Acasă Supliment Cultural Arta CONFERINTA Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească”

CONFERINTA Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească”

DISTRIBUIȚI
Conferinta Natională " Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească" : Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL , Inalti Ierarhi si alti reprezentanti ai clerului, alti participanti la Conferintă.
Raspandeste cu incredere
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Conferinta Natională " Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească" : Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL , Inalti Ierarhi si alti reprezentanti ai clerului, alti participanti la Conferintă.
Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească” : Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL , Inalti Ierarhi si alti reprezentanti ai clerului, alti participanti la Conferintă.

 

HRISTOS A INVIAT!

In vremuri tulburi, când Biserica Dreptcredincioasă este atacată de toti nevolnicii si de cei care vor să impună anormalul ca fiind normal, in Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) eu am spus doar: ” Cred, Doamne, ajută necredinței mele! DOMNUL meu si DUMNEZEUL meu.” Era unul dintre visurile si aspiratiile mele faptul de a participa in zilele de 12 si 13 Mai 2016 la Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească”, iar ulterior din 16 Mai la activitățile culturale dedicate aniversării a 80 de ani a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Regret nespus ca nu am putut fi prezent acolo, dar stiti prea bine ce m-a impiedicat: am fost internat in spital cu un ulcer varicos agravat până aproape de a-mi pierde piciorul stâng. Boala vine câteodată fulgerător ca să iti dea un bobârnac, de exemplu am renuntat la fumat. Slavă lui DUMNEZEU pentru toate! Jurnalul Bucurestiului si Intell News ar fi dorit să fie prezente acolo, iar eu strict in calitate de Senior Editor al lor; mi-ar fi plăcut si altfel, multumesc Diana Iuliana Barbu pentru invitatie, dar ar fi trebuit să mă clonez ca să fiu in acest an si ARTIST(asta sunt primordial), ziarist, istoric. M-am gândit la toate acestea pe un pat de spital, iar in cele două zile ale Conferintei mă gândeam doar acolo si la faptul că ” Biserica este comuniunea şi comunitatea sacramentală a oamenilor cu Dumnezeu, întemeiată de Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, plină de viaţă şi lucrarea Duhului Sfânt, spre sfinţirea şi mântuirea oamenilor.”

Afis: CONFERINTA Natională " Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească", 12-13 Mai 2016.
Afis: CONFERINTA Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească”, 12-13 Mai 2016.

 

Am scris această lungă introducere pentru a-mi manifesta bucuria că pe 17 Mai am fost externat după 7 zile si am putut participa, fie si partial, la aniversarea de 80 de ani a Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti”, am redat doar atmosfera din după-amiaza zilei de 17 Mai si aidoma din 18 Mai, după orele 15, eu am ajuns acasă de la spital la 11,45 pe 17 Mai. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a aniversat in ziua de 17 Mai 2016 cei 80 de ani de existenţă, fiind inaugurat de regele Carol al II-lea in 1936, deschis de Rege pe 10 Mai(ziua natională a Regatului României la acea dată), iar pentru public pe 17 Mai.

 

Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească” , eveniment extrem de important ( am specificat deja anterior cauza absentei mele la lucrările ei) , este prezentată cititorilor ziarului Jurnalul Bucurestiului de către doamna Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.

Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL a binecuvântat pe toti cei prezenti si a rostit un frumos cuvânt de deschidere la Conferinta Natională " Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească" .
Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL a binecuvântat pe toti cei prezenti si a rostit un frumos cuvânt de deschidere la Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească” .

 

“Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească” a ajuns la cea de-a patra editie. A fost un număr mare de participanti – peste 350 de specialisti, veniti din toate colturile tării, care au avut posibilitatea să participe atât la sesiunea de comunicări a evenimentului (care a reunit peste 20 de studii de artă religioasă, probleme de conservare-restaurare, tehnică, dar si studii de sociologie), cât si la expozitia “Continuitate si noutate in arta religioasă”, care deschide publicului o fereastră către santierele de pictură sau de restaurare coordonate de Comisia de Pictură Bisericească in toate eparhiile, dar si să asiste la lansarea de carte de specialitate, publicată de Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Participanti la Conferinta Natională " Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească" .
Participanti la Conferinta Natională ” Unitate dogmatică si specific national in pictura bisericească” .

 

Programul a fost incărcat si discutiile care s-au deschis in jurul subiectelor abordate s-au prelungit, dovadă a interesului participantilor. Au fost subiecte care s-au lămurit, altele care au deschis teme noi de dezbătut si subiecte care urmează să fie dezvoltate in intrunirile viitoare. Din punctul de vedere al organizatorilor conferinta (desi a presupus un efort sustinut) a fost si incărcată de satisfactie,  deoarece numărul mare de participanti si deschiderea cu care acestia s-au reunit e dovada clară că arta religioasă in societatea contemporană este o parte integrantă a existentei si a nevoilor sufletesti si că nu a fost abandonată.

Preafericitul  Părinte Patriarh DANIEL a binecuvântat pe toti cei prezenti si a rostit un frumos cuvânt de deschidere,  care a avut ca temă continuitatea si noutatea in arta religioasă pe teritoriul românesc.Acest cuvânt de deschidere va prefata si  volumul conferintei “Continuitate si noutate in arta religioasă”, volum ce va fi publicat de editura Basilica a Patriarhiei Române. Tot ca o incununare a expozitiei la editura Basilica se va publica si un album de artă,  care va cuprinde cele peste 50 de lucrări expuse in Palatul Patriarhiei,  cu informatii pretioase despre specialistii participanti.

Pr. prof. dr. Nicolae Necula, preşedintele delegat al Comisiei de pictură bisericească(stg.), in centru Pr. prof. Dr. Florin Şerbănescu, in spatele dumnealui doamna Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.
Pr. prof. dr. Nicolae Necula, preşedintele delegat al Comisiei de pictură bisericească(stg.), in centru Pr. prof. Dr. Florin Şerbănescu, in spatele dumnealui doamna Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.

 

Cele două volume lansate in cadrul Conferintei : ” Pro patrimoniu . Studii de artă veche românească” de Victor Simion si   „Dicţionarul de conservare-restaurare a patrimoniului bisericesc” de Pr. Viorel Barbu, Diana Barbu si Gabriela Stefanita sunt dovada clară a dinamicii editoriale si artistice pe care o desfasoară Patriarhia Româna. Acestea pot fi procurate din librăriile si magazinele de cărti si obiecte bisericesti ale Serviciului de Colportaj al Arhiepiscopiei Bucurestilor sau prin comandă pe internet la adresa [email protected] .ro “

 

Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române. Credit foto: pictor -restaurator Lăcrămioara Anton.
Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române. Credit foto: pictor -restaurator Lăcrămioara Anton.

 

Doamna Diana Iuliana Barbu este Dr. in teologie ( tema: Teologia icoanei – influența isihasmului în pictura bisericească din Țara Românească) si Drd. Istoria Artei din 2011( Tema: Pictura pe sticlă- între sacru și profan), pictor Iconar atestat de Patriarhia Română si restaurator atestat de Patriarhia Română, precum si restaurator patrimoniu mobil atestat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National; este membru in Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare: AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

Ziarul Jurnalul Bucurestiului si agentia de presă Intell News ii multumesc doamnei Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române, pentru aceste consideratii edificatoare despre evenimentul desfăsurat in zilele de 12-13 Mai 2016.

Credit fotografii: Diana Iuliana Barbu, inspector eparhial si secretar tehnic al Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.

 

Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperamântul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Tie. Amin.

A consemnat: Claudiu Victor Gheorghiu , artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Artă Religioasă si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.    20 Mai 2016

 

„Dicţionarul de conservare-restaurare a patrimoniului bisericesc”, Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Autorii volumului sunt: pr. dr. Viorel Robert Barbu, coordonator; Diana Iuliana Barbu, doctor în teologie, domeniul Artă bisericească şi Gabriela Ştefăniţă.
„Dicţionarul de conservare-restaurare a patrimoniului bisericesc”, Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Autorii volumului sunt: pr. dr. Viorel Robert Barbu, coordonator; Diana Iuliana Barbu, doctor în teologie, domeniul Artă bisericească şi Gabriela Ştefăniţă.

 

PS. De asemenea, semnalez aparitia de curând la Editura BASILICA a Patriarhiei Române,  cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a lucrarii „Dicţionarul de conservare-restaurare a patrimoniului bisericesc”. Lucrarea constituie o premieră pentru literatura teologică românească şi este adresată atât specialiştilor din domeniu, cât şi celor interesaţi să-şi îmbogăţească cunoştinţele. Alcătuirea unei astfel de lucrări era necesară, mai ales prin faptul că, din patrimoniul cultural naţional, aproximativ 65% aparţine Bisericii Ortodoxe Române. Autorii volumului sunt: pr. dr. Viorel Robert Barbu, coordonator; Diana Iuliana Barbu, doctor în teologie, domeniul Artă bisericească şi restauratoare calificată pe lemn, şi Gabriela Ştefăniţă, restauratoare autorizată de pictură bisericească. Volumul poate fi achiziţionat din librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor, sau prin comandă pe internet la adresa [email protected].

Sursa: http://ziarullumina.ro/premiera-pentru-literatura-teologica-romaneasca-112231.html

 

 

 

 

 

 

 


Raspandeste cu incredere
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares