Acasă Colţul specialistului Apararea drepturilor cetatenilor Consumati rondele din orez expandat? Sau orez expandat glazurat, colorat si indulcit...

Consumati rondele din orez expandat? Sau orez expandat glazurat, colorat si indulcit “natural”?

1231
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

În ciuda faptului că multe persoane consideră că rondelele de orez și gustările dulci pe bază de orez expandat, atat de populare în rândul copiilor, sunt si sănătoase, adevărul este cu totul si cu totul altul.

Potrivit unui studiu recent, redat in continuare, aceste produse conțin o cantitate îngrijorătoare de substanțe cancerigene. Coloranti cancerigeni si toxici, aditivi dubiosi, prajite in ulei (vegetal dar fara a preciza sursa) si deci evident cu urme de acroleina in masa de produs expandat, acestia sunt doar cativa din compusii prezenti.

Dar, din pacate, la lista substantelor anterior mentionate, se mai adauga inca un element, As (arsenicul).

In-atentia-parintilor-nu-ii-lasati-pe-copii-sa-consume-rondele-de-orez-18521245

Cercetarea a fost condusă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Suedia și a presupus examinarea a 102 produse pe bază de orez disponibile pe piață.

În multe dintre acestea, medicii au descoperit un nivel ridicat de arsenic, informează site-ul HealthyFoodTeam.com.

Având în vedere aceste rezultate, agenția a revizuit recomandările în ceea ce privește aceste alimente.

Orezul, terciul din orez, tăiețeii și cerealele din orez nu ar trebui consumatein primul rand de copii, de mai mult de patru ori pe săptămână.

Cea mai mare cantitate de arsenic s-a descoperit în rondele, care nu ar trebui să facă parte din alimentația celor mici sub nicio formă.

La adulti situatia este oarecum asemanatoare, dar … ce mai conteaza?

Emma Halldin Ankarberg, renumit toxicolog al agenției din Suedia a afirmat că pentru adulți această gustare trebuie consumată cu moderație (probabil de 5 ori pe saptamana?) si ca, teoretic, nu periclitează starea de sănătate, dar ca, în cazul copiilor sub 6 ani, ea ar trebui complet interzisă (abia astept reactia A.N.P.C.-ului fata de aceasta relatare).

Arsenicul apare în mod natural în sol și este absorbit in special de plante. Totuși, orezul pare mult mai predispus să absoarbă și să rețină acest compus în comparație cu alte cereale. Consumat în cantități mari, arsenicul este cancerigenă și duce la dezvoltarea unor tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii, precum și la nivelul ficatului și rinichilor.

Mai mult decât atât, expunerea constantă la arsenic contribuie la apariția bolilor de inimă și de ficat, a diabetului și a afecțiunilor sistemului nervos, dar copiii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor riscuri.

Avertisment pentru toți părinții Nu lăsați copiii dvs. mananca orez Torturi

Luând în considerare rezultatele studiului, organizarea de siguranță alimentară a revizuit recomandările dietetice pe orez. Orez sau orez produse, cum ar fi terci de orez, fidea de orez, cereale pentru micul dejun sau din orez expandat ca (orez crispies, de exemplu), nu ar trebui să fie consumate de copii mai mult de patru ori pe saptamana. Prăjituri de orez contin cele mai arsenic, motiv pentru care acestea nu ar trebui să fie administrat la copii sub vârsta de șase ani.

Emma Halldin Ankarberg, toxicolog la Agenția Națională Alimentara suedeza, atrage atentia asupra faptului ca: “Mulți copii mananca prăjituri de orez drept gustare, dar, din păcate trebuie să ne sfătuim împotriva acestei practici. Alte țări sunt, de asemenea, implicate in aceasta cercetare oferind  exact acelasi indemn tuturor celor interesati.

“Pentru toți ceilalți, prăjiturile de orez sunt OK daca sunt consumate cu moderatie, dar depinde de cantitatea totala de produse cu/din orez consumate în general”, a adăugat ea.

Cei care consuma o cantitate mare de orez, adică de mai mult de sapte ori pe saptamana, ar trebui să reduca aportul lor de orez deoarece atfel se expun la un risc de ingerare a unei cantitati mari de arsenic.

Rezultatele studiului a arătat că produsele cu/din orez populare, inclusiv Kellogg’s Rice Krispies (ce bine ca a venit si aceasta firma in Romania acum cateva luni, acum ne putem efectiv “bucura” de consecintele firesti ce rezulta din consumul produselor lor!), Boots Baby prăjituri de orez organic (imbunatatit cu As in concentratie crescuta) și Organix First Wholegrain Baby Rice, au fost unele din produsele care conțin cele mai mari concentratii de arsen fiind declarate nesigure pentru consum.

 

Despre arsenic si orez

Expunerea la un nivel scazut de arsenic continua sa survina in randurile largi ale populatiei (ca si unele cazuri de otraviri cu doze ridicate) prin folosirea comerciala a compusilor folosind arsenic anorganic in produsele uzuale cum ar fi conservanti ai lemnului, pesticide, ierbicide, fungicide si vopsele; prin consumarea hranei si fumarea tutunului tratat cu pesticide continand arsenic; si prin arderea combustibilului fosil contaminat cu arsenic. Arsenicul a fost de asemenea un ingredient de baza in solutia Fowler si continua sa fie intalnit in anumite leacuri populare.

Arsenicul (As) apare în mod natural în sol și în roca de bază și este absorbit de plante. Luand in considerare toti acesti factori putem observa ca orezul pare a fi deosebit de specializat in a absorbi și stoca la un nivel extrem de ridicat arsenicul. Acest element este un cunoscut cancerigen, care, daca este ingerat in cantitati mari, poate duce la tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii urinare, precum si la nivelul ficatului, rinichilor si a prostatei. Mai mult decât atât, expunerea continuă la arsenic poate contribui, de asemenea la aparitia unor serii de probleme grave de sanatate, inclusiv boli cardiovasculare, leziuni hepatice, tuse cronica, diabet si nu in cele din urma la aparitia unor efecte neurologice extreme. Copiii sunt in special expusi la acest tip de risc.

Recent, o mare atenție a fost acordată prezenței arsenicului în orez si produsele din orez pentru copii. De asemenea, studiul a constatat ca exista diferite niveluri de arsenic in orez, în funcție de soiul de orez analizat, de zona de cultivare, de metodele de cultivare și metodele de producție – de exemplu, cerealele integrale conțin, în general, mai mult arsenic decât orezul rafinat.

Mai multe informatii puteti obtine din vizionarea videoclipului postat aici.


Raspandeste cu incredere
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here