Acasă Opinii contributors.ro : Cum să (nu) câștigi alegerile cu știri false

contributors.ro : Cum să (nu) câștigi alegerile cu știri false

119
0
DISTRIBUIȚI
Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zilele trecute, în Cluj, au fost distribuite afișe cu logo-ul Alianței 2020 – USR PLUS în care se spunea, nici mai mult nici mai puțin, că avortul va deveni obligatoriu pentru toate femeile, dacă puterea va fi preluată de această alianță. Evident, o minciună. Nimeni și nimic nu poate impune avortul și nimeni și nimic nu poate impune interzicerea avortului într-un stat democratic. Într-un stat totalitar, totul a fost, este și va fi posibil. În adunările publice organizate de PSD, Liviu Dragnea spune, fără să clipească, cum Alianța 2020 USR-PLUS va confisca proprietățile românilor, inclusive aragazurile și frigiderele, pe care PSD-ALDE, nu-i așa?, încearcă din greu să le umple, mărind salariile cu câțiva lei și apoi mărind prețurile la carburanți și alimente cu exact aceeași măsură. Liviu Dragnea, acest geniu malefic al PSD, face chiar mai mult decât atât, minte cu lejeritate, invocând numeroasele apocalipse care vor veni după guvernarea PSD, tocmai pentru a ascunde apocalipsa deja produsă: sărăcirea românilor, emigrația masivă, jalea și disperarea, furtul din banii românilor, bani care s-au dus în firmele fantomă ale oligarhiei PSD sau în firme special create pentru a administra apocalipsa (vă amintiți de faimoasa gripă porcină despre care guvernul știa din 2017 și nu a făcut nimic, iar ulterior – ce surpriză! – firma care s-a ocupat cu vaccinările și managementul crizei a fost cea a nașului fiului lui Liviu Dragnea). Spiritul malefic merge chiar mai departe: astăzi, în Parlament, oamenii lui Liviu Dragnea au votat modificări halucinante la Codul penal și de procedură penală care, dintr-un foc, șterg ani de practică judiciară și logică juridică, pentru a favoriza un om. Dau aici numai exemplul prescripției extinctive: reducerea ei înseamnă o catastrofă juridică pentru că nu va permite procurorilor să finalizeze în termenul legal investigațiile din dosarele grele; amintesc aici doar oroarea juridică produsă în dosarul Țăndărei, în care traficanții de carne vie într-o rețea de pedofili au scăpat nepedepsiți pentru că s-a scurs termenul de prescripție de 7 ani! Termenele de prescripție pentru astfel de infracțiuni grave – viol, torturi, vătămare corporală, traffic de ființe umane, sex cu minori – trebuie să fie mai mari, nicidecum mai mic! Ceea ce face armata de servitori ai lui Liviu Dragnea plasați în sistem este o crimă, cu consecințe grave pentru noi, ca societate. Este revoltător ca sutele de suflete distruse în acest caz – unul din sutele de astfel de cazuri, dacă nu mii – să rămână fără dreptate și fără recompense măcar morale, pentru drama suferită. Liviu Dragnea, în nemărginita sa aroganță, și-a permis să vină la propriul proces înconjurat și susținut de o bandă de interlopi, deghizați în nevinovați și interesați de domnia legii.

De cealaltă parte avem însă alte exagerări, alte știri false, în oglindă; trăim în dictatură, suntem în Rusia, să scoatem cuțitele, să îi tăiem, să le dăm foc, holocaust, statul de drept nu mai există, domnia legii un moft etc. În timp ce este perfect adevărat că unele infracțiuni nu trebuie prescrise rapid, prin termene scurte, la fel de adevărat este că alte infracțiuni – cum era imprecisa și ambigua neglijență în serviciu, care a dus la nenumărate dosare abuzive făcute din răzbunări, șantaj și intimidare, cu scopul de a descuraja funcționarii publici să ia sau să nu ia anumite decizii, asfel încât activitatea din anumite ministere pur și simplu s-a blocat – de exemplu, una dintre cauzele incapacității de absorbție a fondurilor europene a fost șirul de dosare penale făcute de beneficiare responsabililor de proiect din ministere pentru neglijență în serviciu, iar rezultatul a fost că nimeni nu a mai semnat la timp tranșele de plăți, s-au depășit termenele, iar beneficiarii au rămas cu proiectul neterminat și finanțat partial de ei, pierzând banii europeni pentru o virgulă sau lipsa unei semnături la timp. E bine să avem în vedere ambele fețe ale excesului.

Cum putem combate însă știrile false? Ar fi util de precizat că nu suntem singurii care ne confruntăm cu acest fenomen grav și facil de utilizat în era mediei sociale. Britanicii au implementat divizii de hackeri online pentru a identifica și anihila conturile propapagandei Daesh pentru a destabiliza racolările de britanici care să devină luptători străini în Siria pentru organizația teroristă, iar apoi să se întoarcă în Marea Britanie și să fie bombe cu ceas. Recent, acum 2 luni, britanicii au refuzat cetățenia britanică unei tinere însărcinate cu un luptător Daesh. Danezii au înființat divizii de comunicatori inter-disciplinare, formate din juriști, psihologici, experți anti-terorism, care să facă training de desensibilizare la propaganda teroristă de tip Daesh. A costat însă atât de mult încât proiectul nu a fost continuat, iar rezultatele nu au fost pe măsură.

Revenind la noi în țară, o bună metodă este cea începută de fostul politician Valeriu Nicolae, care a început să posteze o serie de mini-portrete pe contul său de facebook despre actori importanți de pe scena politică din România și trecutul lor dubios: securiști, parveniți, noi nomenclaturiști. Impactul a vizat câteva mii de persoane, deci puțin, raportat la populația României, dar demistificarea mincinilor repetate rămâne o metodă bună.

O altă metodă bună este practicată eficient de o organizație civică, Factual, care demistifică toată minciunile gogonate care se rostogolesc în spațiul public, indiferent cine le emite, dacă puterea sau opoziția. Mi se pare de departe cel mai bun demers, însă el trebuie preluat în interiorul partidelor, de către fiecare echipă de comunicare, mai ales când lupta politică este între partide. De asemenea, în interiorul partidelor derapajele halucinante către extreme populiste trebuie sancționate imediat și fără scuze, asumată responsabilitatea publică și marginalizat emițătorul până când înțelege că are o responsabilitate, nicidecum oferirea unei platforme mai înalte de pe care să propage baliverne mai tare și mai multe.

Din fericire pentre noi, au rămas totuși câțiva jurnaliști onești în mass-media, care, cu toate riscurile la care sunt supuși – dosare deschise în mai multe instanțe, presiune pe ei din toate părțile – continua să publice, factual, documente, înscrisuri din arhivă, articole online, legăturile dintre personaje cheie și să critice nepărtinitor indifferent dacă persoana respectivă este de ”partea bună” a jocului politic extrem de dur și de dramatic din aceste zile, sau de partea cealaltă. Din păcate, în contextul de suspiciune atent creat în ani de zile în România, vocile lor nu sunt suficient de auzite sau citite, deseori ei publicând pe platforme puțin cunoscute, desi investigațiile lor sunt rezultatul a unor ani de muncă și sacrificii personale deloc de neglijat.

O altă metodă utilă și eficientă este, evident, acționarea în instanță pentru daune de imagine și reputație – în civil – sau în contencios administrativ, când este vorba de autorități publice sau în penal atunci când avem de-a face cu fapte penale, însă aici va fi din ce în ce mai dificil, pentru că PSD-ALDE au decis chiar astăzi că elaborarea de acte normative nu mai constituie infracțiune, deci orice, oricând se poate întâmpla.

Dincolo de lupta politică, ar fi de datoria oricărui om activ în viața cetății, educat despre cee ace se întâmplă, să reacționeze rapid să să sancționeze astfel de derapaje și să puncteze, sec, factual, datele reale. Necesită un efort, însă orice acțiune care merită necesită un efort. Altfel, pasivitatea noastră, a tuturor, va scoate la vot oameni revoltați că USR PLUS le ia proprietatea și o dă lui Soros, iar Liviu Dragnea este o victimă a sistemului, desi toate pârghiile sistemului actual sunt în mâinile lui și ale acoliților săi. Altfel, într-o țară deșteaptă, educată, cu oameni implicați civic și politic, Liviu Dragnea și ai săi nu ar avea decât un singur rezultat: pierderea alegerilor pe 26 mai și aruncarea în coșul de gunoi al istoriei, pentru totdeauna. Nu contează, până la urmă, ce partid alegeți, cât timp votați împotriva PSD-ALDE, această ciumă care s-a abătut asupra României, cu toată patologia ei de minciuni și manipulări abjecte. Aș vrea să nu uităm un lucru: regimurile totalitare s-au clădit și au rezistat pe minciună patologică, psihopatie, suspiciune și lipsă de încredere în adevăr și umanitate, pe pierderea demnității ființei umane, iar impactul asupra oamenilor a fost devastator, pentru că o societate psihopatică[i], lipsită de solidaritate, compasiune și empatie naște numai monștri, nimic altceva.

[i] http://www.survivorshandbook.com/wp-content/articles/political-ponerology.pdf

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro


Raspandeste cu incredere
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify Google Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Google Login to work

Specify Vkontakte Application ID and Secret Key in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Vkontakte Login to work

Please enter your comment!
Please enter your name here