avertizarea hidrologică la nivel național nr.25 pentru bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb.