Acasă Stiinta & Tehnica Economie CONFERINŢA “BURSA” TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL

CONFERINŢA “BURSA” TENDINŢE ÎN PIAŢA DE CAPITAL

101
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 MAKE, PREŞEDINTELE GRUPULUI DE PRESĂ BURSA:“Suntem pe o direcţie greşită, trebuie să luăm altă cale pentru dezvoltarea pieţei de capital”

M.G.

Make: “Dacă bursa nu-şi îndeplineşte funcţiile se cheamă că este aproape inutilă” 

Piaţa noastră de capital a pornit, acum 25 de ani, într-o direcţie de dezvoltare greşită, iar în prezent putem să ne oprim şi să luăm altă cale, a spus, ieri, Make, preşedintele Grupului de Presă BURSA, în deschiderea celei de-a opta Conferinţe “BURSA” dedicată pieţei de capital, pe care a moderat-o.

Domnia sa a declarat: “Aceasta este a opta conferinţă pe care o organizăm pe subiectul pieţelor de capital, dar se găseşte în afara şirului tradiţional de conferinţe, deoarece are loc într-un moment crucial pentru piaţa noastră de capital. Există o serie de transformări în pieţele de capital, sub influenţa noii tehnologii, la care, pe de o parte, Europa are o reacţie divergentă, iar pe de altă parte, noi nu ne-am cristalizat atitudinea, fiind prea preocupaţi de probleme locale”.

Preşedintele Grupului de Presă BURSA a adăugat: “Suntem la aproape un sfert de veac de «dezvoltare» a pieţei de capital. Între ghilimele «dezvoltare», pentru că este o direcţie greşită pe care am apucat-o, doctrinar, acum 25 de ani, şi mi se pare că, în acest moment, ar trebui să ne trezim şi să ne dăm seama că suntem pe această direcţie greşită şi că trebuie să adoptăm nişte măsuri pentru ca realmente să dezvoltăm piaţa de capital. În ziarul de astăzi, (n.r. ieri) am publicat un releveu, un raport amănunţit asupra pieţei de capital. Acolo arăt că piaţa noastră nu serveşte capitalizării societăţilor emitente, nu serveşte economiei naţionale prin reprezentativitatea informaţiilor pe care le furnizează, iar, în al treilea rând, nu atrage investitori. Dacă pe aceste trei segmente nu-şi îndeplineşte funcţiile, părerea mea este că bursa este aproape inutilă”.

Potrivit lui Make, descentralizarea şi implicit trecerea la un sistem policentric ar putea duce la eficientizarea activităţii investiţionale de la bursa locală.

“Tehnologia blockchain este cea care descentralizează registrul, depozitarul şi facilitează tranzacţionarea directă. Ceva ce domnilor Dan Paul (n.r. preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi Adrian Tănase (n.r. directorul general al Bursei de Valori Bucureşti) nu are cum să le placă din moment ce tranzacţionarea directă elimină brokerii şi diminuează piaţa bursei. Însă, în acelaşi timp, creează un mediu favorabil dezvoltării bursei şi brokerilor. Ideea pe care o promovez este o cotitură în viaţa pieţei de capital care aleargă de 25 de ani după investitori străini şi autohtoni mari, neapărat mari. Nu, pe cei mari nu îi ai decât dacă ai şi masa investitorilor mici, pe care o poţi crea oferind posibilitatea tranzacţionării directe.

Observaţia domnului Dăianu (n.r. Daniel Dăianu, membru în Consiliul BNR), că există o distincţie între economisitor şi investitor o completez cu faptul că există o distincţie între o companie şi un emitent. De la compania oarecare la emitent este un proces de trans­formare şi maturizare. Transformarea unui economisitor în investitor este o procesare.

El trebuie să fie dispus să-şi transforme banii în capital investiţional. Acest lucru nu îl poate face bursa, în acest moment, iar asta s-a văzut deja. Este demonstrat de zeci de ani. Nu poate să convertească economisitorul în investitor şi nu poate să convertească companiile în emitenţi.

Acest proces trebuie să se facă în jurul bursei pentru ca bursa să aibă materie primă de unde să extragă, să aibă rădăcini înfipte într-un sol din care se hrăneşte. Blockchain-ul cred că furnizează o parte din soluţie.

Sunt adeptul tranzacţiilor directe drept creatoare de mediu inves­tiţional, care să transforme economisitorii în investitori şi companiile în emitenţi”, a explicat Make.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here