Acasă Opinii contributors.ro : 13 luni decisive pentru dl. Klaus Iohannis

contributors.ro : 13 luni decisive pentru dl. Klaus Iohannis

110
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sunt mai puțin de 13 luni până la viitoarele alegeri prezidențiale. Președintele Iohannis și-a anunțat în urmă cu ceva vreme intenția de a-și depune candidatura în cursa pentru un nou mandat de 5 ani. Va fi susținut politic și logistic de PNL, așa cum s-a întâmplat și cu ocazia alegerilor anterioare. Cu toate acestea, dl. Iohannis se află în situația în care trebuie să cugete și să tragă învățămintele necesare din înțelepciunea zicalei “ajută-te singur!”
Din acest punct de vedere, adică al sprijinului PNL, lucrurile sunt asemănătoare celor de la alegerile din 2014. Când aproape nimeni, nimeni din conducerea partidului Brătienilor, nu credea în succesul candidaturii primarului Sibiului din care mai degrabă vremurile și criza de cadre decât voința proprie făcuseră peste noapte om politic. Nu doar liberalii, ci aproape toți românii vedeau în Victor Viorel Ponta câștigătorul sigur. Chiar dacă deciseseră să voteze împotriva premierului. O succesiune de greșeli în cascadă, de la imensul miting de inaugurare a candidaturii până la desconsiderarea rolului Diasporei pe care a încercat să o umilească au făcut posibil miracolul. Adică înfrângerea lui Victor Ponta și renașterea speranței că nimeni și nimic nu va mai putea deturna parcursul european al României.
Dl. Klaus Werner Iohannis a cofirmat și nu prea toate aceste speranțe. Dorința lui de a fi un președinte altfel, altfel decât Traian Băsescu, i-a jucat adesea renghiuri. Au mai intrat în joc comoditatea, incapacitatea de comunicare și de a sesiza valoarea momentului, adică a secundei, aplecarea spre tărăgănare și amânare a deciziilor esențiale. Toate aceste defecte evidente, supralicitate de critici, nu trebuie însă să fie de natură a diminua și meritele, atâtea câte sunt, ale administrației Iohannis, ale domnului Klaus Werner Iohannis însuși. Eșecul afacerii murdare a Ordonanței 13 i se datorează. A fost momentul lui de glorie. Însă nu a știut să îl fructifice. Să îi găsească forme de continuitate.
A acceptat cu prea mare detașare schimbarea de guverne dorită și impusă de dl. Liviu Nicolae Dragnea, a dat poate prea multe șanse PSD, dintre care cea mai catastrofală este cea reprezentată de acceptarea guvernului condus de formă de campioana tuturor gafelor posibile, sărmana Viorica Vasilica Dăncilă, nu a știut să se opună cu toată forța demiterii din fruntea DNA a d-nei Laura Codruța Kὄvesi, îi plac prea din cale afară luxul, calmul și voluptatea vacanțelor și ale week-end-urilor prelungite.
Să recunoaștem însă că dl. Iohannis este aproape singurul demnitar sau, mă rog, om politic român, bine văzut și bine primit în Cancelariile occidentale. Garantul politic al onorabilității României. Puterea pesedistă știe asta, iar încercarea de demitere a procurorului general al României, dl. Augustin Lazăr, este intim legată de acțiunile anti-Iohannis. Pe ele pedalează oficinele de intoxicare România tv, Antena 3, TVR 1 prin pestilențiala emisiune România 9, Evenimentul zilei și cristoiublog.
Dl. Klaus Iohannis are acum o șansă. Poate ultima. Însă uriașă. Aceea de a recâștiga timpul și terenul pierdute prin respingerea acțiunii de revocare din funcție a d-lui Augustin Lazăr. Ministrul justiției, penibilul profesor și rector suspendat al Universității “Alexandru Ioan Cuza”, numitul Toader Tudorel, și-a dat măsura arivismului și incompetenței sale și a comis greșeli în cascadă. Care îl îndreptățesc pe președinte să respingă revocarea invocând vicii de procedură. Dacă nu o va face, dacă iar va accepta condiția de secretar personal al caricaturii umane, al insului fără demnitate și coloană vertebrală care încă mai parazitează conducerea Ministerului Justiției, dl. Iohannis va pierde și bruma de sprijin și credibilitate pe care încă mai contează. Faptul că PSD nu are încă un candidat sigur, antipatia populară de care are parte dl. Călin Popescu-Tăriceanu nu îi garantează succesul domnului Iohannis. Surpriza, imprevizibilitatea, răsturnările de situație sunt materia primă a vieții politice.
Dl. Klaus Werner Iohannis ar face bine să conștientizeze asta. Ieșirea publică de ieri a domniei-sale mi se pare încurajatoare.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here