Acasă Opinii contributors.ro : Cum arată tabloul politic românesc…

contributors.ro : Cum arată tabloul politic românesc…

140
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cum arată tabloul politic românesc după ce USR și PLUS au format o alianță?

În ziua de 1 ianuarie, am intrat într-un nou ciclu electoral care este de așteptat și de sperat că va atrage atenția dar va fi și dinamiza prezența la urnena românilor atât în 2019 cât și în 2020.
Sper că cetățenii cu drept de vot au înțeles, în fine, după alegerile parlamentare cu rezultat catastrofal atât pentru esența Statului de drept, pentru reala orientare pro-europeană a țării cât și pentru democrație cât de importantă este prezența la vot.
În primăvara anului 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare a căror importanță este în anul acesta mult sporită față de scrutinele anterioare de același fel. Aceasta și fiindcă vor arăta cât de pro-europeni mai sunt cu adevărat conaționalii noștri. Cât de interesați de idealul european mai suntem cu toții. În chip real și nu doar în declarații de circumstanță. Încă înainte de preluarea președinției Uniunii Europene de către țara noastră s-a putut vedea cu ochiul liber că, drept urmare a alegerilor anterioare, au fost trimiși la Bruxelles și Strasbourg mulți oameni de slabă calitate. Înși ale căror prestații situate pe poziția unui naționalism agresiv, evident mult mai apropiate de ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia și, mai ales în Turcia lui Erdogan, au lăsat o impresie lamentabilă. Amplificată de impresia mai mult decât catastrofală lăsată de felul în care s-au comportat, cum au vorbit, cum și-au înțeles misiunea înalții oficiali guvernamentali de la București. Care, în luna ianuarie, aveau drept sarcină principală prezentarea cât mai convingătoare a priorităților președinției României. Premierul Viorica Vasilica Dăncilă, câțiva miniștri precum Petre Daea. Carmen Dan ori Marius -Constantin Budăi au avut evoluții neinteresante, slabe, uneori de-a dreptul comice, consumate în fața unor săli mai degrabă goale.
Tocmai prin prisma acestei situații deplorabile ar putea fi receptat anunțul intervenit sâmbătă seara, anunț potrivit căruia două partide nou create – USR și PLUS- au decis să formeze o alianță numită Alianța 2020-USR + PLUS. A fost deja făcută publică lista candidaților alianței la alegerile euro-parlamentare, listă despre care am fost asigurați că ar fi fost decisă în primul rând pe baza principiul meritocratic. O privire fie și numai superficială aruncată asupra numelor ce figurează pe lista în cauză pare să confirme veridicitatea afirmației.
Nu au trecut nici câteva minute după anunț și mediile de informare aservite puterii, politicienii acesteia și, în cel mai regretabil mod, chiar și reprezentanții PNL au lansat atacuri dure, imunde la adresa alianței abia constituite, a partidelor componente, a lipsei lor de ideologie, a presupusului lor balans între poluri antinomice – stânga și dreapta, dacă nu cumva chiar între extrema stângă și extrema dreaptă. L-am văzut la Realitatea tv, pe dl. prof.univ. dr. Vlad Nistor, membru de frunte al PNL, susținând că unica ideologie a celor două partide componente ale noii alianțe ar fi îndepărtarea de la putere a PSD. Liberalii văd deja în noua Alianță o primejdie la adresa șanselor lor electorale. Iar în dl. Dacian Cioloș un pericol la șansele de succes ale președintelui Iohannis ? Are însă PNL o ofertă alternativă consistentă? Fac ei altceva decât să îi întoarcă pe toate fețele biografia d-lui Cioloș? Comic e când îl acuză de ingratitudine față de ei care i-au asigurat spatele pe vremea când era premier. Nu demult spuneau că dl. Cioloș a fost susținut de PSD. Fac ei ceva în sprijinul președintelui Iohannis? Nici vorbă. Lucrul acesta s-a văzut cu ocazia moțiunilor de cenzură eșuate, prost pregătite, slab argumentate, dar și în multe alte ocazii.
Pe de altă parte, se impune ca în zilele și săptămânile următoare noua alianță să-și cristalizeze și popularizeze doctrina și prioritățile astfel încât să-i convingă și pe cei mai sceptici dintre sceptici că înseamnă mai mult decât o stare de spirit. Imprecizia în formularea obiectivelor s-ar putea dovedi în timp călcâiul lui Ahile. Liderii celor două partide ar trebui să știe că nu ajunge doar să critici, trebuie să vii și cu soluții, iar electoratul ar trebui să știe de ce natură vor fi acestea. Soluțiile acestea trebuie explicate. Sentimentele frumoase nu fac ele o literatură, cu atât mai puțin o politică. De dorit ar fi ca dl. Cioloș, cel care deschide lista candidaților Alianței la Europarlamentare, să înțeleagă că nu mai e timp pentru ezitări și răzgândiri.
Vectorii de imagine ai noii alianțe, numele dat acesteia, chiar o seamă de declarații ale liderilor ne lasă să înțelegem că ea și-ar propune să funcționeze și în 2020, adică și cu ocazia alegerilor locale, și cu aceea a alegerilor parlamentare. Că vizează chiar un proiect politic ceva mai amplu. Oricum, de cursă lungă.
Nu e încă foarte sigur dacă Alianța 2020- USR+PLUS va avea un candidat propriu la prezidențiale. Alegeri ce vor avea loc la finele anului 2019. Se vorbește insistent despre o posibilă candidatură a d-lui Dacian Cioloș. Șansele de succes ale d-lui Cioloș vor trebui riguros și în felurite contexte aproximate. Operațiunea trebuie însă încheiată repede. Incertitudinile costă.


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here