Acasă Opinii contributors.ro : Cine este Statul Român?

contributors.ro : Cine este Statul Român?

101
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Recent am ieșit cu câțiva colegi din Alianța 2020 – USR PLUS să strângem semnături pentru participarea Alianței 2020 la alegerile europarlamentare, în Piața Romană, la oră de vârf, când McDonalds era plin de tineri liceeni. Am discutat cu câțiva dintre ei și am plecat seara acasă destul de înfricoșată de lucrurile aflate. Tinerii nu sunt interesați de politică, nu știu cine este Dacian Cioloș, habar nu au că a fost prim-ministru, nu au auzit de el în viața lor, nu au idee ce sunt USR sau PLUS, nu s-au gândit cu cine votează și dacă votează, foarte mulți nu își pun problema oricum (”ce rost are, toți sunt la fel”, ”jocurile sunt făcute în proporție de 85%”, ”sistemul este putred și nu se va schimba niciodată, oricum emigrez”). Am întrebat o tânără ce va face, când va termina facultatea și va merge să se angajeze și va vedea cum amanta șefului, fiica sau fiul vreunui om politic primește postul ei, fără nicio calificare adecvată, va înțelege măcar atunci că politica și deciziile politice, la vot, ne afectează viața în toate aspectele sale? Mi-a răspuns dând din umeri și râzând, cu ochii în soare, uitându-se la iubitul ei. Într-un fel, aș fi vrut să fiu ca ea, indiferentă, viața ar fi mult mai simplă. Capacitatea de a remarca tot ce nu funcționează într-o societate, sistem sau comunitate vine împreună cu multe sacrificii personale, nu e deloc o poziție de invidiat, deci nu pot să îi condamn pe tinerii de astăzi că sunt nepăsători, voi încerca însă să arăt cât costă nepăsarea lor și a altora, mă refer la toți cei care nu se implică în viața societății, măcar prin minimalul gest civic de a vota o dată la patru ani.

Dacă ați citit știrile recente, ați aflat desigur că Laurei Codruța Kovesi i s-a interzis să părăsească România, fiind pusă sub control judiciar. Vorbim totuși despre un fost procuror de rang înalt din România, aflat într-o procedură de ocupare prin concurs a unei funcții europene. Așadar, indiferent ce credem despre ea, că ar fi sau nu vinovată la finalul dosarului care i s-a deschis, este limpede ca lumina zilei că nu discutăm despre un om care ar dispărea subit din radarul autorităților, așa cum au făcut-o cei care au furat milioane din banii noștri și ai europenilor, Sebastian Ghiță, Radu Mazăre, și toți ceilalți dispăruți prin insule exotice. Acest imens abuz a fost făcut cu aprobarea actualului ministru Tudorel Toader și a persoanei numite de PSD-ALDE să investigheze magistrații, Gheorghe Stan, cu aportul procurorului de dosar Adina Florea, o frumoasă coincidență. Într-un an de zile, un procuror cu 24 de ani experiență și fără nicio sesizare disciplinară până acum (și au mai fost guverne PSD), are deodată patru acțiuni disciplinare, 40 de investigații ale Inspecției Judiciare și 18 dosare deschise. Ei reprezintă, așadar, Statul Român. În consecință, Statul Român este abuziv, prin tipul acesta de decizii nefirești, cusute cu ață albă ca să pare legale, deși nu sunt.

Altă situație: investigația Centrului pentru investigații media și a Centrului pentru Resurse și ai reporterilor Pro TV România Te Iubesc[i] ne arată un șir nesfârșit de oameni numiți în diverse funcții de autoritate a statului și decizională, care dau din umeri și pasează responsabilitatea luării deciziilor dintr-o parte în alta, chiar dacă acest lucru înseamnă distrugerea vieților unor copii neajutorați, cei abandonați în centre de plasament. În cinismul și indiferența servilă care caracterizează societatea românească traumatizată de abjecția comunismului, compasiunea, solidaritatea, bunătatea, puterea în slujba binelui sunt doar cuvinte goale lipsite de orice sens. Trepădușii instalați confortabil în poziții publice, fără pregătirea profesională necesară, dar și fără minime calități umane, printre care empatia ar trebui să fie esențială atunci când te ocupi de categorii vulnerabile, s-au îmbogățit, de-a lungul anilor, din resursele statului, nimeni nu i-a investigat vreodată cum s-au cheltuit sumele alocate pentru copiii abandonați. În centrele de plasament au murit 362 de copiii în 5 ani[ii], mulți se sinucid, alții mor de inimă rea, alții trăiesc, dar înnebunesc. Cazurile de copii tranchilizați ca să fie reduși la stadiul de legumă incapabilă de reacții sunt numeroase[iii], doar pentru a fi mai comod pentru puținii asistenți sociali din sistem. Este o situație crâncenă, semnalată internațional încă din 1990. Suntem la 30 de ani distanță, iată, în aceeași situație. Statul Român, cu obstinație, indiferență, incompetență și corupție numește cei mai incapabili și nepotriviți oameni în poziții decizionale unde este necesară priceperea, compasiunea și pregătirea specifică. În 2006 apărea un raport confidențial despre suferința ascunsă din centrele de plasament, în ceea ce privește copiii cu dizabilități, unde situația este mult mai inumană, cu cei mai nefericiți și neajutorați dintre semenii noștri. Cazul tragic al unui tânăr cu dizabilități mort în condiții suspecte a fost câștigat de Centrul pentru Resurse Juridice la CEDO[iv]. Statul Român a încălcat, prin oamenii lui, mereu și mereu aceiași incompetenți puși prin relații de partid, drepturi fundamentale, cum este dreptul la viață, acționând aproape întotdeauna cu o inumanitate stupefiantă. Incapacitatea celor care lucrează în sistem de a se pune în locul celor mai puțin privilegiați de soartă este absolut cutremurătoare.

În continuarea situației descrise mai sus sunt de adăugat neapărat încă două aspecte esențiale ce țin de Statul Român: România a interzis adopțiile internaționale în 2005, în urma unor scandaluri internaționale privind adopțiile făcute ilegal, un raport în acest sens al baronesei Emma Nicholson devenind condiție de pre-aderare, în sensul stopării adopțiilor. Din 2005 și până în prezent, România nu a mai deschis adopțiile internaționale, deși sunt numeroși străini care doresc să adopte mai ales copii cu dizabilități, având în vedere poveștile atroce despre care aud. Adopția este una dintre cele mai bune metode prin care soarta unor copii abandonați sau defavorizați se poate schimba radical în bine, cu puțină bunăvoință și creier în gândirea unor politici publice. USR a propus un proiect în acest sens, care a fost plimbat prin mai multe comisii, negociat cu PSD și, în final, stopat, datorită volatilității și impredictibilității totale a guvernării PSD.

Al doilea aspect esențial de ține de incapacitatea structurală a Statului Român de a pune oamenii potriviți la locul potrivit în sistem ține de rolul Avocatului Poporului și calitatea umană și profesională pe care trebuie să o aibă persoana care exercită acest important rol. Știm cu toții cine este Victor Ciorbea și modul în care își tratează funcția ca fiind o sinecură caldă din care să iasă la pensie, fără a lăsa nimic în urmă: niciun proiect, nicio intervenție importantă, niciun bine public. La fel, la nou înființata autoritate Avocatul Copiilor, aceiași incompetenți, trepăduși și idioți utili pe linie de partid, băieți și fete care știu să strângă semnături sau să facă liste cu dușmanii, sunt recompensați cu funcții publice. Acest sistem funcționează așa de 85 de ani, 45 în comunism și 30 după comunism.

Revin la tinerii cu care am vorbit pe stradă; unul dintre el mi-a spus: ”credeți că nu știu ce este în sistem? Mama mea este judecător, tatăl meu lucrează în SIE. Știu extrem de bine, de aceea voi emigra: 85% din sistem este paralizat de incompetenți pe linie de partid, sistemul este putrezit și nu îl veți schimba voi USR sau Alianța 2020, nu îl va schimba nimeni. E prea mult, e prea greu, nu are rost.”

Vorbele acestui tânăr inteligent, dar deja cinic, îmi revin deseori în minte zilele acestea. Astfel am realizat că sistemul este neschimbat de 75 de ani. O soartă tristă și nefericită a avut țara asta, care are doar 100 de ani. Am trăit așadar într-o mică libertate spirituală și efervescență europeană doar 25 ani, vă dați seama cât de puțin? Cum vom smulge răul din rădăcină, dacă tinerii pleacă, iar în noile partide predomină o mentalitate comunistă putredă, în care studiile nu contează, experiența profesională nu contează, primează doar ce ai făcut și faci pentru partid, cât de util ești partidului, cum te poate folosi partidul sau liderul partidului și ce aduci în partid ca tranzacție? Ulterior vei fi promovat în poziții publice de putere și decizie. Nu contează că tu nu ai carte, nu ai experiență, știi doar să bați străzile și să vorbești vrute și nevrute sau să stai atârnat prin sediul partidului, irelevant, ești un om de bază, pe care partidul poate conta, o forță motrice, o rotiță esențială. E irelevant că există oameni mult mai bine pregătiți, străluciți intelectual sau profesional, nu sunt suficient de gregari pentru a îmbrățișa spiritul partidului sau al liderului vremelnic și pentru acest lucru trebuie pedepsit prin marginalizare, excludere, reducere la tăcere, irelevanță. Iată cum se construiește un sistem putred și inuman: cu oameni putrezi, avizi de putere și funcții pe care nu le merită și nu le onorează, incapabili să ia vreodată decizii în beneficiul și pentru bunăstarea -fizică, psihologică, emoțională, intelectuală- cetățenilor. Acesta este Statul Român, o anomalie.

[i] https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/stiri/in-fiecare-zi/copilarie-sub-anestezie-iii-copiii-iesiti-din-sistem-vorbesc-deschis-despre-abuzurile-la-care-au-fost-supusi.html

[ii] https://newsweek.ro/investigatii/moarte-in-orfelinate-362-de-copii-au-murit-in-grija-statului-in-cinci-ani

[iii] https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/copilarie-sub-anestezie-i-cum-se-face-lobotomizarea-chimica-a-copiilor-din-centrele-de-plasament.html, https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/adevarul-din-centrele-de-plasament-mii-de-copii-sunt-sedati-desi-nu-au-dizabilitati.html

[iv] http://www.crj.ro/curtea-europeana-pentru-drepturile-omului-a-condamnat-romania-in-dosarul-crj-in-numele-lui-valentin-campeanu-vs-romania/

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here