Acasă Jurnalul Bucurestiului Interviuri Conf. dr. Marilena Preda Sânc: „Prima femeie-student a fost la Viena şi...

Conf. dr. Marilena Preda Sânc: „Prima femeie-student a fost la Viena şi audia cursurile într-o cuşcă, ca să nu fie văzută de ceilalţi colegi, bărbaţi”

850
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

marilena_preda-sanc–  Doamnă Marilena Preda Sânc, pe lângă prodigioasa activitate academică (sunteţi doctor în arte vizuale şi conferenţiar iubit de studenţi), lumea vă cunoaşte şi ca o mare susţinătoare a mişcării feministe din România. Credeţi că această mişcare mai e utilă (necesară) în epoca globalistă şi interconectată virtual în care trăim?
-Mişcarea feministă în România a fost şi este o necesitate. În întreaga societate umană, se resimte de-a lungul istoriei faptul că femeia a fost pusă mereu într-o situaţie de inferioritate. Din Evul Mediu pâna în  secolul al XX-lea, observăm că femeile nu au avut acces nici în administraţie, nici în muzee, nici în universităţi. Toate reuşitele femeii ca exponent egal în societate,  cu drept de vot, cu acces la cultură, cu acces la a ocupa nişte poziţii de lider, în diferite segmente ale vieţii sociale, politice, toate sunt de dată extrem de recentă. În România, o societate patriarhală, cu relaţii extrem de stabile şi cu influenţă orientală pe alocuri, mişcarea feministă încearcă să pună pe poziţii de egalitate cele două sexe. Când vorbesc de egalitate, îmi place să folosesc termenul de ecofeminism, adică a unei armonii între sexe, a cuplului care stă la baza societăţii, o armonie în care fiecare să se respecte şi să aibă şanse egală de afirmare a propiei identităţi.
– Credeţi că feminismul romînesc poate să ia amploarea mişcării din Occident?
– Nu trebuie niciodată să copiem. Cel mai firesc lucru e atunci când etapele iau amploare  în funcţie de necesităţile locale. Occidentul ne poate ajuta prin faptul că putem să găsim nişte modele, să cunoaştem contextul internaţional, să vedem realităţile locale, în ce măsură ne armonizăm sau coincid anumite puncte din programul şi problematicile feministe, care online casino sunt de aici, care ne aparţin, care ţin de realitatea imediată a României. Feminismul nu înseamnă a prelua şablon ceva din afară, aşa cum nu ar trebui să fie nici în economie, nici în politică. Ar trebui să fie un lucru firesc.
– Care consideraţi că este cea mai mare realizare a mişcării feministe de-a lungul timpului?
– Femeile au devenit mai prezente în cultură, în viaţa socială, în politică, faptul că au început să aibă conştiinţa propriei puteri, propriei identităţi. În cadrul acestei expoziţii deschise recent la MNAR, în care sunt tratate mai multe teme feministe, se află o lucrare foarte interesantă, în care o  persoană povesteşte cum bunica ei a fost acceptată cu greu ca prima femeie la facultatea din Viena. Ca să fie acceptată în sala, în care se predau cursurile, i s-a făcut o cuşcă, ca să nu fie văzută de ceilalţi colegi, bărbaţi. Ea intra în acea cuşcă şi  audia cursurile. Nu a trecut niciun secol de atunci. Aceste lucruri se întâmplau într-o societate civilizată. Noi nu încercăm acum, decât să depăşim aceste bariere, câteodată de neînţeles, care se pun în faţa unei femei care are capacităţi deosebite, care ar putea să fie un lider politic. (Daria Nedelcu)


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here